Γήπεδο Καραϊσκάκη: Πέφτει στα χέρια… Αμερικανογιαπωνέζων!!

Γήπεδο Καραϊσκάκη: Πέφτει στα χέρια… Αμερικανογιαπωνέζων!!

Σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, ήδη από τα τέλη Ιουλίου, με το private equity fund Fortress βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες (σ.σ. πλην της Πειραιώς η οποία θα ακολουθήσει) της «Στάδιο Καραϊσκάκης ΑΕ», με αντικείμενο την πώληση των δανείων της εταιρείας.

Στις αρχές του καλοκαιριού, οι τράπεζες ανέθεσαν στην Axia Ventures να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ομολογιακού δανείου της εταιρείας, το οποίο έχει ως εξασφάλιση την εκμετάλλευση του γηπέδου Καραϊσκάκης, έδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Μετά την υποβολή προσφορών, οι τράπεζες επέλεξαν να εισέλθουν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη Fortress. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται μεν σε εξέλιξη, χωρίς όμως να υπάρχει σαφής άμεσος ορίζοντας ολοκλήρωσης. Πηγές πάντως αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ως τα μέσα Δεκεμβρίου από πλευράς του fund να γίνει η δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά των δανείων. Με την τελική κρίση να την έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Να σημειώσουμε εδώ πως το αμερικανικό fund Fortress, διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 40,9 δισ. δολαρίων, έχοντας ως ιδιοκτήτη τον Γιαπωνέζο μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον!!!

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης ΑΕ» ανέρχεται σε σχεδόν 45 εκατ. ευρώ. Προς πώληση βγαίνει το μεγαλύτερο μέρος του ομολογιακού καθώς η Tράπεζα Πειραιώς, που κατέχει περίπου το 10% της έκδοσης δεν συμμετέχει στην τρέχουσα διαδικασία. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί θα πωλήσει και αυτή τη δική της έκθεση.

Τα «κόκκινα» δάνεια της Καραϊσκάκης Α.Ε. έχουν ως εξασφάλιση την εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων του ομώνυμου γηπέδου.

Όπως είναι ευνόητο, η τελική «ετυμηγορία» θα προέλθει από το ύψος του «κουρέματος» που θα γίνει σε αυτά τα δάνεια, τα οποία και πηγάζουν από το μεγάλο ομολογιακό που χορηγήθηκε το 2008.

Στις αρχές της εφετινής χρονιάς, η Eurobank ως επικεφαλής των ομολογιούχων προχώρησε στην καταγγελία του ομολογιακού, κάνοντας άμεσα απαιτητό όλο το ποσό της οφειλής η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της «Καραϊσκάκη Α.Ε.» ήταν 45,3 εκατ. ευρώ.

Ποσό που αφορά εκτός από το κεφάλαιο και τους τόκους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατ. τον χρόνο, ενώ παράλληλα υπάρχει και πρόσθετο κόστος από τους τόκους υπερημερίας που έχουν επιβληθεί.

Οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γηπέδου, έχουν προχωρήσει στην αποδέσμευση ενός μέρους από τα εισπραττόμενα ποσά της εταιρείας.

Στη χρήση που έληξε στα τέλη του Ιουνίου 2018, η «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α.Ε.» είχε συνολικά έσοδα 3,9 εκατ. ευρώ με την τελική γραμμή του ισολογισμού να γράφει ζημιές 2 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ, η τελευταία αυτή λογιστική κατάσταση δεν έτυχε της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ενώ δεν εξασφαλίστηκε η απαλλαγή των μελών του ΔΣ και του ορκωτού λογιστή από κάθε ευθύνη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες κρατούν ενέχυρο τις μετοχές, αυτά φαίνεται να αποτελούν δική τους πρωτοβουλία.

Μεταξύ των όρων που έχουν θέσει οι τράπεζες είναι ρήτρες απαγόρευσης επαναγοράς των δανείων από εταιρείες συμφερόντων των Σ. Κόκκαλη και Λ. Λαυρεντιάδη, οι οποίοι κατέχουν σήμερα εξ ημισείας τη «Στάδιο Καραϊσκάκης ΑΕ».

Συγκεκριμένα, στην Καραϊσκάκης Α.Ε. το 50% των μετοχών βρισκόταν σε εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που όμως έχει δεσμευθεί από το Δημόσιο.

Το υπόλοιπο 50% ήταν σπαστό σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα το κατείχε ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ το δεύτερο βρισκόταν σε εταιρεία δικών του συμφερόντων.

Για το αθετημένο δάνειο της εταιρείας, ο πρώην αλλά και ο νυν πρόεδρος, Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι σε ανοικτή κόντρα: Ο Σωκράτης Κόκκαλης λέει ότι έχει πουλήσει το ποσοστό συμμετοχής του από το 2010 ενώ ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανταπαντά ότι αν και προπλήρωσε το ποσοστό του 50% της εταιρείας που είχε ο Κόκκαλης, εντούτοις ακόμη το όλο θέμα είναι σε εκκρεμότητα. Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, η «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α.Ε.» εξακολουθεί να ανήκει στα χαρτιά στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Όπως ανέφερε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε σχετική της ανακοίνωση, η μεταβίβαση του 50% εκκρεμεί, λόγω μη εκπλήρωσης προϋποθέσεων και ύπαρξης νομικών εμπλοκών, σε σχέση το υπόλοιπο 50% της Στάδιο Καραϊσκάκης που ανήκει στον κ. Λαυρεντιάδη.

Η «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης ΑΕ» συστάθηκε το 2003, με κύρια δραστηριότητα την ανακατασκευή και εκμετάλλευση για 49 χρόνια του ομώνυμου γηπέδου. Η εταιρεία έκλεισε την οικονομική χρήση 1/7/2017 – 30/6/2018 με έσοδα 3,9 εκατ. ευρώ και ζημιές που προσέγγισαν τα 2 εκατ. ευρώ.

 

 

Σχολιάστε