Η Τουρκία καβάλα στο άλογο! «Κομπάρσος» η Ελλάδα!

Η Τουρκία καβάλα στο άλογο! «Κομπάρσος» η Ελλάδα!

Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα όσα έγραψε από την πρώτη στιγμή που η Τουρκία έκανε την κίνησή της με την Λιβύη στην Ανατ. Μεσόγειο το μέλος της ομάδας του www.ignomisou.gr ΙσχυροΓνώμων! Τα όσα αποτύπωσε ως νέα πραγματικότητα στην περιοχή σε δύο άρθρα του ο ΙσχυροΓνώμων και συγκεκριμένα στο Ο Ερντογάν… «σπάει» πλάκα με την Ελλάδα!! Πως θα κάνει ρελάνς η Αθήνα! και στο «Βατερλό» για Ελλάδα στον ΟΗΕ! Η απάντηση της Αθήνας από… αέρος! καταγράφονται πλέον και σε άλλα έγκριτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως η Καθημερινή, αλλά και το Έθνος (όπου την σχετική ανάλυση κάνει ο καθηγητής Ευάγγελος Βενέτης).

Τι έγραψε λοιπόν η Καθημερινή και έχει ειπωθεί έγκαιρα και έγκυρα στα προαναφερόμενα άρθρα από τον ΙσχυροΓνώμων; Διαβάστε αυτολεξεί: 

«Οσα έχουν ακολουθήσει μετά την ευθεία παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, μέσω της υπογραφής των δύο μνημονίων για στρατιωτική συνεργασία και καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ακολουθούν ένα ενοχλητικά επαναλαμβανόμενο μοτίβο: αυτό της αρχικής έκπληξης της διεθνούς κοινότητας, της μετέπειτα αποδοχής των τετελεσμένων και, εν συνεχεία, της συναλλαγής με την Αγκυρα, ακριβώς όπως συνέβη μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος το οποίο θα έχει αυτή η έντονη παρτίδα διπλωματικού πόκερ που διεξάγεται σχετικά με το μέλλον της Λιβύης, φαίνεται ότι η Τουρκία θα έχει θέση στο τραπέζι, παρά τις αντιρρήσεις περιφερειακών παικτών όπως η Αίγυπτος και οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου.

Από την ημέρα ανακοίνωσης των συμφωνιών Αγκυρας – Τρίπολης, ο κ. Ερντογάν έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ προγραμματίζεται κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στις 8 Ιανουαρίου. Ο κ. Ερντογάν έχει ήδη γνωστοποιήσει στον Ρώσο ομόλογό του ότι επιθυμεί την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής δύναμης.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) της Τρίπολης και τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, είναι απολύτως αρνητικό για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς θα σημάνει την παγίωση του σημερινού συμφώνου ανάμεσα σε Τρίπολη και Αγκυρα, καθώς όποια διάδοχη κατάσταση υπάρξει θα αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, στις διαπραγματεύσεις του οποίου η Τουρκία θα έχει θέση στο τραπέζι. Η κατάπαυση του πυρός υποστηρίζεται εμφανώς από τη Ρωσία, αλλά και από τη Γαλλία, η οποία είναι η πλέον ενεργή ευρωπαϊκή χώρα στο πεδίο. Προ ολίγων ημερών ο κ. Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ χθες συνομίλησαν τηλεφωνικά επ’ αυτού.

Η ιταλική εμπλοκή στη Λιβύη είναι απολύτως αναμενόμενη, όπως φάνηκε και από τη διήμερη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος συναντήθηκε με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο κ. Ντι Μάιο μετέφερε μήνυμα των Ευρωπαίων (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία), ωστόσο η αποστολή του αποτελεί και ένδειξη της αγωνίας που διακατέχει τη Ρώμη, μπροστά στο ενδεχόμενο να έλθει αντιμέτωπη με την ανάκαμψη της τουρκικής επιρροής στη Λιβύη ύστερα από έναν αιώνα, κατά τον οποίο θεωρούσε τη χώρα ως ευρισκόμενη στον άμεσο κύκλο επιρροής της.

Η πρόσκληση της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Λιβύης προς τον κ. Ερντογάν αποτελεί, αν μη τι άλλο, ακόμα μία ένδειξη της θέσης που εκ των πραγμάτων έχει πλέον η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο».

Διαβάστε και απόσπασμα του άρθρου του κ. Βενέτη από το Έθνος: 

«Το μνημόνιο της Τουρκίας με τον Σάρρατζ είναι επί του παρόντος άσκηση επί χάρτου της Άγκυρας, καθώς η υλοποίησή της εξαρτάται από την λήξη του λιβυκού εμφυλίου, την αποκρυστάλλωση της ειρήνης και ασφάλειας στην Λιβύη και την δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, στην οποία ενδεχομένως να ή να μην βρίσκεται ο Σάρρατζ.

Το εν λόγω μνημόνιο όμως είναι και μια παρακαταθήκη για την Τουρκία η οποία αποκτά διπλωματικό έρεισμα για να επιχειρήσει άμεσα πριν το τέλος του λιβυκού εμφυλίου, μονομερώς και δυνητικά στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, εγείροντας αξιώσεις εκ του μη όντος με την διεξαγωγή τουρκικών ερευνητικών δράσεων κατά το πρότυπο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι τουρκικές δραστηριότητες από μόνες τους δεν αρκούν και βασίζονται στο συνδυασμό τους με τον αναθεωρητικό ρόλο της Ρωσίας στην Λιβύη και την Αν. Μεσόγειο, έναν ρόλο που ενισχύει την διαπραγματευτική ικανότητα της Άγκυρας έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Και ναι μεν οι εξελίξεις μπορεί να είναι δυσάρεστες για την Ελλάδα και σίγουρα δεν είναι για να πανηγυρίζουμε τις προβλέψεις του μέλους της ομάδας μας, σίγουρα όμως οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα καθώς πρόκειται για ακόμη ένα μέλος του www.ignomisou.gr που δεν διστάζει να πει την άποψή του όταν «η μπάλα καίει» και όλοι αποφεύγουν να την διατυπώσουν. Και επιπλέον αποδεικνύεται -για ακόμη μία φορά- ότι το www.ignomisou.gr διαθέτει αρκετούς αρθρογράφους που διακρίνονται για την διοράτικότητά τους και σίγουρα αξίζει να δίνουμε προσοχή στις απόψεις τους. Δηλώνουμε λοιπόν περήφανοι για την ομάδα μας… 

Σχολιάστε