«Βατερλό» για Ελλάδα στον ΟΗΕ! Η απάντηση της Αθήνας από… αέρος!

«Βατερλό» για Ελλάδα στον ΟΗΕ! Η απάντηση της Αθήνας από… αέρος!

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Ο Ερντογάν πέτυχε το νούμερο 1 στόχο του στην σκακιέρα που έχει στηθεί στην Ανατ. Μεσόγειο με έπαθλο τις ενεργειακές οδούς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην περιοχή.  Να θεωρηθεί εκπρόσωπος της… νομιμότητας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου! Πως προκύπτει αυτό; Λέγαμε αυτολεξεί στο προηγούμενο σημείωμά μας: «Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να μην δηλώνει με σαφήνεια, επίσημα, διεθνώς και στον ΟΗΕ, ποιες είναι οι δικές μας θέσεις κυρίως για την ΑΟΖ. Για την ευκολία μας και για να μην μπερδευόμαστε με την έννοιες ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, αιγιαλίτιδα ζώνη, ας πούμε ότι ουσιαστικά όλα αυτά έχουν να κάνουν με την χάραξη θαλασσίων συνόρων και τα δικαιώματα που έχει μία χώρα εντός αυτών σε επιφάνεια και βυθό. Έτσι θα κατανοήσουμε και τις μεθοδεύσεις που γίνονται.

Οι θέσεις λοιπόν της Ελλάδας γύρω από αυτά τα θέματα, δεν είναι επίσημα δηλωμένες και καταγεγραμμένες, δεν τις γνωρίζει η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία εκμεταλλεύεται σε κάθε ευκαιρία την αφωνία μας… Γνωρίζοντας λοιπόν ο Ερντογάν την «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας και αφού πρώτα «τέσταρε» στην Συρία με την υπόθεση των Κούρδων, αλλά και στην Κύπρο με τα «σουλάτσα» των τουρκικών γεωτρύπανων τις αντοχές και την ανοχή της διεθνούς Κοινότητας στις πολιτικές του, έκανε το επόμενη κίνησή του: Εκμεταλλεύμενος την αστάθεια που επικρατεί στην Λιβύη και έχοντας την εκεί Κυβέρνηση του «χεριού» του επιχειρεί μέσω του περιβόητου Μνημονίου να επιβάλλει στην Μεσόγειο την δική του νομιμότητα. Ποια νομιμότητα; Αυτή που καθορίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας (σ.σ.: Τουρκίας – Λιβύης) και η οποία συνοπτικά περιλαμβάνει «οριοθέτηση» με τέτοιο τρόπο που το Καστελόριζο δεν υπάρχει πουθενά (!!!) και τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα περιορίζονται στο ελάχιστο!!

Η μεθόδευση από πλευράς Τούρκων είναι απίστευτη, την ίδια ώρα βεβαίως που η Αθήνα παραμένει αδρανής: Μερικές μόλις ημέρες πριν, η Τουρκία στέλνει και στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση (συνοδευόμενη και με σχετικό χάρτη), όπου οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ την οποία έχει συμφωνήσει με το ψευδοκράτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, επίσης τα όρια που αυτόκλητα θεωρεί ως ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, μη αναγνωρίζοντας οιαδήποτε επήρεια στα Ελληνικά νησιά (μόνο όσο είναι το εύρος της χωρικής θάλασσας) και επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, αναφέροντας τις εκτεταμένες ζώνες που θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο (στον χάρτη που επισυνάπτει).

Ιδιαίτερη σημασία έχει, ότι στην διακοίνωση αυτή επισυνάπτει και κατάλογο των γεωγραφικών συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, όπου δηλώνεται ξεκάθαρα (και μονομερώς), ότι η Τουρκία ασκεί αυτοδικαίως και αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Σημειωτέον ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στην συντριπτική διεθνώς πρακτική εφαρμογή της, συμπαρασύρει και την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Επίσης εκμεταλλευόμενη το ότι οι σχετικές διακοινώσεις των κρατών προς τον ΟΗΕ καταχωρούνται αφιλτράριστες ως έγγραφα της ημερησίας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (δημοσιεύονται στο σχετικό web site, καθώς και στο σχετικό Bulletin του τμήματος “Ocean and Law of the Sea” του ΟΗΕ), αιτείται την δημοσίευση της διακοίνωσης εκεί.

Συνακόλουθα αιτείται και την δημοσίευση στην επόμενη έκδοση του εγκυρότερου “Law of the Sea Bulletin” του ΟΗΕ, το οποίο εκδίδεται τρεις φορές το χρόνο και παρέχει έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και νομικά στοιχεία σχετικά με σημαντικά θέματα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής νομοθεσίας, των διμερών συμφωνιών και των πολυμερών συνθηκών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, των διαιτητικών δικαστηρίων και άλλων διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει αφενός την δημιουργία πλέγματος συναφών υποστηρικτικών αναφορών και ενεργειών σε όλα τα επίπεδα (ΟΗΕ, Διεθνών Οργανισμών, διακρατικών συμφωνιών και κλπ) και αφετέρου την καταγραφή και την σαφή ενημέρωση του ΟΗΕ και όλων των κρατών για τις διεκδικήσεις της. Δηλαδή, η Τουρκία προσπαθεί ξεκάθαρα να περάσει σε επίσημα κανάλια την δική της πραγματικότητα για τα θαλάσσια σύνορα σε Μεσόγειο και Αιγαίο και να επιβάλλει έτσι αυτές τις θέσεις ως νόμιμες»!

