Να ποιος ήταν ο ρόλος του Κινέζου συνεργάτη του Λάτση στο Ελληνικό!

Να ποιος ήταν ο ρόλος του Κινέζου συνεργάτη του Λάτση στο Ελληνικό!

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Για το παρασκήνιο της «επένδυσης» στο Ελληνικό, μέσα από αυτή εδώ την γωνιά του διαδικτύου -το www.ignomisou.gr -έχουμε γράψει αρκετές φορές: Για το ευτελές τίμημα που εκχωρείται αυτό το «φιλέτο» γης στον Σπύρο Λάτση, για το πως η κατασκευή καζίνο έγινε προαπαιτούμενο υλοποίησης της «επένδυσης» όταν στο σχέδιο που είχε υποβληθεί στο Κράτος προβλεπόταν η ένταξή του σε αυτήν κατά την δεύτερη 5ετία των έργων, για το πότε θα καταβληθεί στο δημόσιο το τίμημα που του αναλογεί και για το ποιος θα είναι ο ρόλος των καζινάδων -που ουσιαστικά θα χρηματοδοτήσουν την επένδυση- στους οποίους φρόντισαν να δώσουν το προνόμιο να είναι οι πρώτοι ένοικοι του Ελληνικού.

Σιγά- σιγά όμως και άλλα Μέσα Ενημέρωσης φαίνεται να ασχολούνται με το «χοντρό παιχνίδι» που έγινε παρασκηνιακά, προκειμένου να εμφανιστεί αυτή η «επένδυση» ούτε λίγο – ούτε πολύ ως… μια Εθνική Ευεργεσία, ενός επιχειρηματία Σωτήρα του Έθνους που ρίχνει λεφτά… με την σέσουλα από την τσέπη του για να αναβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσης της παραλιακής ζώνης και των κατοίκων της. Έτσι, επειδή αγαπάει την χώρα…

Όπως είπαμε όμως, το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχουν αφυπνιστεί και άλλοι και αρχίζουν να αναδεικνύουν και άλλες πτυχές του το τι παίχτηκε στο Ελληνικό: Μία από αυτές είναι ο ρόλος που έπαιξε ο Κινέζικος κολοσσός που εμφανίστηκε ως στενός συνεργάτης του Σπύρου Λάτση στην αρχή και αποχώρησε με.. ελαφρά πηδηματάκια πρόσφατα από την «επένδυση»!

Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο του Γιάννη Παπαδημητρίου στη Νέα Σελίδα που αποτυπώνει τον ρόλο των Κινέζων της Fosun, ενός συνεργάτη που επέλεξε η ίδια η Lamda Development προφανώς για να προσδώσει «λάμψη» στο επιχειρηματικό σχήμα που υποτίθεται θα αναλάμβανε το έργο.. Διαβάστε το κείμενο και θα καταλάβετε πολλά…

Ακολουθούν αυτολεξεί τα όσα γράφει ο Γιάννης Παπαδημητρίου:

«Ένα από τα πλέον απτά παραδείγματα του πόσο σοβαρά λαμβάνουν ορισμένοι επενδυτές την Ελλάδα, είναι αυτό της Fosun. Την κινεζικών κεφαλαίων που εμφανίζονται ως …άσσος στο μανίκι σε κάθε σχεδόν μεγάλο διαγωνισμό ή projects για να… εξαφανιστούν στη συνέχεια.

Η Fosun για παράδειγμα ήταν ο συνεργάτης «επιλογής» της Lamda Development, από το 2014 για το Ελληνικό.

Επί σειρά ετών η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης «διαφήμιζε» την παρουσία των Κινέζων στο επενδυτικό της team. Μόνο που όταν οι Κινέζοι χρειάστηκε να εμφανιστούν και να βάλουν λεφτά, αυτοί… εξαφανίστηκαν, καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της lamda, που «αναγκάστηκε» να πάρει επάνω της το project. Βέβαια γι την υπόθεση του Ελληνικού, το ίδιο έκαναν και τα αραβικά κεφάλαια της Eagle Hills, που επίσης θεωρούν ότι το project έχει υψηλό ρίσκο.

