Ιδού ποιος Έλληνας πολιτικός άνοιξε την πόρτα… στα Μνημόνια!

Ιδού ποιος Έλληνας πολιτικός άνοιξε την πόρτα… στα Μνημόνια!

Πώς ανατινάχθηκε η ελληνική οικονομία; Τη δουλειά έκανε θαυμάσια ο Κωστάκης Καραμανλής ο Β’. Όπως μας θυμίζει ο αντιπαθής Πόουλ Τόμσεν (εκείνος ο ψηλός Δανός του ΔΝΤ), οι χώρες της ευρωζώνης που τίναξαν τα πέταλα το έπαθαν επειδή κακοδιαχειρίσθηκαν τα φθηνά επιτόκια και τον άφθονο δανεισμό που έφερε το ευρώ.
Όλες οι άλλες χώρες έκαναν αυτή την κακοδιαχείριση μέσα από το τραπεζικό κανάλι: οι τράπεζές τους πλημμύρισαν την αγορά με φθηνά δάνεια.
Μόνο στην Ελλάδα, η κακοδιαχείριση έγινε από το δημοσιονομικό κανάλι. Απλούστερα: το κράτος δανειζόταν φθηνά και άφθονα και τα μοίραζε σε όλους εμάς (εντάξει, κάποιοι πήραν μεγαλύτερες μερίδες).
Όπως μας λέει ο Τόμσεν, από την υιοθέτηση του ευρώ ως το 2009, οι συντάξεις και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 7% του ΑΕΠ (ας πούμε κάτι σαν 14 δισ. ευρώ, για να καταλαβαινόμαστε) και η μισθοδοσία του Δημοσίου κατά 3% του ΑΕΠ (κάτι σαν 6 δισ. ευρώ).
Κάπως έτσι, το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15% το 2009, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το όριο του Μάαστριχτ.
Αυτή ήταν η διαχείριση του Κωστάκη του Β’, που πήρε τη χρυσή πιστωτική κάρτα του ευρώ και την γονάτισε, για να θρέψει μια νέα εκδοχή πελατειακού κράτους της Δεξιάς, κατ’ εικόνα των χειρότερων εκδοχών πελατειακού κράτους του ΠΑΣΟΚ.
Αυτά.
Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε να πιστεύετε ότι για τα μνημόνια έφταιγε η συνωμοσία του Παπανδρέου με τον Σόρος, ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, οι Γερμανοί τοκογλύφοι και τα ψεκαστικά αεροσκάφη.

Από τον φίλο Επαμεινώνδα Χ.

Σχολιάστε