Η κατρακύλα δεν έχει τέλος, άρχοντες!

Η κατρακύλα δεν έχει τέλος, άρχοντες!

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Παραθέτω ένα εγκυρότατο άρθρο για τα χάλια μας στον κλάδο του τουρισμού από τον Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή:

《Μαθημένοι τα τελευταία χρόνια να καταρρίπτουμε τα τουριστικά μας ρεκόρ και βέβαιοι ότι αυτή είναι η μοναδική θεραπεία για τα ιδιωτικά και τα δημόσια οικονομικά μας, οδεύαμε σίγουροι ότι και φέτος θα σαρώσουμε. Τα στοιχεία όμως δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες. Το περυσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων θα μείνει ακατάρριπτο. Κατά τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το 2019 οι επισκέπτες θα είναι 10% λιγότεροι, τα δε τουριστικά έσοδα μειωμένα κατά 1,5 δισεκατομμύριο. Σε πρώτη ανάγνωση η εξέλιξη κρίνεται αρνητική. Λιγότεροι τουρίστες σημαίνει μικρότερη μείωση της ανεργίας, κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης και λιγότερα φορολογικά έσοδα. Κι αυτό, παρότι είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου (αλλά και οι αυξανόμενοι “ερασιτέχνες” του Airbnb) δεν είναι και από τους φοροδοτικά συνεπέστερους πολίτες.
Μάρτυς και τα περιστατικά βίας εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Οι επιθέσεις θα γίνονταν ακόμα κι αν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαβεβαίωνε προ κάλπης όσους διαμαρτύρονταν για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ ότι “αυτός δεν κάνει τέτοια πράγματα”. Αλλά διαβεβαιώσεις τέτοιας ποιότητας δεν τις συγχωρεί ούτε καν η λαϊκιστικώς εθιμική προεκλογική γαλαντομία.
Και η δεύτερη ανάγνωση, όμως, όσων συμβαίνουν στον τουρισμό οδηγεί σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα. Κι αυτό, επειδή τίποτε δεν πείθει ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα. Βέβαιοι ότι το δελεαστικό άθροισμα αρχαιότητες+ ήλιος+ παραλίες + χωριάτικη αρκεί για να καταρρίπτονται αενάως τα ρεκόρ, συνεχίζουμε να  απομυζούμε ένα μοντέλο βαρύτατα προβληματικό. Πότε αλήθεια θα αποδεχτούμε ότι η Μύκονος, η Σαντορίνη και οι απομιμήσεις τους, έτσι όπως έχουν παραδοθεί στη θρησκεία του χρήματος, θα πάψουν γρήγορα να λειτουργούν σαν οικουμενικοί μαγνήτες και θα μετατραπούν σε τουριστοαπωθητικά σημεία; Πότε θα πείσουμε την πολυμήχανη μαγκιά μας ότι οι τουρίστες δεν είναι “κουτόφραγκοι” ή “χαζοσλάβοι”, που μπορούμε (αλλά και “δικαιούμαστε”) να τους ξεγελάμε εσαεί με “μερίδες ξου” και πειραγμένες αποδείξεις; Πότε θα καταλάβουμε ότι στο οικουμενικό χωριό μια ανάρτηση στο φέισμπουκ ή ένα τουίτ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, τον αποκλεισμό της Σαμοθράκηε ή την υποθαλάσσια χωματερή της Άνδρου μπορούν να ακυρώσουν πολυέξοδες καμπάνιες; και ότι οι διαδικτυακές διαμαρτυρίες, είτε από φίρμες σαν τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο είτε από άσημους τουρίστες, δεν είναι προϊόν ανθελληνισμού, όπως αποφαινόμαστε με πάγια αυτοαπωθητική ελαφρότητα, αλλά συναλλακτικό δικαίωμα;》

Και συνεχίζω, αναπαράγοντας δύο “προφητικά” προηγούμενα άρθρα μου:
ΤΟ ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ.. ΜΠΟΥΛΗ

Θλίβομαι και λυπάμαι γιατί βλέπω ότι τα πράγματα στον τουρισμό δεν είναι τόσο καλά και εύκολα όσο τις προηγούμενες χρονιές. Δυστυχώς για εμάς έχουν ανοίξει οι αγορές της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και άλλων γειτονικών χωρών με αποτέλεσμα να «χτυπιούνται» οι τιμές μας από τους ανταγωνιστές μας και να υπάρχει πτώση παντού. Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως για να πάρουμε τα πάνω μας είναι μια δυνατή ομάδα ειδάλλως προβλέπω το 2020 να είναι χειρότερο από το 2019.

