«RETO»: Η Πρόσκληση στην Ελπίδα…

«RETO»: Η Πρόσκληση στην Ελπίδα…

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Αν και είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος με λέξεις ένα κοινωνικό έργο σχεδόν δύο δεκαετιών, με μία τεράστια συνεισφορά στον «εξαρτημένο» άνθρωπο, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και το θαυμασμό μου για το RETO Hellas που με όλα τα παιδία αφιερώνουν τη ζωή τους για να σώσουν συνανθρώπους μας από τα ναρκωτικά και να προσφέρουν αφιλοκερδώς λειτούργημα. Όσο και να μην δίνεται έμφαση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, η αγορά των ναρκωτικών είναι ακμάζουσα σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας το Σεπτέμβριο 2020, καθιστώντας τη λειτουργία τέτοιων κέντρων όχι απλά σημαντική αλλά απαραίτητη.

Δύο λόγια όμως για την ιστορία του κέντρου, για τον αναγνώστη που πρώτη φορά διαβάζει γι’ αυτό.

Το Μάιο του 1985 στην Καντάμπρια της Ισπανίας, μέσα από μία πρωτοβουλία πρώην χρηστών να βοηθήσουν τους τοξικομανείς της περιοχής τους, δημιουργηθηκε ο οργανισμός «Reto a la Esperanza». Ο οργανισμός, μεταφραζόμενος σε «Πρόσκληση για την Ελπίδα», μέσα από το επιτυχημένο μοντέλο του απλώθηκε σε όλη την Ισπανία και στη συνέχεια απέκτησε διεθνη χαρακτήρα με κέντρα απεξάρτησης σε όλη την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Σήμερα, διαθέτει αναγνωρισμένα κέντρα σε όλο το κόσμο.

Στην Ελλάδα, η δράση του “RETO” αρχίζει το 2001 από μικρές ομάδες εθελοντών από την Ισπανία και αποκτά νομική οντότητα το 2003 με τη μορφή του μη κερδοσκοπικού σωματείου, φιλαλλήλου, ανθρωπιστικού και κοινωφελούς χαρακτήρα και αποτελεί αναγνωρισμένο Φορέα παροχής κοινωφελούς εργασίας σύμφωνα με το Ν.Π.Ι.Δ (Αρ.πρ. 40830/12-11-2012). Μέχρι και σήμερα έχει ποικολόμορφη δράση σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει κέντρα/καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονική, Εύβοια και Κρήτη.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του RETO Hellas, το σωματείο έχει ως κύριο σκοπό, να παρέχει άμεσα και δωρεάν, υλική, ψυχική και πολιτιστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και ιδιαίτερα στους τοξικομανείς με τους εξής τρόπους:

·         Εισαγωγή στα αναγνωρισμένα κέντρα απεξάρτησης σε Ισπανία, Ιταλία και Κύπρο.

·         Φιλοξενία σε οργανωμένες στέγες φιλοξενίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

  • Συνεχής παρουσία στις “πιάτσες”, με συσσίτια, συζήτηση και διανομές εντύπων, ενισχύοντας και προτρέποντας τους τοξικομανείς να κάνουν το βήμα της απεξάρτησης.
  • 24ωρη γραμμή επικοινωνίας για ενημέρωση των τοξικομανών ή των οικογενειών τους.

Λόγω του γεγονότος ότι το σωματείο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και στηρίζεται κυρίως στις δραστηριότητες που αναπτύσσει στην κοινωνία και λιγότερο σε δωρεές, τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών “RETO” είναι η βασική πηγή εσόδων του σωματείου. Όταν κάποιος θέλει να απαλλαχτεί από παλαιά έπιπλα,διακοσμητικά,ηλεκτρικές συσκευές και γενικά αντικείμενα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μπορεί να καλέσει το σωματείο το οποίο και συλλέγει δωρεάν τα αντικείμενα. Το σωματείο αφου επισκευάζει ή συντηρεί τα αντικείμενα τα επαναπωλεί σε λογικές τιμές προσφέροντας καλές ευκαιρίες αφού πολλές φορές τα άχρηστα αντικείμενα για κάποιον αποτελούν θησαυρό για κάποιον άλλο («one man’s trash is another man’s treasure»).

Μέσα από το κατάστημα του Κορωπίου γνώρισα και εγώ το σωματείο και τη δράση που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Ύστερα, απο όλα τα χρόνια που επισκεπτόμαι το κατάστημα τους έχω ενθουσιαστεί πολλές φορές με τις προσφορές και τα αντικείμενα που βρίσκω. Αλλά δεν είναι μόνο τα αντικείμενα. Όλα τα παιδία που εργάζονται/προσφέρουν στο κατάστημα/κέντρο (ο Λάμπρος, ο Χάρης, ο Παναγιώτης, κτλ.) είναι υποδειγματικοί σε αυτό που κάνουν και τους διακατέχει ένα πάθος που σπάνια συνταντάς σε νέους στις μέρες μας. Πέραν του αντιτίμου πώλησης δεν έχουν δεχθεί ποτέ παραπάνω χρήματα για δώρο ή φιλοδώρημα και όλα τα ποσά τα οποία συγκεντρώνονται εξυπηρετούν το σκοπό του σωματείου, δηλαδή τη βοήθεια στον τοξικομανή, χωρίς να ξεστρατίζουν από τη πορεία που χάραξαν.

Θα ήθελα να πω για άλλη μία φορά ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και ένα τεράστιο ευχαριστώ για όλο το κοινωνικό έργο που προσφέρουν τα παιδιά και που το οποίο εάν δεν έχεις κότσια δεν μπορείς να το κάνεις. Συγχαρητήρια μέσα από τη καρδιά μου. Είναι κρίμα τέτοιες προσπάθειες να μην υποστηρίζονται ή επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις μιας και θα έπρεπε να αποτελούν και υποχρέωση ενός κράτους δικαίου. Ως πρώην Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ θα ήθελα να επισημάνω πως δείγμα πολιτισμού για μία χώρα δεν είναι μόνο η αρχαία ιστορία και τα μνημεία της αλλά και η συμπεριφορά στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

Πρώην Γ.Γ ΕΟΤ και Διευθύνων Σύμβουλος Αστέρα Βουλιαγμένης,

Αλέξης Κοιμήσης

Σχολιάστε