Γκάφα Ερντογάν! Αποκάλυψε τον ρόλο του στην Συρία και το προσφυγικό!

Γκάφα Ερντογάν! Αποκάλυψε τον ρόλο του στην Συρία και το προσφυγικό!

Γράφει Ο ΙσχυροΓνώμων

Ο Σουλτάνος Ερντογάν φροντίζει πάντα στην διπλωματική σκακιέρα να κάνει το άσπρο – μαύρο, συνήθως «δένοντας» εξαιρετικά την επιχειρηματολογία του και με άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα έπραξε στην Λιβύη που φρόντισε μέσα από μια συμφωνία με μια -τυπικά έστω- νόμιμη Κυβέρνηση να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στους …παρανομούντες Έλληνες και Κύπριους: Αυτό που θέλει βεβαίως είναι να τον αποδεχτεί η Υφήλιος ως τον «ηγέτη που προστατεύει την Δύση από τους εχθρούς της» και φυσικά να παζαρέψει για αυτές του τις «υπηρεσίες» την τιμή του…

Έτσι και στην Συρία εμφανίστηκε -διοργανώνοντας και εκτελώντας την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»- ως ο πολέμαρχος που «καθαρίζει» την περιοχή από τους τρομοκράτες και τους τζιχαντιστές, μέχρι βέβαια την στιγμή που άπλωσε τα χέρια του περισσότερο από όσο έπρεπε και τον φρέναραν οι Ρώσοι «συμμαχοί» του.

Κάτι ανάλογο πράττει και σπρώχνοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα: Θέλει να δώσει την εικόνα εκείνου του ηγέτη που για χρόνια έκρυβε και σήκωνε στις πλάτες του ένα πρόβλημα, ένα μεγάλο αγκάθι για την Δύση.. Το προσφυγικό.

Και φυσικά παρουσίαζε για χρόνια το πρόβλημα αυτό, ως κάτι «ξένο»: Ως κάτι που προέκυψε εκτός της χώρας του και αναγκάστηκε να το συμμαζέψει για λογαριασμό των άλλων.. Που τώρα «οι άλλοι» όπως ονειρεύεται θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

Μόνον που κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον -αποκαλούμενο και «φιλότουρκο- γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οι «μάσκες έπεσαν»!

Ο Σουλτάνος Ερντογάν έκανε ένα μεγάλο λάθος στην πρεμούρα του να δείξει το μέγεθος της θυσίας του για την Δύση και το πόσο «κακοί» είναι ταυτόχρονα οι γείτονές του Έλληνες: Αποκάλυψε για πρώτη φορά και επισήμως ότι ενεπλάκη από την αρχή στον εμφύλιο Πόλεμο της Συρίας, συγκεκριμένα από το 2011, καθιστώντας τον ίδιο του τον εαυτό υπαίτιο για την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στην περιοχή!

Έναν εμφύλιο πόλεμο που επικαλείται για το «ανθρώπινο δράμα» και τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχει προκαλέσει, προκειμένου να κερδίσει αυτό που θέλει από την Δύση… αλλά και την Ανατολή!

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ βέβαια φρόντισε να προσπεράσει αυτή την τοποθέτηση και να δηλώσει την στήριξή του στον Τούρκο πρόεδρο: Τι ειπώθηκε λοιπόν στην συνάντηση των δύο αντρών;;

Το «αυτογκόλ» του Ερντογάν

Σε δηλώσεις του στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ και παρουσία του Γενς Στολτενμπεργκ , ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «Καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη έναντι των συγκρούσεων και του ανθρωπιστικού δράματος στη Συρία».

Και πρόσθεσε: «Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας να επιδεικνύουν αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις ή πολιτικούς όρους, και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

Και ακολούθησε το … αυτογκόλ:

«Η Τουρκία πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία μόνη της και με μεγάλες θυσίες. Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες από τις μάχες αυτές και φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες».

Η παραδοχή αυτή λοιπόν αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν ήταν συμμέτοχος από την πρώτη στιγμή στον πόλεμο της Συρίας και ενδεχομένως τον καθιστά υπεύθυνο για τα σημερινά κύματα προσφύγων που επιχειρεί να τα εξωθήσει στην Ευρώπη «καπηλευόμενος» τον ανθρώπινο πόνο.

Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη στην Συρία και ποιος ήταν ο ρόλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ρόλος του Ερντογάν στον εμφύλιο της Συρίας 

Μετά την λαϊκή εξέγερση του 2011 στη Ντάραα, που σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, ο Ερντογάν αγκάλιασε την Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστήριξε ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούσαν  το καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ. Ο Ερντογάν οραματίστηκε τον εαυτό του ως τον Χαλίφη της Μεσοποταμίας, ηγούμενος της παγκόσμιας κοινότητας  των αδελφών Σουνιτών.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος προμηθευτής  τους σε  όπλα και χρήματα, πιστεύοντας ότι η νίκη των Τζιχαντιστών  ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Άσαντ άντεξαν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε αλλαγή καθεστώτος και καθόρισε μια κόκκινη γραμμή σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων (CW). Οι προειδοποιήσεις του ήταν κούφιες. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, σκοτώθηκαν στα προάστια της Δαμασκού Γκούτα, Μουανταμίγια, Έιν Τάρμα και Ζαμάλκα στις 21 Αυγούστου 2013. Ο Ομπάμα δεν είχε καμία διάθεση για στρατιωτική επέμβαση. Ισχυρίστηκε ότι η κόκκινη γραμμή ήταν μια προειδοποίηση, παρά μια πραγματική απειλή για παρέμβαση.

Ο Ερντογάν αποφάσισε να επεκτείνει την υποστήριξή του στους αντάρτες και να ανατρέψει τον Άσαντ,  τον οποίον  είχε, πριν από ένα χρόνο, αγκαλιάσει ως «αγαπητό αδελφό».

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας σύστησε  αυτοκινητόδρομο Τζιχαντιστών από τη Σανλιούρφα της Τουρκίας στη Ράκκα, πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), στη Συρία. Βοήθησε 40.000 ξένους Τζιχαντιστές από περισσότερες από 100 χώρες που διέρχονταν μέσω Τουρκίας  στις πρώτες γραμμές στη Συρία.

Η παρουσία Τσετσένων και άλλων ισλαμιστών από τον Νότιο Καύκασο ήταν βαθιά ανησυχητική για τη Ρωσία. Η προώθησή τους δημιουργούσε κίνδυνο για τις ρωσικές βάσεις στη Λατάκια και την  Τάρτους, απειλώντας το λιμάνι της Ρωσίας στα θερμά νερά της Μεσογείου. Απειλούσαν επίσης μέσω του Ιράκ και της Συρίας,  τον Ιρανικό  διάδρομο  προμηθειών προς  την  Χεζμπολάχ του Λιβάνου με προηγμένους πυραύλους για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο εχθρός του ISIS «σκοτεινός ιππότης» που «ξεφορτώθηκαν» οι Αμερικάνοι 

Ο στρατηγός Κασέμ Σουλειμάνι, επονομαζόμενος και «σκοτεινός ιππότης» επικεφαλής της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) Quds Force, συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα. Με τους αντάρτες που υποστηρίζονταν από τους Τούρκους να προωθούνται προς τη Δαμασκό, ο Σουλειμανί ξεδίπλωσε έναν χάρτη των θέσεων των ανταρτών. Παρά την ταραχή  των Ρώσων οικοδεσποτών του, τους διαβεβαίωσε: “Δεν έχουν χαθεί όλα”.

Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη διάσωση του Άσσαντ. Οι ομάδες των IRGC, της Χεζμπολάχ και άλλων σιιτικών  παραστρατιωτικών ομάδων θα αντιπαρατίθεντο  με τους Σουνίτες αντάρτες στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία θα παρείχε αεροπορική υποστήριξη.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονταν στις αντίθετες πλευρές. Η Τουρκία υποστήριζε την αλλαγή του καθεστώτος και έδωσε όπλα στους αντάρτες, ενώ η Ρωσία στήριξε το καθεστώς.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις κατέρρευσαν όταν ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό Sukhoi-24 κατά μήκος των συριακών συνόρων.