Η πρώτη ελληνική … ήττα 

Αυτά σημειώναμε στο προηγούμενο άρθρο και οι εξελίξεις έτρεξαν τόσο, ώστε να φτάσουμε να καταγράφεται πια η πρώτη νίκη της Τουρκίας (ο Ερντογάν ουσιαστικά αυτό επεδίωκε) και ταυτόχρονη ήττα της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο: Παρά την προσπάθεια της Αθήνας να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με την παρότρυνση προς την ελληνική πλευρά και την Άγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα θέματα των θαλασσίων ζωνών, επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει την αναμενόμενη στάση ουδετερότητας επί της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Μετά την κατάθεση επιστολών προερχόμενων από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών και τις ΗΠΑ που αυτό τον μήνα ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πώς σχεδιάζει να χειριστεί το θέμα ο Οργανισμός. «Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

Και συμπλήρωσε «ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη με επιστολές που εστάλησαν προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», τόνισε ο Χαγκ.

Και το «γλυκό έδεσε», λίγο αργότερα με την κατάθεση από πλευράς Τουρκίας προς έγκριση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας που υπογράφτηκε με τη Λιβύη: Θυμίζουμε πως η εν λόγω συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ουσιαστικά «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως λέγαμε και στο προηγούμενο σημείωμά μας, η εκτίμησή μας είναι πως βασικό μέλημα της τουρκικής πλευράς είναι όχι τόσο το να εγκριθεί αυτή η συμφωνία, όσο το να καταγράψει την δική της άποψη στα επίσημα κανάλια του ΟΗΕ. Και αυτό γιατί έτσι θα «σύρει» την Αθήνα σε διάλογο για τα θαλάσσια σύνορα -κάτι που όπως εξηγούσαμε επίσης στο προηγούμενο άρθρο- είχε λόγο να αποφεύγει συστηματικά η Ελλάδα.

Η ζημιά για την Ελλάδα και η «αναζωπύρωση» της συζήτησης για αγωγούς στην Μεσόγειο  

Με φόντο τις συγκεκριμένες εξελίξεις, αν κάποιος διακινδύνευε μια πρόβλεψη αυτή είναι πως αργά ή γρήγορα με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ανατ. Μεσόγειο θα φτάσουμε στο να συζητάμε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο! Κάτι που εδώ και δεκαετίες επιδιώκουν να συμβεί ακόμη και ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα!

Επιστρέφοντας στο σήμερα, αυτό που φαίνεται πως πέτυχε τελικά με τις αστραπιαίες κινήσεις του ο Ερντογάν, είναι να καταστεί ισότιμος συνομιλητής στην μοιρασιά που θα γίνει στην Μεσόγειο όσον αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, αλλά και των αγωγών που θα την διαπεράσουν: Δεν είναι τυχαίο πως η ελληνική πλευρά μέσω του Κωστή Χατζηδάκη έσπευσε να επαναφέρει στην κορυφή της ατζέντας ζητήματα που είχαν περάσει λίγο στο… περιθώριο. Ο έλληνας υπουργός Ενέργειας είδε τον Ισραηλινό ομόλογό του Yuval Steinitz και έθεσαν επί τάπητος δύο έργα με μεγάλη ενεργειακή, πολιτική αλλά και γεωστρατηγική σημασία!

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia.

Τα δύο έργα αποτελούν σημαντικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών της Ευρώπης και θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Ταυτόχρονα όμως έχουν μεγάλη γεωστρατηγική σημασία καθώς η χάραξή τους έχει γίνει στη βάση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την θεωρητική χάραξη ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκεκριμένα τόσο ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου όσο και το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης προβλέπεται να ακολουθήσουν τη διαδρομή αρχικά εντός της ΑΟΖ του νησιού της Αφροδίτης και στη συνέχεια στην ΑΟΖ της χώρας μας, οι οποίες τέμνονται λαμβανομένης υπόψη της επήρειας του Καστελόριζου.

Εδώ το επαναλαμβάνουμε πως η πλευρά της Τουρκίας μέσα στις διεκδικήσεις της θεωρεί ότι ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος επικάθεται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου θεωρεί ότι για τα δύο έργα, τον East Med και τον Euroasia Interconnector θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια και να εξασφαλιστεί η θετική γνώμη της Άγκυρας! Να τονίσουμε εδώ πως τα έργα ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών που διέρχονται ή προβλέπεται να εγκατασταθούν στη χώρα μας (TAP, IGB, East Med, IGI, LNG Αλεξανδρούπολης) θα καλύψουν ένα ποσοστό 8% έως 10% των συνολικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγές φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο αγωγός East Med έχει χρηματοδοτηθεί σε επίπεδο μελετών από την Ε.Ε. ενώ περιλαμβάνεται στη σημαντική λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI.