Έχουμε ανάγκη από μια έμπειρη ομάδα, καταρτισμένων ανθρώπων που να γνωρίζουν τον κλάδο του τουρισμού έτσι ώστε να βοηθηθεί η μοναδική αυτή βιομηχανία που έχουμε στην Ελλάδα και που βοηθάει το κράτος να μην καταρρεύσει. Σε αυτό πρέπει να δώσουμε βάση και να αφήσουμε στην άκρη τις τάχα μου επενδύσεις όπως το αεροδρόμιο του Ελληνικού που μόνο στόχο έχουν να εξυπηρετηθούν ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς κανένα όφελος για την ίδια τη χώρα.

Σκεφτόμενος αυτά, βλέπω τώρα τον πρωθυπουργό μας, τον επονομαζόμενο Κούλη να δείχνει πραγματικά την τρομακτική εμπειρία που έχει στις επιλογές προσώπων. Όρισε υπουργό Τουρισμού τον Χάρη Θεοχάρη, έντιμος άνθρωπος μεν αλλά ξέρει από τουρισμό όσο ξέρω εγώ από τάνγκο και φιγούρες. Τοποθέτησε, ακόμη, γενικό γραμματέα Τουρισμού, τον αλευροβιομήχανο Κωνσταντίνο Λούλη. Σοβαρός και αξιόλογος άνθρωπος, τον έχω γνωρίσει και προσωπικά, με αφήνουν αδιάφορο οι πολιτικές του πεποιθήσεις και από τουρισμό ξέρει όσα ξέρω εγώ από αλεύρια.

Και από το.. καλό στο.. καλύτερο! Μόλις ανακοινώθηκε ότι νέα πρόεδρος του ΕΟΤ είναι η Άντζελα Γκερέκου! Πρασινομάτα μου, που πήγε «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό»; Αυτή, μάλιστα, η τελευταία τοποθέτηση με κάνει να πω «θεέ μου που είσαι Όλγα, γύρνα πίσω». Και ξέρετε ότι είναι γνωστή η αντιπάθεια που έχω στο πρόσωπο της Όλγας Κεφαλογιάννη. Με τέτοιο Τρίο Μπελκάντο στην ηγεσία του Τουρισμού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ο μέγας ηγέτης Κούλης δεν μπορούσε να κάνει καλύτερες επιλογές;

Γι’ αυτόν τον λόγο από σήμερα, εγώ προσωπικά, αλλάζω το χαϊδευτικό του «Κούλης» και το μετατρέπω σε «Μπούλης». Γιατί αυτό του αρμόζει με τέτοιες επιλογές ανθρώπων σε καίριες θέσεις. Θα ήθελα, παράλληλα, να συγχαρώ και τους επικεφαλής των τουριστικών μας φορέων που για άλλη μια φορά έμειναν άλαλοι και άπραγοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις. Μια ζωή κότες ήσασταν και κότες θα παραμείνετε.

Υ.Γ. Θα ήθελα να τελειώσω αυτό μου το κείμενο τραγουδώντας «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τον διάολο τραβά, τραβά, τραβά..»!

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΜΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ:

Μύκονος. Ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας. Το νησί των ανέμων που κάποτε έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες. To νησί που επιλέγουν τουρίστες από όλο τον κόσμο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αυτή η Μύκονος, όμως, σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βόθρο. Σε ένα μόνιμο καθεστώς εκμετάλλευσης του οποιοδήποτε πατάει το πόδι του εκεί. Σας φέρνω για παράδειγμα, κάτι που διάβασα πριν από λίγες μέρες και αφορά σε έναν Αμερικανό τουρίστα, ο οποίος πλήρωσε 836 ευρώ για καλαμάρια, έξι μπύρες και τρεις σαλάτες..