Για τους Κινέζους, όμως το επενδυτικό… κρυφτούλι, φαίνεται πως είναι ένα παιχνίδι διαρκείας. Οι ίδιοι είχαν εμφανιστεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως κατετάγησαν… φιναλίστ, καθώς προτιμητέος επενδυτής επελέγη ο Τζων Κάλαμος και τα κεφάλαια του ΕΧΙΝ Group. Οι Κινέζοι μάλιστα είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότατα του ελληνοαμερικανικού team να συγκεντρώσει τα 800 εκατ. ευρώ που απαιτούντο για την εξαγορά.

Όταν τελικά αυτό αποδιώχθηκε και οι ελληναμερικανοί εκδιώχθηκαν ήρθε η σειρά της Fosun στον δεύτερο διαγωνισμό, και μάλιστα με χαμηλότερη οροφή, και το τίμημα να τοποθετείται λίγο κάτω από τα 700 εκατ ευρώ. Τότε όμως αποσύρθηκαν και οι ίδιοι, αφήνοντας τους συμπατριώτες τους, του fund Gongbao να κάνουν τις τελικές προτάσεις, που επίσης δεν ήρθαν…

Μετά τα δύο αυτά… πατατράκ για τις ελληνικές επενδύσεις, η Fosun εμφανίστηκε πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της για την Τρίτη απόπειρα πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτή τη φορά, μάλιστα θα «παίξουν» απέναντι σε πιο γερά ονόματα, όπως το Fairfax του Πρέμ Γουάτσα (που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής την Ελλάδα) και ενδεχομένως το CVC που έχει εξαγοράσει το Υγεία το Ιασώ και το Metropolitan και παίζει «μεγάλη μπάλα».

Το τι διαφοροποιεί την κατάσταση παραμένει άγνωστο, αφού η ασφαλιστική είναι η ίδια, και το τίμημα (στη διαδικασία που θα ξεκινήσει σε δύο με τρεις εβδομάδες) βρίσκεται πάλι στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ.

Το …χαριτωμένο στην όλη υπόθεση, είναι ότι (ανεπίσημα πάντα) και μέσω επιχειρηματικών διαύλων, οι Κινέζοι της Fosun διέρρευσαν ότι το συμφωνητικό του με την lamda είναι εν ισχύ, παρά το ότι τελικώς δεν συμμετείχαν στην επενδυτική ομάδα για το Ελληνικό. Και πως «δεν αποκλείεται» να συμμετάσχουν και στην αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζει ο όμιλος Λάτση για την lamda.

Το «κρυφτούλι» δεν είναι άγνωστο βέβαια για τη Fosun, καθώς πριν τρία χρόνια ο ίδιος της ο CEO, είχε εξαφανιστεί για μήνες από το προσκήνιο, στη διάρκεια μας αντιπαράθεσης με τις κινεζικές αρχές, για να εμφανιστεί αργότερα όταν η υπόθεση είχε κοπάσει.

Τελικά η μόνη σταθερή επένδυση των Κινέζων σε ελληνικό επίπεδο, παραμένει η Folli Follie. H Fosun είναι μετοχικά η δεύτερη δύναμη της εταιρείας. Και δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής ότι όλο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Folli Follie στην Κίνα και την Ανατολή, στηρίχτηκε σε δικά τα κεφάλαια και δυνάμεις. Για να αποδειχτεί τελικά, ότι ήταν ψευδεπίγραφο. Οι Κινέζοι, δήλωσαν βέβαια άγνοια για τις εξελίξεις, την ευθύνη των οποίων έχει ούτως ή άλλως η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Να είναι όμως όλα αυτά… απλές συμπτώσεις;»

Σχολιάστε