Η εποχή της ασφάλειας ΤΕΛΕΙΩΣΕ: Τι πραγματικά «παίζεται» στον Έβρο

Η εποχή της ασφάλειας ΤΕΛΕΙΩΣΕ: Τι πραγματικά «παίζεται» στον Έβρο

Το έπαθλο για τον Ερντογάν στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Οικονομικά (ευρωπαϊκά κονδύλια, κατασκευές και λοιπές μπίζνες σε Συρία και Λιβύη). Γεωστρατηγικά (απογαλακτισμός από την Μόσχα έναντι αναβάθμισης των σχέσεών του με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, αμερικανικά οπλικά συστήματα, ρόλος στην Α, Μεσόγειο, ενεργειακό). Πολιτικά (εσωτερικό μέτωπο, κουρδικό).
Σ’ αυτό το “παιχνίδι” αν δείξουμε συμβατικά υπάκουοι ή διστακτικοί, χωρίς εθνική στρατηγική, περιμένοντας την εξ ύψους βοήθεια από Μέρκελ και Τραμπ, που έσπευσαν κιόλας να του (ξανα-) ανοίξουν την αγκαλιά τους, θα έχουμε χάσει.
Οτι θα υπάρξουν απώλειες; Καταγράφονται ήδη και θα είναι πολλές: οι “εξαγριωμένοι κάτοικοι” και οι “ομάδες κρούσης” στις ακριτικές περιοχές, οι ανθρώπινες ζωές και η δυστυχία των “άλλων”, η εσωτερική πολιτικη πόλωση και κόπωση, η οικονομική αιμορραγία (προϋπολογισμός, τουρισμός) η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, η υπαρξιακή κρίση όσων υπέθεταν πως ο δρόμος του ανθρώπου με αυτόν του πολίτη είναι κοινός…
Μόνο που όσα ζούμε είναι μια κατασκευασμένη ανθρωπιστική κρίση. Πρόκειται για επιβουλή με όπλο τον ανθρώπινο πόνο. Ετσι, στη ζυγαριά δεν μπαίνουν από τη μια, γενικώς και αορίστως, ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός (επίσης γενικώς και αορίστως) από την άλλη. Μπαίνουν από τη μια τα εθνικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Αγκυρας και η χώρα μας, εμείς δηλαδή, από την άλλη.
Η εποχή της ασφάλειας έχει προ πολλού περάσει. Ο νέος, απρόβλεπτος, ανασφαλής κόσμος στο οποίο θα ζήσουν (ζουν ήδη!) τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας είναι εδώ. Τα άλλα δείχνουν σχολικές εκθέσεις ιδεών. Φωτογραφίες εποχής με σέπια. Ξεφτίδια περασμένων ήδη συναθροίσεων.

Ανάρτηση του φίλου Γιάννη Παπουτσάνη

Σχολιάστε