«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακά ναυτιλιακή χώρα με μακρα ιστορία και επιτεύγματα τόσο στην εμπορική όσο και στην πολεμική ναυτιλία. Επιτεύγματα που αγγίζουν παγκόσμιους ναυτιλιακούς κολοσσούς όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία.

Παρόλα αυτά η ιδέα σωματείων που να να αναδεικνύουν τον ναυτικό αθλητισμό και την ιστορία της ναυτιλίας στη χώρα είναι σχετικά μοντέρνα (κάτω των 100 ετών).

Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, ένας από τους παλαιότερους μαζι με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, είναι ένα ανεξάρτητο και αυτοδιοικούμενο, μη κερδοσκοπικό, ναυταθλητικό σωματείο που αποτελεί ένα διαμάντι για την Αθηναϊκη Ριβιέρια.

Πως έφτασε όμως στη σημερινή του αίγλη?

Το Φεβρουαρίο του 1937, μια παρέα φίλων που τους συνέδεε η αγάπη για τη θάλασσα και η επιθυμία τους για ενασχόληση με τα ναυτικά αθλήματα, ιδρύει τον Όμιλο ως αθλητικό σωματείο. Ο Εμμανουήλ Πέππας αναδεικνύεται Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του ίδιου έτους και μέχρι το 1938 ο Όμιλος αριθμεί ήδη 80 μέλη.

Το καλοκαίρι του 1939 ο Όμιλος διοργανώνει τους πρώτους του κολυμβητικούς αγώνες και όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς μέχρι το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που τον υποχρεώνει σε διακοπή λειτουργίας.

Με το πέρας τους πολέμου αρχίζει η επαναλειτουργία του Ομίλου με σημείο αναφοράς το 1948 που υπογράφεται το πρώτο 12ετές συμβόλαιο με το Ελληνικό Δημόσιο για τη μίσθωση του παραλιακού χώρου που βρίσκεται σήμερα ο Όμιλος και που τα μέλη του απολαμβάνουμε τις παροχές του καθημερινά.

Από το 1948 μέχρι και το 1975, υπό την υγεσία του «ακούραστου», όπως αναφέρεται, πρόεδρου του Ομίλου Αθανάσιου Διακάκη, πραγματοποιούνται όλες οι εργασίες (κατασκευή προβλήτας, εστιατορίου, μικρου και μεγάλου κολυμβητηρίου) που θα φέρουν τον Όμιλο στη μορφή που έχει σήμερα. Ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος της δεκατετίας του 80, καθιερώντονται τα αθλήματα του Θαλάσσιου Σκι, της Υδατοσφαίρισης και της Ιστιοπλοΐας στα οποία ο Όμιλος με τους τότε αθλητές του συμμετέχει σε Διεθνής Αγώνες αλλά και σε Πανελλήνιους και κατακτά διακρίσεις. Το 1980 ήταν και η πρώτη φορά που αθλητής του Ομίλου συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Όμιλος συνεχίζει ακατάπαυστα τις διοργανώσεις του και τις συμμετοχές των αθλητών του σε όλες τι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πολλοί αθλητές του κερδίζουν διακρίσεις και μετάλλεια στις Υδατοσφαιρίσεις Ανδρών και Γυναικών.

Απο το 2007 μέχρι και σήμερα ο Όμιλος κατέχει ένα αξιοθαύμαστο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο την κ.α Στέλλα Λαζάρου – Τίγκα, που σε ολη της διάρκεια της θητείας της έχει σεβαστεί την ιστορία, τους αθλητές, τα μέλη και τους εργαζομένους του Ομίλου κρατόντας την ανεξαρτησία της απένταντι σε συμφέροντα και αναδεικνυοντας το κύριο σκοπό του Ομίλου συμφωνα και με το καταστατικό του, που είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες. Αυτό αποδεικνύεται από όλες τις διακρίσεις των αθλητών του Ομίλου κατά τη διάρκεια της θητείας της προέδρου, από τη βράβευση της το Μάρτιο του 2019 από το Σύνδεσμο Ελλήνων Ολυμπιονικών για «την υποδειγματική διοίκηση επί σειρά ετών αθλητικού οργανισμού» αλλά και από τη συνεχή στήριξη της βάσης του Ομίλου, των μελών του, που τη στηρίζουν τα τελευταία 14 χρόνια.

Παρόλο που η θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι τιμητική και άμισθη, είναι γνωστή τοις πάσι η υποδειγματικότικα προς τις υποχρεώσεις τους, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στον Όμιλο που έχουν επιδείξει Πρόεδρος και Διοικητικό Συμβούλιο ακόμα και με όλες τις δυσκολίες και απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας.

Ένα μεγάλο μπράβο, λοιπόν, στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης (αθλητές, εργαζομένους και Διοίκηση) για τη προσφορά του στον αθλητισμό της χώρας, στη συνεισφορά του στη Ναυτική Παράδοση και το οικογενειακό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει για τα μέλη του. Ελπίζω να συνεχίσει την πετυχημένη του αυτή πορεία για πολλά ακόμα χρόνια με τους ανθρώπους που τον αναδεικνύουν, αφού όπως λέει και το ρητό «Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει».

