Η αρχή του τέλους για κορωνοϊό! Πότε «βγαίνει» το εμβόλιο, που θα πάει πρώτα!

Η αρχή του τέλους για κορωνοϊό! Πότε «βγαίνει» το εμβόλιο, που θα πάει πρώτα!

Ο Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός-ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Ο καθηγητής από την Ουάσινγκτον που εδρεύει, δίνει καθημερινά ενημερώσεις για την εξέλιξη των ερευνών πάνω στο φάρμακο Remdesivir.

Το αντιϊκό φάρμακο που ερευνητές στις ΗΠΑ δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητά του για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19.

Μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 19 μελέτες του Remdesivir σε ολόκληρο τον κόσμο και ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης έδωσε τη δική του εκτίμηση έχοντας μελετήσει τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε δηλώσει:

Κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο υποσχόμενα καινούργια φάρμακα με δραστικότητα εναντίον των κορωνοϊών είναι το Remdesivir της εταιρείας Gilead, που δοκιμάζεται στην Κίνα και στην Αμερική.

Όμως σήμερα ήταν ακόμα πιο αισιόδοξος. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πάντα μετρημένος σε δηλώσεις καθηγητής, έδωσε ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα των τελευταίων εβδομάδων για την πορεία δοκιμών του φαρμάκου. Χαρακτηριστικά έγραψε:

Οι εξελίξεις με το φάρμακο Remdesivir θα είναι ραγδαίες. Μπορεί να σηματοδοτήσουν το τέλος της αρχής της πανδημίας, αν όχι την αρχή του τέλους. Δείχνει ότι ο ιός θα νικηθεί.

Η εκτίμηση αυτή του γιατρού και ερευνητή έρχεται από επίσημα χείλη και δίνει μία αχτίδα ελπίδας για την οριστική καταπολέμηση του ιού της πανδημίας και όλοι περιμένουν πια τις εξελίξεις στην έρευνα του φαρμάκου.

Ποιος θα αποκτήσει πρώτος το εμβόλιο

To εμβόλιο του κορωνοϊού δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα αλλά η παγκόσμια πανδημία έχει φέρει πλέον όλες τις χώρες στην ίδια ανάγκη και δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για το τι θα συμβεί όταν το εμβόλιο ανακαλυφθεί, δοκιμαστεί και βγει στο εμπόριο από τις φαρμακοβιομηχανίες. Ποια χώρα θα εξασφαλίσει πρώτη τα εμβόλια για τους πολίτες της; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα θα είναι πώς θα γίνει η κατανομή από τις φαρμακοβιομηχανίες όταν στην παγκόσμια αγορά θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Η Ιλόνα Κίκμπους, Γερμανίδα καθηγήτρια στο Iνστιτούτο Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης στη Γενεύη είναι ξεκάθαρη, μιλώντας στην DW για τους υπάρχοντες κανόνες.

Δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες για μία κατανομή δίκαιη σε όλες τις χώρες. Οι μόνοι κανόνες που ισχύουν είναι αυτοί της ελεύθερης αγοράς. Η οικονομική δύναμη κάθε χώρας θα καθορίσει ποια θα πάρει πρώτη το εμβόλιο προσφέροντας τις καλύτερες προσφορές στις βιομηχανίες.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού, ο οικονομολόγος εξειδικευμένος σε ζητήματα υγείας Γιούργκεν Βάσεμ υποστηρίζει ότι ΗΠΑ, Ιαπωνία, δυτική Ευρώπη, Καναδάς θα λάβουν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου καθώς είναι γνωστό ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα.

Με τα δεδομένα αυτά και τις κατηγορίες από τον οικονομολόγο ότι στο παρελθόν οι φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούσαν τεχνητές ελλείψεις σε διαθεσιμότητα των εμβολίων για να αυξηθεί η τιμή τους, το μέλλον για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες μοιάζει ζοφερό, τουλάχιστον για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, όταν αυτό κατασκευαστεί.

Με πληροφορίες από το instanews

Σχολιάστε