Φανταστείτε τώρα τη δυσφήμιση που θα υποστεί η χώρα μας από αυτό. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για το μόνο. Στην πολυπόθητη για πολλούς παραλία της Ψαρού, δύο ξαπλώστρες με μία ομπρέλα ξεκινάνε από 120 ευρώ και φτάνουν σε αμέτρητα χιλιάρικα εάν οι αρμόδιοι μυριστούν χρήμα. Από την παραλία, μέχρι το σουβλάκι και τη διανυκτέρευση πιάνουν τον κώλο του τουρίστα. Του χρεώνουν ό,τι τους κατεβάσει στο μπετοναρισμένο τους μυαλό μιας και δεν έχει βρεθεί κανείς με κότσια να βάλει τάξη στο απέραντο αυτό κωλοχανείο.

Την ώρα, μάλιστα, που οι εργαζόμενοι και κάθε λογής νέος που πηγαίνει σεζόν για να βγάλει δύο φράγκα, ψωμολυσσάει από τις τρομακτικές τιμές, κάνει το σκατό του παξιμάδι και μένει σε κάτι απαράδεκτα καταλύματα στοιβαγμένος με καμιά δεκαριά άλλους. Όσα βλέπει η πεθερά..

Δυστυχώς, τα κακά αυτά μαντάτα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Βουίζει η υφήλιος για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στη Μύκονο. Αλλά το χειρότερο είναι ότι στις ξένες χώρες δεν λένε για τη Μύκονο, λένε για την Ελλάδα. Η χώρα μας διασύρεται έτσι στις ξένες φυλλάδες. Που να ξέρει ο τουρίστας από την Καλιφόρνια ή το Λονδίνο, εκτός από 120 γελείους τηλεαστέρες της ξένης σοουμπίζ, τι είναι η Μύκονος. Η μόνη εικόνα που έχουν είναι από τις τιμές που διαβάζουν για τις σαλάτες και τα σουβλάκια.

Μια ακατάπαυστη δυσφήμιση της Ελλάδας, από άκρη σε άκρη, και όλο αυτό εξαιτίας μιας ομάδας αληταριών που διοικούν αυτή τη στιγμή τη Μύκονο. Μια μαφία Τούρκων, Αλβανών και κάποιων λίγων Ελλήνων. Και μιλάω ξεκάθαρα για μαφία, καθώς στο νησί δεν υπάρχει ίχνος αστυνομίας. Όλα είναι υπό παράλυση, κάποιοι λίγοι κάνουν κουμάντο, κάνουν ό,τι θέλουν και φυσικά δεν τιμωρούνται.

Αλλά για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να συνεχίζεται αυτή η σαβουρίαση; Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια έκτροπα και να μην υπάρχει ίχνος τιμωρίας. Δεν επιτρέπεται δήμαρχος συμβιβασμένος και εκεί. Και τώρα που το σκέφτομαι, μια καλή ιδέα θα ήταν να στείλουμε τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο των 3Β εκεί να τους βοηθήσει, που φημίζεται για καλή διοίκηση και ατολμία να σηκώνει ανάστημα.  

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε ένα νησί να καταστρέφει μια ολόκληρη βιομηχανία, τη μοναδική βιομηχανία που έχουμε, την τουριστική με αποτέλεσμα να έχει τραγικές επιπτώσεις σε μια ολόκληρη χώρα. Τι φταίει ο φουκαράς ο ξενοδόχος και ο εστιάτορας στη Θάσο και σε κάθε μικρό νησί που καταστρέφεται και τιμωρείται για να βγαίνει κερδισμένη η μαφία της Μυκόνου; Ο έντιμος εστιάτορας που πληρώνει τους φόρους του και δεν αισχροκερδεί σε αντίθεση με τα λαμόγια της Μυκόνου;

Και δεν δέχομαι «εγώ δεν φταίω, εκείνος φταίει». Όλοι φταίνε. Όταν κάθεσαι και ανέχεσαι αυτή την κατάσταση είστε συνένοχοι. Ο ένας θα πάρει από το καλαμαράκι, εσύ θα πάρεις από το ενοικιαζόμενο και ο άλλος από την ξαπλώστρα. Γι’ αυτό και κάνετε όλοι τουμπεκί, γι’ αυτό και πρέπει όλοι μαζί να τιμωρηθείτε. Να ανέβει άμεσα ο ΦΠΑ στη Μύκονο στο 60%. Θες να κλέψεις; Κλέψε αλλά θα τα χρυσοπληρώσεις μετά. Σε όλα, στα κέντρα εστίασης, στο Nammosκαι τα συναφή, να πάνε όλα στο 60%.