Η Τουρκία αποξενώθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας υποβαθμίστηκαν σημαντικά  όταν ο Ερντογάν υπονόησε  την συμμετοχή της Ουάσιγκτον στο λεγόμενο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Πάντα ρεαλιστής, ο Ερντογάν προσέγγισε τον Πούτιν και σφυρηλάτησε μια συμμαχία για την  Συρία.

Η Τουρκία συνεργάστηκε με την Ρωσία τον Ιανουάριο του 2017 σε μία προσπάθεια παράλληλης διπλωματίας με την διαδικασία της Αστάνα η οποία περιθωριοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη και απέκλεισε τις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν συμφώνησε να κλείσει τα μάτια όταν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Τζιχαντιστές και οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κτυπούσαν τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους ο Ερντογάν αποκαλούσε «πραγματικούς τρομοκράτες».

Η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018. Κατά την επίθεση, η οποία κυνικά ονομάστηκε «Επιχείρηση κλάδου ελαίας» φονεύθηκαν εκατοντάδες Κούρδοι και μετατοπίστηκαν, σχεδόν, διακόσιες πενήντα χιλιάδες άτομα. Η Ρωσία η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο δυτικά του Ευφράτη υπήρξε συνένοχος.

Η Τουρκία εισέβαλε σε κουρδικά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη τον Οκτώβριο του 2019. Εκατοντάδες φονεύθηκαν και πολλοί μετατοπίστηκαν περιλαμβανομένων Κούρδων, Αρμενίων και Χριστιανών  Συρίων. Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Τζιχαντιστές διέπραξαν φρικαλεότητες, ακρωτηριάζοντας τα σώματα των γυναικών που  μάχονταν.

Ο Ερντογάν επιδίωξε να αποτρέψει τον Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ιντλίμπ, η οποία είναι το τελευταίο προπύργιο των Τζιχαντιστών  στην Συρία βορειοδυτικά του Ευφράτη. Παρά την επίκληση του Ερντογάν, οι Συριακές δυνάμεις εδάφους  υποστηριζόμενες από αέρος από τις Ρωσικές δυνάμεις  ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους , εκτοπίζοντας 900 χιλιάδες κόσμου από τα σπίτια τους . Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα της αποκλείοντας κάθε διέξοδο  στους εκτοπισμένους Σύρους .

Η Τουρκία εμφανίζει τον εαυτόν της ως θύμα της Ρωσίας και της Συρίας ενώ στην πραγματικότητα είναι η επιτιθέμενη.

Η πρόσφατη ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι αποτέλεσμα του κακώς εννοούμενου παλικαρισμού του Ερντογάν. Αποτελεί κακή στρατηγική εκτίμηση να θεωρήσει ότι η Ρωσία και η Συρία θα παραμείνουν αδρανείς στο Ιντλίμπ.

Τώρα ο Ερντογάν θέλει ανάμειξη του ΝΑΤΟ. Το άρθρο 5 του καταστατικού της Συμμαχίας ορίζει ότι η επίθεση  εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση έναντι όλων.

Όμως η επίκληση του Ερντογάν έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Επί πλέον της διπλοπροσωπίας του, ο αντιαμερικανισμός, αντιευρωπαϊσμός και αντινατοϊσμός του Ερντογάν έχουν βαθύτατα ερεθίσει την Δύση.

Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι λυπηρή. Πάντως, είναι δύσκολο  να συμπλεύσεις με τους Τούρκους όταν οι ενέργειες του  Ερντογάν οδηγούν στην τουρκική καταστροφή.

Η Τουρκία ενίσχυσε τον εμφύλιο τροφοδοτώντας τους Τζιχαντιστές.

Όταν ο πόλεμος εντατικοποιήθηκε και εκατομμύρια πρόσφυγες πήγαν στην Τουρκία, ο Ερντογάν υφάρπαζε  χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, την οποίαν αυτός βοήθησε να δημιουργηθεί.

Η ομολογία λοιπόν του Ερντογάν για την εμπλοκή του στον πόλεμο της Συρίας ίσως δίνει την καλύτερη «πάσα» στην Αθήνα για να αναδείξει την αναξιοπιστία του Τούρκου ηγέτη και να ενισχύσει το δικό της ρόλο στην περιοχή.

Σχολιάστε