Νέα ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη»: Δόσεις ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη!

Νέα ρύθμιση για τα «κορωνοχρέη»: Δόσεις ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη!

Εξατομικευμένες δόσεις, δηλαδή αριθμό δόσεων ανάλογα με το «προφίλ» κάθε οφειλέτη, προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση των χρεών που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας: Στο τραπέζι είναι και η πιθανότητα -όπως είχε αναφέρει το enikonomia.gr– να μετατεθεί και η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 για… αργότερα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Εξόφληση συσσωρευμένων χρεών… κατά περίπτωση θα προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που είναι στα «σκαριά»: Αυτή τη στιγμή οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έως τον Απρίλιο λόγω των αναστολών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί νέο «πάγωμα» στην εξόφληση χρεών για τον Ιανουάριο και ενδεχομένως και για τον Φεβρουάριο. Αν αποφασιστεί και νέα αναστολή, λοιπόν και για τον ΦΠΑ, τότε ο λογαριασμός θα «φουσκώσει» πολύ περισσότερο.

Το σχέδιο για «εξατομικευμένες» δόσεις
Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά είναι μία βελτιωμένη εκδοχή της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης για εξόφληση των «κορονο- χρεών» σε 12 ή 24 δόσεις: Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια θα υιοθετηθεί αριθμός δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.enikonomia.gr/my-money/243294,sta-skaria-nea-rythmisi-korono-chreon-arithmos-doseon-analoga-me-.html

Σχολιάστε