Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποια στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να «μείνουμε σπίτι»

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποια στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να «μείνουμε σπίτι»

Απαγόρευση κυκλοφορίας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός: «Έδωσα εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν από αύριο (σ.σ.: Δευτέρα 23 Μαρτίου) στις 6:00 το πρωί σε απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

«Είναι το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης και δημοκρατικής πολιτείας, που όμως πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο, γιατί ο χρόνος δεν μετριέται πλέον σε μέρες αλλά σε ώρες και πρέπει να ληφθούν έγκαιρα πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε δε ότι κάθε παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ. 

Όπως είπε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει το συνταγματικό της σκοπό, συμπλήρωσε. Οταν η ατομική ευθύνη είναι ελλιπής, πρέπει να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι!

Ο κορωνοϊός παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα αυτήν την στιγμή για την επιστήμη και σύσσωμη την ανθρωπότητα, καθώς τα κρούσματα παγκοσμίως αυξάνονται και, δυστυχώς, μαζί αυξάνονται και οι συνάνθρωποί μας που δεν τα κατάφεραν…

Στην Ελλάδα η κατάσταση- σύμφωνα, πάντα, με τα όσα λένε οι ειδικοί- δεν έχει φτάσει ακόμα στην απόλυτη κορύφωσή της, καθώς η έξαρση περιμένουμε να έρθει τον Απρίλη, όταν και θ’ αντιμετωπίσουμε ακόμα περισσότερες δυσκολίες.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πήρε πολύ πιο γρήγορα, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες, μέτρα (κυρίως γιατί είδε το τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία), όμως το στενόχωρο είναι πως μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας δεν τηρεί τα όσα υποδεικνύονται.

Και είναι πάρα, μα πάρα πολύ κρίμα, καθώς αν τηρήσουμε όλοι μας την καραντίνα, θα… ξεφορτωθούμε τον Covid-19 πολύ πιο άμεσα απ’ όσο φανταζόμαστε. Και κάτι τέτοιο καθίσταται σαφές και ξεκάθαρο από το διάγραμμα που «πόσταρε» στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο (αλλά και πρώην βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος) περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ποιες είναι οι κολοσσιαίες διαφορές στη διασπορά του ιού αν ένα και μόνο άτομο περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές κατά 75%.

Προσέξτε: όχι να τις κόψει εντελώς, στο 100%, αλλά να τις περιορίσει σε μεγάλο βαθμό. Ποιο θα ήταν τότε το αποτέλεσμα της καραντίνας (και της εξόδου μόνο για τα απαραίτητα) μετά από 30, μόλις, ημέρες;

Δείτε παρακάτω τη φωτογραφία και θα καταλάβετε το λόγο για τον οποίο πρέπει να τηρήσουμε μέχρι κεραίας το #μένουμεσπίτι….

Η πιο αισιόδοξη είδηση: Το διάγραμμα του Ηλία Μόσιαλου που δείχνει τι θα συμβεί στην Ελλάδα μετά από 30 μέρες καραντίνας (pic)

Σχολιάστε