Ξημερώνει νέα εποχή «ευελιξίας» σε εργασία και εξόφληση δανείων! Ολόκληρο το σχέδιο

Ξημερώνει νέα εποχή «ευελιξίας» σε εργασία και εξόφληση δανείων! Ολόκληρο το σχέδιο

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Οι συνέπειες της πανδημίας -όπως όλα δείχνουν- θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμη και στα εργασιακά, αλλά και σε επίπεδο εξόφλησης υποχρεώσεων γενικώς, αλλά και των δανείων… ειδικώς: Τουλάχιστον για ολόκληρο το 2020 και ενδεχομένως και το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα πρόγραμμα «γέφυρα» που θα ακολουθήσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και την επαναφορά σε λειτουργία όλων των καταστημάτων, αλλά διατηρεί «ευελιξίες» -και πέρα από το καλοκαίρι- στα εργασιακά, όπως και στην εξόφληση των δανείων και άλλων υποχρεώσεων έως ότου επιστρέψουμε στην λεγόμενη… κανονικότητα.

Πριν πάμε όμως σε αυτό το σχέδιο που υιοθετεί μια σειρά ευελιξίες, ας δούμε τι θα γίνει άμεσα, δηλαδή τον Μάιο: Με την ημέρα, λοιπόν, θα υπολογίζεται από εδώ και στο εξής η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δικαιούται ο εργαζόμενος εφόσον παραμένει σε καθεστώς αναστολής η σύμβασή του. Για κάθε ημέρα που θα παραμένει σε “εργασιακή καραντίνα” θα δικαιούται το ποσό των 18 ευρώ από το κράτος αλλά και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων.

Ο Μάιος, θα είναι μήνας πλήρους ευελιξίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες –ακόμη και αν δεν υπόκεινται πλέον σε αναγκαστικό κλείσιμο- θα μπορούν να λειτουργούν με το 40% του προσωπικού τους κρατώντας το υπόλοιπο 60% σε αναστολή.

Επίσης, θα μπορούν να ανακαλούν τις αναστολές αν κρίνουν ότι ένας εργαζόμενος χρειάζεται να επιστρέψει στη δουλειά του. Όσον αφορά στο ευέλικτο ωράριο εργασίας και την κρατική επιχορήγηση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα καλύπτει χρονική περίοδο και πέραν του Μαίου καθώς ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις μέχρι να επιστρέψουμε πλήρως σε συνθήκες κανονικότητας.

Το μέτρο των αναστολών παρατείνεται ουσιαστικά μέχρι το τέλος Μαίου. Σε αυτό το διάστημα, η επιχείρηση μπορεί –εφόσον της έχει δοθεί η δυνατότητα- να λειτουργήσει:

1. Να βάλει σε καθεστώς αναστολής έως και το 60% των συμβάσεων εργασίας: Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από το κράτος.

2. Να ακυρώσει αναστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη αν κρίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Η αναστολή της… αναστολής θα δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μένει να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία (σ.σ όπως για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε αναστολή και μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαίου αλλά έχει ήδη εισπράξει τα 800 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει μέρος των χρημάτων).

Για τον Μάιο θα γίνει ένας νέος γύρος αιτήσεων από τους εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν αποζημίωση με την ημέρα. Για όσους βρεθούν σε αναστολή για ολόκληρο το Μάιο επειδή οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές όλο τον μήνα (π.χ γυμναστήρια, εστιατόρια κλπ) η αποζημίωση θα φτάσει στα 533 ευρώ.

Έρχεται πρόγραμμα «γέφυρα» προς την κανονικότητα  

Και πάμε στο πρόγραμμα «γέφυρα» που θα επεκταθεί μετά τον Μάιο και θα αφορά σε αυτή την φάση μισθούς και εξόφληση δανείων:

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Η φιλοσοφία που θα το διέπει έχει να κάνει με το ότι εάν ο υπάλληλος κληθεί από τον εργοδότη να δουλέψει με μειωμένο ωράριο εργασίας, τότε για το 50% του χρόνου απασχόλησης, θα αμείβεται ακόμη και με το 75-80% του μισθού του, καθώς ο εργοδότης θα πληρώνει αυτό που αντιστοιχεί στο ωράριο εργασίας με το κράτος να έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα.

Το εν λόγω ευέλικτο ωράριο εργασίας που θα… επιχορηγείται από το Κράτος θα υιοθετηθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα καλύπτει χρονική περίοδο και πέραν του Μαίου καθώς θεωρητικά ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις μέχρι να επιστρέψουμε πλήρως σε συνθήκες κανονικότητας.

Όσον αφορά στα τραπεζικά δάνεια, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Η επιδότηση των δανείων σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα διαρκεί 9 μήνες, χωρισμένους σε 3 τρίμηνα: Κάθε τρίμηνο θα επιδοτείται η δόση με διαφορετικό ποσοστό που θα φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή μπορεί να ξεκινά με το 80% και να αποκλιμακώνεται σε βάθος εννεαμήνου μέχρι και 30%.

Καλύπτει όλα τα “κόκκινα δάνεια”, τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία.

Σχολιάστε