Και όταν λένε «συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει» αυτό οπωσδήποτε περιλαμβάνει το νυν Διοικητικό Συμβούλιο και κυρίως την πρόεδρό του Στέλλα Λαζάρου, το έργο της οποίας το θαυμάζουμε χρόνια και δεν διστάσαμε να το επισημάνουμε μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2019. Διαβάστε τι αναφέραμε τότε και θα καταλάβατε γιατί η Στέλλα Λαζάρου είναι ο στυλοβάτης του ΝΟΒ:

«Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης. Ένα όνομα, μια ιστορία. Ένα πρότυπο ναυταθλητικό σωματείο, με ιστορία πάνω από 80 χρόνια και πλούσια προσφορά στον Αθλητισμό. Τι είναι, όμως, ένα σώμα χωρίς τα χέρια και τα πόδια του να το κινούν; Ανάπηρο, κουλό, ανήμπορο. Έτσι ακριβώς και με τον ΝΟΒ, ο οποίος σίγουρα θα είχε διαφορετική τύχη εάν δεν ήταν η Στέλλα Λαζάρου στο τιμόνι του. Ως είθισται, άλλωστε, το ψάρι πάντα βρωμάει από το κεφάλι. Και εν προκειμένω, ευτυχώς, το ψάρι μοσχομυρίζει!

Η Στέλλα έχει καταφέρει να κάνει τον ιστορικό αυτό χώρο στην «καρδιά» της Βουλιαγμένης να λειτουργεί σωστά, όλα αυτά τα χρόνια. Δώδεκα χρόνια καπετάνισσα έχει καταφέρει να κρατήσει το πλοίο σε σωστή ρότα, με επιδέξιους χειρισμούς και ελιγμούς προς αποφυγή καταστροφικών συγκρούσεων. Μια αδέκαστη πρόεδρος, η οποία δεν καταλαβαίνει από προσπάθειες πολιτικών και επιχειρηματικών παρεμβάσεων. Ανεπηρέαστη ως το κόκκαλο, δρα μόνο προς όφελος του ΝΟΒ και των αθλητών του.

Ξέρετε, πολλοί είναι αυτοί, που χρόνια τώρα λιμπίζονται το πανέμορφο αυτό κομμάτι της Χερσονήσου, για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή είναι δίπλα στον Αστέρα. Καταλάβατε, τώρα, τα σκαφάτα επιχειρηματικά λαμόγια της περιοχής περιμένουν μέχρι να φύγει η γάτα για να χορέψουν τα ποντίκια.. Πάρη-Τάμτα-Λάτση, πες αλεύρη.. και για ‘σένα χτυπάει η καμπάνα, άλλη μια φορά. Πήγαινε να χτυπήσεις κανένα καινούριο τατουάζ αγοράκι μου και άσε μας ήσυχους..

Ευτυχώς η Λαζάρου τους έχει όλους γραμμένους. Έχει καταφέρει να ισορροπήσει τις καταστάσεις στο εσωτερικό του ΝΟΒ και να τον καταστήσει έναν ιδανικό προορισμό για όλους τους μικρούς και μεγάλους που αγαπούν τη θάλασσα και τον αθλητισμό. Η προσφορά της αδιαμφισβήτητη παρά τον πόλεμο που κατά καιρούς έχει δεχθεί. Με το κεφάλι ψηλά προσφέρει μαθήματα ήθους σε κάθε λογής κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που νομίζει ότι με τα έτοιμα λεφτά του μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Και καθότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή, η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης βραβεύτηκε, προσφάτως, για την υποδειγματική διοίκηση και τη συνεισφορά της από την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Στέλλα Λαζάρου καταφέρνει να ισορροπεί καριέρα και οικογένεια, με αποτέλεσμα ο ΝΟΒ πια και να αριθμεί περισσότερα μέλη αλλά και να πετυχαίνει διακρίσεις ακόμη και σε διεθνές επίπεδο σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου.

Δείγμα της εμφανούς εμπιστοσύνης που δείχνουν ακόμη και τα ίδια τα μέλη του ΝΟΒ είναι η απόφασή τους να συνεχίσουν να έχουν μπροστάρισσα τους τη Στέλλα για ακόμη τρία χρόνια.

Μια γυναίκα με υποδειγματική στάση που αποτελεί πηγή έμπνευσης. Που θα έπρεπε να μιμούνται τη στάση της και άλλοι πάσης φύσεως διοικούντες. Που έχει μείνει μακριά από επιχειρηματικές πιέσεις προς τιμήν της και μπράβο της. Σπανίζουν τόσο υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι που μόνο λαμπρό παράδειγμα αποτελούν μες τη μαυρίλα που δεσπόζει. Μια μικρή καρφίτσα που, όμως, εύκολα βρίσκεται μες τα άχυρα..Μια γυναίκα πρότυπο στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας. Στέλλα, προχώρα, είμαστε δίπλα σου. Με εκτίμηση και αναγνώριση».

Σχολιάστε