Η γεωπολιτική σκακιέρα στην Μεσόγειο: Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Η γεωπολιτική σκακιέρα στην Μεσόγειο: Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Έπεσαν οι υπογραφές για τον περιβόητο αγωγό East Med και μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην Μεσόγειο κόντρα σε αυτή που επιχείρησε να διαμορφώσει ο Ερντογάν. Όλα τώρα εξαρτώνται από το πόσο μακριά θα πάει την βαλίτσα ο Τούρκος ηγέτης και να θα διακινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τους… Συμμάχους του. Η παράμετρος Ισραήλ στην διακρατική συμφωνία που μόλις υπεγράφη ανατρέπει τα δεδομένα.

Την νέα πραγματικότητα στην Μεσόγειο την είχε καταγράψει στο άρθρο του με τίτλο «ΝΑΙ! Η Ελλάδα κάνει την ανατροπή και “στριμώχνει” τον Ερντογάν» ο ΙσχυροΓνώμων συνεργάτης του ignomisou.gr στις 21 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί το κείμενο αυτολεξεί:

«Και ναι η Αθήνα κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην Μεσόγειο: Εκείνο που σας επισημάναμε από την πρώτη μέρα που ο Ερντογάν ανακοίνωσε την συμφωνία με την Λιβύη. Ήταν σαφές πως όλα έγιναν για την μοιρασιά στην Ανατ. Μεσόγειο όπου και ενεργειακοί διάδρομοι πρόκειται να αναπτυχθούν και κοιτάσματα υπάρχουν.

Η ελληνική πλευρά -αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι- προχωρούσαν με τον… «αραμπά» τα απαραίτητα βήματα που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντά τους και ο Ερντογάν είδε φως και μπήκε… Ουσιαστικά, με την συμφωνία του με την Λιβύη αυτό που θέλησε να κάνει ο Τούρκος ηγέτης ήταν να χαρτογραφήσει τα δικά του θέλω στην περιοχή και αυτά να περάσουν στα επίσημα κανάλια του ΟΗΕ.

Η συζήτηση για το εάν είναι παράνομη ή όχι η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη είναι δύσκολο να καταλήξει άμεσα, αφού -όπως λέγαμε- αυτή την στιγμή η υφιστάμενη Λιβυκή ηγεσία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν θέλησε να «σφραγίσει» την δική του νομιμότητα στην περιοχή! Εκμεταλλεύτηκε λοιπόν άψογα την συγκυρία και πέρασε τα δικά του «θέλω».

Λέγαμε όμως στα προηγούμενα σημειώματά μας πως υπάρχουν δίοδοι για την Ελλάδα ώστε να κάνει ρελάνς και να κερδίσει στο τέλος τον «πόλεμο» με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Γιατί απώλειες δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθώς από την στιγμή που ο Ερντογάν έκανε την κίνησή του καθίσταται συνομιλητής για την περιοχή, από εκεί που δεν ήταν καν… στον χάρτη!

Η πρώτη δίοδος λοιπόν ήταν να μην δεχτεί καν ο ΟΗΕ να περάσει στα ημι-ανεπίσημα «κανάλια» του, τους χάρτες του Ερντογάν. Ο Οργανισμός όμως ως άλλος Πόντιος Πιλάτος σε πρώτη φάση ένιψε τα χείρας του και εκεί η Αθήνα κατέγραψε την πρώτη της ήττα.

Η δεύτερη δίοδος για την Ελλάδα είναι να χάσει την εξουσία η νυν Κυβέρνηση της Λιβύης από τον στρατηγό Χαφτάρ που πρόθεσή του είναι να ακυρώσει την συμφωνία με την Τουρκία. Μέχρι τότε όμως ο ηγέτης της Τουρκίας θα κάνει το «παιχνίδι» του.

Η τρίτη δίοδος και πιο σημαντική ήταν να προχωρήσουν άμεσα το σχέδια για τον περιβόητο αγωγό East Med. Και όπως σημειώναμε στο άρθρο «Βατερλό» για Ελλάδα στον ΟΗΕ! Η απάντηση της Αθήνας από… αέρος! ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ορθώς έσπευσε να ενεργοποιήσει το σχετικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, γράφαμε μεταξύ άλλων:

«Η ελληνική πλευρά μέσω του Κωστή Χατζηδάκη έσπευσε να επαναφέρει στην κορυφή της ατζέντας ζητήματα που είχαν περάσει λίγο στο… περιθώριο. Ο έλληνας υπουργός Ενέργειας είδε τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz και έθεσαν επί τάπητος δύο έργα με μεγάλη ενεργειακή, πολιτική αλλά και γεωστρατηγική σημασία!

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia.

Τα δύο έργα αποτελούν σημαντικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών της Ευρώπης και θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως έχουν μεγάλη γεωστρατηγική σημασία καθώς η χάραξή τους έχει γίνει στη βάση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την θεωρητική χάραξη ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκεκριμένα τόσο ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου όσο και το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπεται να ακολουθήσουν τη διαδρομή αρχικά εντός της ΑΟΖ του νησιού της Αφροδίτης και στη συνέχεια στην ΑΟΖ της χώρας μας, οι οποίες τέμνονται λαμβανομένης υπόψη της επήρειας του Καστελόριζου.

Εδώ το επαναλαμβάνουμε πως η πλευρά της Τουρκίας μέσα στις διεκδικήσεις της θεωρεί ότι ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος επικάθεται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου θεωρεί ότι για τα δύο έργα, τον East Med και τον Euroasia Interconnector θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια και να εξασφαλιστεί η θετική γνώμη της Άγκυρας»!

Πάνω σε αυτό λοιπόν είχαμε νεότερες εξελίξεις, που φέρνουν την ανατροπή στην σκακιέρα που έχει στηθεί στην Μεσόγειο και ξαναβάζουν γερά την Ελλάδα στο παιχνίδι.

Σας παραθέτουμε την τελευταία εξέλιξη όπως την μετέδωσαν τα κυπριακά μέσα:

«Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, που επισημαίνουν ότι στις αρχές του 2020 θα πέσουν και οι σχετικές υπογραφές στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα, η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν το project. “Αρχές του χρόνου, στην Αθήνα, θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed” τονίζει το κυπριακό κανάλι, αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

“Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη” τονίζεται. Κι αυτό, γιατί “με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων” σχολιάζει το κανάλι.

Όπως αναφέρει το Σίγμα, “δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες”. Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Εξάλλου, το Σίγμα αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στον Εastmed ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία”».

Σχολιάστε