Ο Μυκονιάτης που χρωστά 700.000€ και υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό τι να κάνουν οι ελεγκτές!!

Ο Μυκονιάτης που χρωστά 700.000€ και υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό τι να κάνουν οι ελεγκτές!!

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

«Η ισχύουσα νομοθεσία που οδηγεί σε άμεση 48ωρη σφράγιση μιας επιχείρησης γιατί δεν έκοψε 10 αποδείξεις ή ποσό άνω των 500€, είναι ένα μέτρο τα αποτελέσματα του οποίου είναι 
δυσανάλογα με τη ζημία που προκαλείται αφενός μεν στην επιχείρηση και αφετέρου στο κράτος, αλλά και για την εικόνα του ελληνικού τουρισμού…

Ο τρόπος εφαρμογής και διοικητικού μέτρου της σφράγισης έχει δείξει ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες είναι πασιφανές πως δεν υπήρχε πρόθεση φοροδιαφυγής, αλλά έχει γίνει ανθρώπινο λάθος, όπως ενδεικτικά πρόσφατα που επιχείρηση που είχε ημερήσια έσοδα μέχρι τη στιγμή του ελέγχου πάνω από 100.000€ και δεν εκδόθηκε έγκαιρα μία απόδειξη 520€ από αμέλεια του υπαλλήλου, πάνω στον φόρτο εργασίας.

Είναι αδιανόητο να πιστέψει κάποιος ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε πρόθεση να φοροδιαφύγει και να ρισκάρει να σφραγιστεί για 48ώρες, μη εκδίδοντας μία απόδειξη αξίας 520€, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,5% του δηλωθέντος ημερήσιου τζίρου της. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ελεγκτών βοηθούν τις επιχειρήσεις να διορθωθούν όταν εντοπίζουν λάθη, υπάρχουν και κάποιες μικρές εξαιρέσεις ελεγκτών που εμφανίζονται ότι το μόνο που θέλουν είναι να σφραγίσουν μία επιχείρηση, αδιαφορώντας αν τελικά αδίκως βεβαίωσαν παράβαση….

Στην περίπτωση 48ωρης σφράγισης, να επιδίδεται επιτόπου η εκτελεστή διοικητική πράξη, ώστε ο ελεγχόμενος να μπορεί άμεσα να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή για να ζητήσει την έννομη προστασία του.

Επίσης, θεωρούμε πολύ αυστηρό, ανάγοντας τους ελεγκτές σε δικαστές που αποφασίζουν και διατάζουν, να εκτελείται η απόφαση σφράγισης των ελεγκτών χωρίς ο ελεγχόμενος να έχει προθεσμία να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η υπερβολική εξουσία σε κάποιο ελεγκτικό όργανο, μπορεί να δημιουργήσει κρούσματα διαφθοράς. Δεν υπάρχει πουθενά στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα η ανάθεση εξουσίας σε κάποιο δημόσιο υπάλληλο να σφραγίσει ένα κατάστημα, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει ο χρόνος για προσφυγή στον φυσικό του δικαστή. Μόνο ο δικαστής μπορεί να σφραγίσει άμεσα μία επιχείρηση και αυτό θεωρούμε πως είναι το ορθό και μπορεί να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου».

Αυτά τα λογικά -όπως ίσως ακούγονται- επιχειρήματα του «Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πωλήσεων Οινοπνευματωδών Ποτών και Κέντρων Διασκέδασης Νήσου Μυκόνου» είναι μέρος μακροσκελούς επιστολής που εστάλη τόσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στους αρμόδιους -για τους σαρωτικούς ελέγχους της Εφορίας- υπουργούς και τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: Μιας επιστολής που εάν την διαβάσει ολόκληρη κανείς θα διαπιστώσει πως ουσιαστικά οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες υποδεικνύουν στο Κράτος πως να … διενεργεί τους ελέγχους!!! 

Και εντάξει ως εδώ καλά: Δικαίωμά τους να αντιλαμβάνονται όπως αντιλαμβάνονται τα πράγματα και δικαίωμά τους ακόμη και να φτάνουν να υποδεικνύουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς πως να κάνουν την δουλειά τους, καθότι οι επαγγελματίες έχουν μια άλλη οπτική γωνία.

Την οπτική γωνία του ανθρώπου που μέσα σε ένα περιβάλλον δυσβάσταχτων φόρων προσπαθεί να ορθοποδήσει και να πάει την επιχείρησή του ένα βήμα μπροστά. Του ανθρώπου που προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες ώστε και χρήματα να βγάλει για να «αυγατίσει» τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό και να κρατήσει τους υπαλλήλους του ευχαριστημένους, αλλά την ίδια ώρα να εισφέρει και στον Κρατικό κορβανά εκείνα που του αναλογούν με βάση τα εισοδήματα που βγάζει. 

Καλό όμως θα είναι να φτάνουμε σε υποδείξεις και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, όταν έχουμε φροντίσει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας: Και εν προκειμένω τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Γιάννης Θεοχάρης-Μπαρμπουνάρας,- πρόεδρος του Συνδέσμου των Μυκονιατών που «αγανάκτησαν» με τις μεθόδους της Εφορίας  και υποδεικνύει και το πως πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, έχει όπως μαθαίνουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το Κράτος.. 

Και όταν λέμε ανοιχτούς λογαριασμούς, μιλάμε για σχεδόν 700.000 € ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία τα οποία και δεν έχει διευθετηθεί: Μήπως λοιπόν -λέμε μήπως- πρώτα να πληρώσει κι έπειτα να ξεκινήσει τον «ανένδοτο» κατά των ελέγχων; 

Ενίοτε λοιπόν «καλύτερα να μασάς… παρά να μιλάς» καθώς «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»… Και δη της Μυκόνου…

 

Σχολιάστε