Απορρίπτει τις αιτήσεις ΑμΕΑ η πλατφόρμα για κοινωνικό μέρισμα!

Απορρίπτει τις αιτήσεις ΑμΕΑ η πλατφόρμα για κοινωνικό μέρισμα!

Υπέβαλα αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα στην πλατφόρμα koinonikomerisma.gr καθώς έχω παιδί ΑμΕΑ. Η πλατφόρμα όμως δεν κάνει αποδεκτό το αίτημά μου, αν και πρόκειτο για παιδί εγγεγραμμένο στον ΟΠΕΚΑ που λαμβάνει κανονικά τα σχετικά επιδόματα. Ποιο είναι το πρόβλημα; 

Αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετές αναφορές για ανάλογες περιπτώσεις απόρριψης των αιτήσεων ΑμΕΑ. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως το πρόβλημα προκύπτει καθώς απαιτείται από τον δικαιούχο 7ετης παραμονή στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύεται από την αδιάλειπτη υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Ειδικά, στα ΑμΕΑ μοιάζει να προκαλεί τεράστιο πρόβλημα αυτή η προϋπόθεση, καθώς υπολογίζεται πως αρκετά Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ήταν προστατευόμενα τέκνα που άρχισαν να κάνουν πρόσφατα μόνοι τους φορολογικές δηλώσεις.

Έχουν ενημερωθεί τα συναρμόδια υπουργεία, που επί του παρόντος συστήνουν οι γονείς να μπαίνουν με τους δικούς τους κωδικούς TAXIS.

Κατά τα άλλα αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι ισχύουν κανονικά οι κανόνες που έχουν περιληφθεί στην σχετική ρύθμιση. Ότι δηλαδή:

  • Ο γονέας υποβάλλει φορολογική δήλωση συνεχώς για τα επτά τελευταία χρόνια και
  • Οι καταθέσεις δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η ΚΥΑ ορίζει, επίσης, ότι ΑμεΑ που θεωρούνται δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είναι ΜΟΝΟ οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για άτομα με αναπηρία, όπως καταγράφονται στα μητρώα της Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. στις 30/11/2019. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, αλλά όχι αναπηρικό επίδομα, ΔΕΝ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο info@ignomisou.gr για θέματα οικονομικού περιεχομένου που σας απασχολούν στον Βαγγέλη Δουράκη και θα τις απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την ιστοσελίδα μας www.ignomisou.gr . Ο κ. Δουράκης εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην τηλεόραση του Alpha.

Σχολιάστε