Ελληνικό: Γιατί άφησαν «μπουκάλα» τον Λάτση οι ξένοι συνεργάτες του

Ελληνικό: Γιατί άφησαν «μπουκάλα» τον Λάτση οι ξένοι συνεργάτες του

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Με χτεσινή της ανακοίνωση η Lamda Development, για την οποία μιλάμε εδώ και καιρό, γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει μόνη της, με ποσοστό 100% την επένδυση στο Ελληνικό. Την παραθέτουμε για να ξέρετε περί τίνος πρόκειται και επανερχόμαστε.

«Τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group. Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου.

Η εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για την Lamda Development, η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα.

Υποστηρίζοντας έμπρακτα τα ανωτέρω, ο βασικός μέτοχος «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες. Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της εταιρείας, VOXCOVE (κοινοπραξία της OLYMPIA Group και της VNK Capital), πιστεύει ακράδαντα στο έργο ‘Ελληνικό’, στηρίζει και θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Αισθανόμαστε πραγματικά πολύ δικαιωμένοι γιατί ήμασταν οι μοναδικοί που, εδώ και δύο περίπου χρόνια, γράφαμε για την επικείμενη επένδυση στο Ελληνικό, μεμφόμασταν τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τον επενδυτή, τους σκοπούς του και άλλα πολλά που βλέπαμε να γίνονται. Και προφανώς δεν το κάναμε γιατί είχαμε κάποιο συμφέρον, ούτε κάποια προσωπική διχόνοια αλλά γιατί είναι μια εξώφθαλμα σκανδαλώδης σύμβαση που μόνο κακό θα κάνει στη χώρα μας. Και φυσικά θα επιμείνουμε σε αυτό μέχρι τέλους.

Και αυτό όχι μόνο γιατί η επένδυση δεν γίνεται, καθώς φαίνεται, με σωστούς όρους αλλά και γιατί δεν έχουμε πειστεί από την οικογένεια Λάτση ότι βάζει, αν όχι πάνω, έστω στο ίδιο μήκος κύματος τα συμφέροντα του λαού από τα δικά της. Όσα λέγαμε επιβεβαιώνονται σιγά- σιγά. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αρχή έγινε με την αποχώρηση των άλλων επενδυτών που επρόκειτο να συμπράξουν με τη Lamda Development. Ας αναρωτηθούν όλοι για τους λόγους που τους οδήγησαν εκεί, αφού τόσος ντόρος γίνεται για τα τρελά υποτίθεται κέρδη που θα αποκομίσει το έργο…

Μα είναι δυνατόν να μυρίστηκαν χρήμα και να έφυγαν; Σίγουρα όχι. Μήπως κάτι τους έκανε να μη νιώθουν σίγουροι για το επόμενο βήμα; Μάλλον ναι. Αυτό ακριβώς να αναλογιστούν και όσοι άλλοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πολλοί από αυτούς ίσως από κουταμάρα τους όπως για παράδειγμα ο Άδωνις, ο Μπούλης και η Μενδώνη, η οποία όμως ήξερε τι έκανε, να προβληματιστούν από αυτή την εξέλιξη και να ξεκινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ξανά από την αρχή. Με διαφάνεια και με μόνο όφελος, αυτό του λαού.

Δεν μπορεί απο πουθενά να κρυφτεί το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεότερη ιστορία της χώρας στον τομέα των επενδύσεων. Να σταματήσει η πορεία προς το έργο ακριβώς στη στιγμή που βρίσκεται τώρα. Αν ξεκινήσει πάλι από την αρχή με σωστές και δίκαιες κινήσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο προσοδοφόρα πρότζεκτ για τη χώρα μας αλλά όχι για την τσέπη του Λάτση. Ο οποίος ανάθεμα κιόλας αν γνωρίζει που βρίσκεται το Ελληνικό. Μπορεί να ξέρει καλά που είναι η λίμνη της Λωζάνης όπου απολαμβάνει τον καφέ του αλλά δεν νομίζω να έχει ιδέα για τίποτα άλλο που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.

Παγώστε τις διαδικασίες και μην επιτρέψετε να γίνουν χειρότερα τα πράγματα και να ξεκινήσει η επένδυση στο 100% μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία και με τα λεφτά των μελλοντικών καζινιέρηδων είτε είναι του Λας Βέγκας είτε των απογόνων των ερυθρόδερμων Ινδιάνων της Αμερικής. Υπάρχουν τόσα ελληνικά χέρια που μπορούν να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο, δεν μας χρειάζονται ούτε κινέζικα, ούτε αμερικάνικα, ούτε ελβετολατσέικα. Ας ωφεληθεί ο δικός μας λαός που τόσο το χρειάζεται. Ας επενδύσουν στις χώρες τους ή όπου αλλού επιθυμούν, έχουμε και εδώ πρόθυμα και εργατικά μυαλά.

Παραδεχτείτε ότι έγινε ένα λάθος, πιο έντιμο είναι από το να πάμε ντουγρού στην καταστροφή όπως κάνουμε τώρα. Πρέπει αυτή η δουλειά να γίνει αλλά να γίνει σωστά για να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία και να φέρει με τη σειρά της και άλλες αληθινές επενδύσεις και όχι να δημιουργείται αίσθημα φόβου στους επενδυτές και να φεύγουν πανικόβλητοι. Αυτό το ρεζιλίκι που έγινε τώρα μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί. Την ώρα μάλιστα που παλεύουμε για να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να μπει σε μια τροχιά κανονικότητας πάλι η χώρα.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, είμαστε περήφανοι γιατί από όλα τα ΜΜΕ ήμασταν οι μόνοι που πολεμήσαμε με χέρια και με πόδια αυτή την επιζήμια επένδυση για τη χώρα μας. Και το ξαναλέω, χωρίς κανένα συμφέρον απλά και μόνο γιατί το πιστεύουμε πραγματικά. Γιατί αντίστοιχο οικόπεδο φιλέτο δεν υπάρχει άλλο και πρέπει η όποια επένδυση να είναι σωστή σε κάθε της έκφανση. Ας στείλουμε, λοιπόν, τον Λάτση να συνεχίσει να πίνει τον καφέ του πίσω στη Λωζάνη και να μας αφήσουν εμάς στην ησυχία μας να πίνουμε το ουζάκι μας στις όμορφες παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Με πολλή αγάπη, Λάτσηδες, please go back home to Switzerland…

Σχολιάστε