SOS από την Άγκυρα! Ο Τραμπ αφήνει μόνο τον Ερντογάν! Στα τάρταρα η λίρα

SOS από την Άγκυρα! Ο Τραμπ αφήνει μόνο τον Ερντογάν! Στα τάρταρα η λίρα

Στο πιο χαμηλό σημείο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα, την Πέμπτη, φτάνοντας στις 7,49 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με το CNBC, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 7,236 που είχε χτυπήσει το νόμισμα κατά τη διάρκεια κρίσης της τουρκικής λίρας, τον Αύγουστο του 2018. Αυτή την ώρα, τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 7,225 λίρες ανά δολάριο, με πτώση κατά 0,5%.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού, αυξημένης ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης -ενώ τώρα, η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει χρησιμοποιήσει εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματος για να αγοράσει λίρα και να τη στηρίξει έναντι του δολαρίου, ενώ αργά την Τρίτη η τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε νέους περιορισμούς σε ξένους που πραγματοποιούν συναλλαγές σε τουρκική λίρα, σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί η κερδοσκοπία και το short selling.

Η κίνηση προκάλεσε αντίδραση: Η τουρκική λίρα υποχωρούσε τις προηγούμενες δύο μέρες, με το δολάριο την Πέμπτη να κερδίζει έως 0,6% και την ισοτιμία να φτάνει σις 7,49 λίρες, στις πρωινές ώρες συναλλαγών στο Λονδίνο.

Η οικονομία της Τουρκίας ήταν ήδη υπό πίεση πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κρίση νομίσματος του 2018, του υψηλού χρέους και των συναλλαγματικών αποθεμάτων που εξαφανίστηκαν γρήγορα, η χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημο σημείο για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Το ποσοστό ανεργίας ήταν σχεδόν 14% τον Ιανουάριο, προτού η οικονομία νιώσει την επίπτωση του κορωνοϊού.

Η Τουρκία έχει 129.491 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 3.520 θανάτους, μέχρι την Τετάρτη. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε προφορικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναζήτησης βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα μέσα Απριλίου. Aυτή την απόφασή του χαρακτήρισε «βλακώδη» ανώτερος αναλυτής αναδυόμενων αγορών, σε μία εποχή που οι οικονομολόγοι λένε πως η Τουρκία δεν έχει οικονομικούς και δημοσιονομικούς πόρους που απαιτούνται για να αντέξει τέτοιου είδους κάμψη.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη λίρα οφείλεται επίσης και στην αβεβαιότητα σχετικά με μία άλλη πιθανή βοήθεια: Τα swap δολαρίων με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Αυτό φαίνεται απίθανο μέχρι στιγμής. Η Fed πρόσφερε συμφωνίες ανταλλαγής δολαρίου σε αρκετές χώρες τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού και της Βραζιλίας, ενώ η Τουρκία δεν ήταν μέσα σε αυτές.

«Η Fed παραμένει απρόθυμη να ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας για swap δολαρίων, λόγω του υψηλού επιπέδου πολιτικοποίησης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας», σημειώνει η Agathe Demarais, διευθύντρια παγκόσμιων εκτιμήσεων του Economist Intelligence Unit. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θεωρείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία των νομισματικών αρχών της χώρας.

«Η λίρα θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται, όσο οι επενδυτές αμφισβητούν την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και την ικανότητά της να υπερασπίζεται το νόμισμα», προσθέτει η Demarais.

«Η πτώση της λίρας αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, καθώς η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται και η κεντρική τράπεζα παραμένει ανίκανη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στους ξένους επενδυτές», καταλήγει.

Πάντως, ούτε ο κορωνοϊός, ούτε η επώδυνη οικονομική κρίση που πλήττει την γειτονική χώρα, ανακόπτουν την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ακρίβεια, τα αυξανόμενα βάρη της είναι που την καθιστούν ακόμα πιο τυχοδιωκτική και πιο επικίνδυνη τόσο για τον εαυτό της όσο και για τον Ελληνισμό.

Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αποτέλεσε απλά το κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής προκλητικότητας που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή του χρόνου έχουν σημειωθεί περίπου 300 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Σταματημό δεν έχουν ούτε οι απόπειρες προώθησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς από την εξίσωση και τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνες αλλά και τις γεωτρήσεις μέχρι και τον Ιούνιο. Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέλεξε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε πως «στο Αιγαίο, όπως ξέρετε, υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί… Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν τα νησιά οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους». Έκανε, μάλιστα, αναφορά και στην κρίση των Ιμίων το 1996, κάνοντας λόγο για νησιά και νησίδες με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών», σχολίασε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα οδηγεί τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση που δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή. Επίσημη απάντηση έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”».

Η κατάρρευση της λίρας απομακρύνει την πολυπόθητη επιστροφή σε μία ανθηρή κανονικότητα, ικανή να συντηρήσει τις προσδοκίες του καθεστώτος Ερντογάν για ανάδειξή της Τουρκίας σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Αντιθέτως, φέρνει πιο κοντά την ανάγκη προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία προοπτική ανάθεμα για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η τουρκική λίρα διολισθαίνει στο αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις αρχές του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 17%. Πλέον, η ισοτιμία του νομίσματος ξεπέρασε τις 7 λίρες ανά δολάριο. Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ-λίρας διαμορφώθηκε στο επίπεδο 1 ευρώ να ισούται με 7,71 λίρες.

Η υποτίμηση του νομίσματος γονατίζει τις χρεωμένες σε συνάλλαγμα μεγάλες επιχειρήσεις της Τουρκίας, διώχνει τους επενδυτές και συνεπάγεται την εντυπωσιακή πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Εν μέσω αυτού του τοξικού οικονομικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει επιδοθεί σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές και κεφάλαια, χωρίς, όμως, αξιόλογο αποτέλεσμα.

Σχολιάστε