Να δω τότε αν είστε μάγκες όλοι εσείς. Και όχι μόνο αυτό. Να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί τμήμα του ΣΔΟΕ με τουλάχιστον 20 άτομα που κάθε 15 μέρες θα αλλάζουν. Με δική τους αστυνομία για προστασία μήπως και εξαλειφθεί πια αυτό το καρκίνωμα. Να δούμε τότε βάζουν μυαλό οι αληταράδες που νομίζουν ότι η Μύκονος είναι τσιφλίκι τους; Και να μπουν και στη θέση τους όλοι αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια ότι δήθεν δεν υπάρχει θέμα ανομίας και παραβατικότητας.

Εγώ και εσύ δηλαδή που είμαστε απλοί πολίτες που θέλουμε να κάνουμε τα μπάνια μας στα νερά της Μυκόνου γιατί να στερούμαστε του δικαιώματος να πάμε; Γιατί αφαιρείται η δυνατότητα απο μερίδα τουριστών να πάνε στο νησί της επιλογής τους; Γιατί απλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν τόσο κερατιάτικα για να διακοπάρουν εκεί. Με συνέπεια το 95% του παγκόσμιου τουρισμού να μην μπορεί καν να σκεφτεί να πλησιάσει.

Για να απλώσεις την αρίδα σου στις χρυσαφένιες άμμους πρέπει να είσαι είτε λαμόγιο είτε μαφιόζος για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις παράλογες τιμές των 200 ευρώ και άνω. Όμως όλοι αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ερημώσουν την Ελλάδα και να ξεκάνουν τον τουρισμό για να περνάνε καλά πέντε-δέκα αλήτες και άλλοι πόσοι συμβιβασμένοι. Ας τελειώνουμε μια και έξω με την παρακμή και την ανοχή.

Δυστυχώς, λυπάμαι που θα το πω αλλά η Μύκονος είναι τελειωμένη για τα επόμενα χρόνια. Ήρθε η ώρα να φτάσουμε στα άκρα. Ας την ισοπεδώσουμε, λοιπόν, μήπως και δοθεί ένα μάθημα στην ελληνική επικράτεια και τον κλάδο του τουρισμού. Προτείνω, μάλιστα, να διακοπούν άμεσα οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις Μυκόνου με την Αθήνα αλλά και χώρες του εξωτερικού. Είστε τόσο μάγκες Μυκονιάτες; Να ζήσετε με τα καϊκάκια σας όπως παλιά να δείτε τη γλύκα. Πάρτε και το 60% ΦΠΑ να στρώσετε. Πάρτε και έλεγχο κάθε βράδυ από το ΣΔΟΕ μήπως και γίνετε άνθρωποι. Άντε να δούμε πόση μαγκιά κουβαλάτε να χαρούμε κι εμείς..

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ:

Και το χάος της κυβέρνησης ειδικά αναφορικά με το θέμα του τουρισμού δεν έχει τελειωμό. Από που να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε! Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, βρε κακόμοιροι. Άσχετοι κάθε λογής, το τρίο μπελκάντο, όπως έχω γράψει και νωρίτερα, δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα. Αλλά τουλάχιστον ο λαός έχει κρίση και ξεκάθαρα θα του δείξει τα πέντε οσονούπω βλέποντας τις κινήσεις που προωθούνται. Άλλα ντ άλλα της Παρασκευής το γάλα, μας πετάγονται τα μάτια όλων εμάς που γνωρίζουμε απλο τουρισμό.

