Η Ελλάδα που αργοσβήνει…

Η Ελλάδα που αργοσβήνει…

Χρόνια πολλά σε όλους!! Η συντακτική ομάδα του www.ignomisou.gr σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά! Κάθε χαρά, κάθε τύχη!! Υγεία και σοφία για τις δύσκολες αποφάσεις..

Αφιερωμένο σε όλους τους επισκέπτες μας ένα έργο που διακρίνεται ακριβώς για την σοφία του δημιουργού του: Το έργο του Νικηφόρου Λύτρα «Τα κάλαντα» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοελληνικής αγροτικής ηθογραφίας και αποτυπώνει μια ομάδα μικρών παιδιών ντυμένα με παραδοσιακά ενδύματα, που κρατούν παραδοσιακά όργανα και ψάλουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, στην αυλή ενός παλιού αγροτικού σπιτιού.

Δεν πρόκειται για την απλή απεικόνιση ενός παραδοσιακού εθίμου αλλά για έναν συμβολισμό. Αν κοιτάξει κανείς με προσοχή, τα πέντε παιδιά που απεικονίζονται στον πίνακα να παίζουν, είναι διαφορετικής καταγωγής και εθνικότητας, καθώς εδώ ο ζωγράφος,θέλει να μας υπενθυμίζει ότι το γνήσιο πνεύμα των γιορτών δεν γνωρίζει διακρίσεις ούτε χρώμα και η χαρά είναι δικαίωμα όλων.

Ένας πίνακας που μας θυμίζει αξίες που μοιάζει να χάνονται με το πέρασμα των χρόνων: Αγάπη στις ρίζες και την παράδοση, στην οικογένεια, αποδοχή του «διαφορετικού», φιλοξενία, φιλότιμο…

Ενα μήνυμα διαχρονικό με ιδιαίτερη σημασία.

Στην κάτω δεξιά πλευρά του έργου παρατηρούμε ένα άγαλμα που παραπέμπει στη Νίκη της Σαμοθράκης, ενώ από την άλλη πλευρά,σχεδόν στο ίδιο ύψος με αυτό, στέκεται μια ψάθινη σκούπα και στο βάθος υπάρχει ένα ξεραμένο δέντρο, δεμένο σ` έναν πάσσαλο για να μην πέσει. Πίσω από έναν τοίχο κρύβεται ένα παιδί που δεν συμμετέχει στη χαρά, αλλά παρακολουθεί.

Μια γυναίκα,μητέρα καθώς κρατά το μικρό παιδί στην αγκαλιά της – ντυμένη κι εκείνη με την παραδοσιακή φορεσιά- ακούει τα κάλαντα και παρακολουθεί τα παιδιά, χαρούμενη. Το πλατύ χαμόγελο του μελαμψού παιδιού με το τύμπανο, ξεχωρίζει!

Χρόνια πολλά από την ομάδα του www.ignomisou.gr

Σχολιάστε