Και αυτές τις εξελίξεις θέλησε να προλάβει ο Ερντογάν ώστε να μην μείνει θεατής των όσων συμβαίνουν…

Η στάση της Ρωσίας και τα κέρδη της Αθήνας 

Αν υπάρχει ένα κέρδος για την ελληνική πλευρά μέσα από αυτές τις εξελίξεις, είναι το ότι συντάχθηκε και συσπειρώθηκε με εκείνους που εκτιμούν πως οι κινήσεις της Τουρκίας θα ζημιώσουν και τα δικά τους συμφέροντα στην Ανατ. Μεσόγειο: Δεν είναι τυχαία η κινητικότητα Γαλλίας και Ιταλίας που αποφάσισαν να στείλουν πλοία στην περιοχή, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους εκεί που δεν είναι άλλα από τις γεωτρήσεις της γαλλικής εταιρίας TOTAL και της ιταλικής ΕΝΙ.

Το πόσο μακριά θα φτάσουν αυτές οι χώρες -και η Ευρώπη συνολικά- για «λογαριασμό» της Ελλάδας θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το πόσο θα τους προκαλέσει ο Ερντογάν… Που το πιο πιθανό είναι να μείνει στα λόγια, παρά να περάσει σε πράξεις που θα ενοχλούν τα συμφέροντα των δύο συγκεκριμένων χωρών. Κάπου εκεί είναι που η Ελλάδα -έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- θα πρέπει να περάσει τα δικά της θέλω και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την μοιρασιά που θα γίνει στην Ανατ. Μεσόγειο. Και ας μην ξεχνάμε ότι και η Κύπρος είναι ανεξάρτητο Κράτος που εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα!

Η στάση της «φίλης» και Ορθόδοξης Ρωσίας έναντι της Ελλάδας απέδειξε -για ακόμη μία φορά- ότι μπροστά στο «συμφέρον» φιλίες δεν «μετρούν»: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς είναι συμμαχικές χώρες και οι όποιες διαφορές τους θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης αμυντικής συμφωνίας της ιστορίας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ για το θέμα που έχει ανακύψει μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην κυριαρχία της Ελλάδας. Επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση Μόσχας-Αγκυρας ο κ. Μάσλοβ δεν είπε το παραμικρό για να επικρίνει την μονομερή κίνηση της τουρκικής πλευράς και αρκέστηκε να σημειώσει ότι για την Μόσχα οι εμπλεκόμενες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Αίγυπτος θα πρέπει να βρούν τις λύσεις με βάση αμοιβαίους συμβιβασμούς και με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο η στάση της Ρωσίας, ίσως και να ευνοεί την Ελλάδα: Υπό ποια έννοια; Εάν και εφόσον οι Δυτικοί αισθανθούν πως απειλούνται όχι από την Τουρκία αλλά και από τον Πούτιν -που έχει διαφορετικά συμφέροντα από τους Ευρωπαίους στην περιοχή- ίσως σταθούν δίπλα στην χώρα μας στηρίζοντας τις προσπάθειές της. Βέβαια το πιο πιθανό είναι απλά να τα βρούν μεταξύ τους τα μεγάλα συμφέροντα και το «πιόνι» της Αθήνας να συνθλιβεί σε αυτή την τεράστια σκακιέρα.

Άλλωστε μόλις πρόσφατα στην Συρία ο Τράμπ και οι ΗΠΑ άφησαν τα δύο «φιλαράκια» Ερντογάν και Πούτιν να κάνουν «παιχνίδι». Και η ιστορία έχει αποδείξει πως η Τουρκία καταφέρνει πάντα να τα έχει καλά με όλους, ακόμη και όταν αλλάζει στρατόπεδο καταμεσής πολέμων όπως στον Β΄Παγκόσμιο…

Πάντως, από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια καταδικαστική δήλωση για τη συμφωνία πήρε θέση, η οποία εκτιμάται πως ενισχύει την ελληνική επιχειρηματολογία ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που δεν λαμβάνει υπόψη την ελληνική επικράτεια, είναι άκυρη. Η σημασία που έχει μια τέτοια δήλωση βεβαίως αφορά σε μελλοντική χρήση και στην συζήτηση που θα ανοίξει -κάτι που όπως είπαμε μάλλον το πέτυχε ο Ερντογάν- για την χάραξη των θαλασσίων συνόρων στην Μεσόγειο και το… Αιγαίο!

Και το «μάθημα» στους Τούρκους από… αέρος

Με την Αθήνα πια να κυνηγάει τον Ερντογάν στο διπλωματικό πεδίο, το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας μοιάζει να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Η Ελλάδα θα δείξει ότι είναι εδώ, επαρκώς εξοπλισμένη, είναι υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή και έχει ρόλο στα όσα θα διαδραματιστούν στο μέλλον…

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν καθόλου τυχαίο το πρόσφατο συμβάν στους… ελληνικούς αιθέρες: «Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει πέραν ενός συγκεκριμένου σημείου στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις αερομαχίες μεταξύ 20 τουρκικών αεροσκαφών και 38 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη, εξηγώντας πως οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών έδωσαν ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία!

Σχολιάστε