Και ξέρετε δεν γίνονται στόχος επικριτικών σχολίων μόνο απλο εμάς.. ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις και οι χολές και είναι λογικό. Σας θυμίζω την αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα που είναι ένας πραγματικά σοβαρός βουλευτής, ο οποίος απεκάλεσε ανοιχτά “τουρίστα” τον νέο υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Και δικαίως αφού ο έρμος δεν ξέρει τι του γίνεται! Καλά έκανε και δέχτηκε τη θέση – ουδείς εμίσησε τη δόξα – αλλά δεν έχει ιδέα από τουρισμό και έτσι ο κλάδος συνεχίζει να πηγαίνει κατά διαόλου.

Και φυσικά σε όλον αυτό τον κατήφορο που, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρέθεσα παραπάνω, δεν έχει τέλος, που είναι ο Κούλης και η Γκερέκου; Ο μεν κάνει θαλάσσια σπορ με τη σύζυγο στην Κρήτη, η δε καθαρίζει τις στάμνες για το Πάσχα στην Κέρκυρα! Αλλά αυτό δεν διαγράφει ούτε και απαλύνει την αδυσώπητη αλήθεια που αποτυπώνουν τα νούμερα και που προσωπικά με πονάνε.. 150 χιλιάδες Ρώσοι στην Ελλάδα, 6 εκατομμύρια στην Τουρκία! Η κατάσταση απερίγραπτα τραγική! Βλέπουμε μια γενική πτώση του ελληνικού τουρισμού και σε αριθμούς αλλά κυρίως σε ποιότητα. Και δυστυχώς η σεζόν που ξεκινάει προμηνύεται καταστροφική!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που αποκαλούμε τον Κούλη, Μπούλη. Γιατί αν καταλάβαινε την αξία αυτής της μοναδικής βιομηχανίας που έχουμε στη χώρα, δεν θα τοποθετούσε στις καίριες αυτές θέσεις το μουσικοχορευτικό Τρίο Μπελκάντο. Θα έπρεπε να κάτσουν κάτω και να δουν τις δύσκολες μέρες που ξημερώνουν και να οργανωθούν.. να οργώσουν Ευρώπη και Ρωσία, να πάρουν μαθήματα από χώρες με αύξηση στο τουριστικό τους προϊόν και όχι να μοστράρονται ως υπουργοί και στελέχοι που σε λίγο καιρό θα φαγωθούν μεταξύ τους λόγω της ασχετοσύνης τους.

Την ίδια ώρα, πάνω στο sup του ο αγαπητός Μπούλης μας δείχνει πολύ ευτυχισμένος που ξέρει κατά βάθος ότι εκτελεί τις εντολές του Λατσέικου γιατί μέσα στην πλάνη του νομίζει ότι ελληνικός τουρισμός είναι το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό. Και φυσικά οι τουριστικό μας φορείς συνεχίζουν να κοιμούνται όπως χρόνια τώρα. Μια ζωή κοτούλες ήταν, συμβιβασμένα ανθρωπάκια που δεν σήκωσαν μια φορά κεφάλι να αντιδράσουν για τα κακώς κείμενα. Ικανοποιημένοι φυσικά με τα όσα γίνονται, αρκεί ο κάθε Μπούλης που αναλαμβάνει την εξουσία να τους κάνει τα χατίρια και κατά τα άλλα δεν τους καίγεται καρφάκι για τον τουρισμό μας.

Αλλά ξέρετε, μεγαλοξενοδόχοι και λοιποί μεγαλοπαράγοντες εκπροσωπούν με το ζόρι ένα 20% του τουρισμού, το υπόλοιπο 80% είναι οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν όμως και τη ραχοκοκκαλιά του τουρισμού! Και αυτοί δεν έχουν καμία φωνή εκτός από το να πληρώνουν τη συμμετοχή τους στους φορείς. Θυμηθείτε, λοιπόν, τα λόγια μου.. Η χρονιά που έρχεται θα είναι μια τραγική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Και στο τέλος που θα βλέπουμε τα νούμερα και θα κλαίμε, ο Μπούλης πιθανότατα θα είναι διακοπές μαζί με τον Τσίπρα στην Ισπανία, η Γκερέκου με την Κουντουρά στις Βρυξέλλες, και οι υπόλοιποι εδώ θα τρώνε τις σάρκες τους υπολογίζοντας την καταστροφή τους!

Σχολιάστε