Ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε ΟΧΙ στους πύργους του… Ελληνικού!

Ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε ΟΧΙ στους πύργους του… Ελληνικού!

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

«Όχι» στο σχέδιο για την «Τουλίπα»
ΛΟΝΔΙΝΟ. Σχέδιο για την κατασκευή του ουρανοξύστη «Τουλίπα» στο Λονδίνο απορρίφθηκε από τον δήμαρχο Σαντίκ Καν. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο πύργος παρατήρησης των 305,3 μέτρων είναι «ανεπαρκής από πλευράς ποιότητας» και πως συγχρόνως θα προκαλέσει πρόβλημα στον ορίζοντα και στη θέα από τον Πύργο του Λονδίνου, που αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης. Προσέθεσε πως η κατασκευή που σχεδιάστηκε για τον δισεκατομμυριούχο Τζόσεφ Σάφρα θα έχει «περιορισμένο δημόσιο όφελος». Η κατασκευή του ουρανοξύστη «Τουλίπα» είχε σκοπό να προσελκύσει 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Aυτό είναι ένα ρεπορτάζ από την έγκριτη εφημερίδα “Καθημερινή”, το οποίο μου δίνει ελπίδα γιατί βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι με γκατς και λένε “όχι” στις σειρήνες των χρημάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό το κείμενο αφορά κάτι παρόμοιο με τους ουρανοξύστες που θέλουν να υψώσουν οι Λατσέοι στο Ελληνικό. Αφορά έναν ουρανοξύστη, ο οποίος μάλιστα προοριζόταν για έναν δισεκατομμυριούχο και όχι για κάποιον απλό επιχειρηματία και ο οποίος απερρίφθη γιατί βρέθηκε ένας δήμαρχος να τον αξιολογήσει ως αρνητικό παράγοντα για την πόλη.

Ένας Πακιστανικής καταγωγής δήμαρχος στο Λονδίνο ύψωσε το ανάστημά του και δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ζάμπλουτου γιατί έκρινε ότι ο πύργος δεν ανταποκρίνεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα προκαλέσει πρόβλημα στον ορίζοντα. Ακούτε κύριοι της Ελλαδίτσας μας; που δεν τολμάτε να πείτε “όχι” όταν σας πλησιάσουν επιχειρηματίες της Ψωροκώσταινας λες και η χώρα τους ανήκει και ότι θελήσουν πρέπει να πραγματοποιείται! Και εν προκειμένω, δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο ή για κάποιον που αν ήθελε δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει μοχλούς πίεσης για να περάσει το δικό του. Αλλά βρέθηκε κάποιος που τόλμησε να του βάλει στοπ σκεφτόμενος το καλό της πόλης και των συμπολιτών του.

Και σκεφτείτε ότι αυτό που επικοινωνούσαν από το περιβάλλον του δισεκατομμυριούχου είναι ότι η κατασκευή του ουρανοξύστη θα προσέλκυε και 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Αλλά μάταιη προσπάθεια, καθώς ο δήμαρχος-τζιμάνι και η ομάδα του τα έβαλαν κάτω και είδαν ότι το ζύγι γέρνει αρνητικά για τους πολίτες και έτσι απλά η κατασκευή δεν θα προχωρήσει. Δεν θα προχωρήσει για τους ίδιους λόγους που κάτοικοι του Ελληνικού κατέθεσαν ένσταση για να ακυρωθεί η απόφαση για το “μη χαρακτηρισμό ως μνημείων” κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και η οποία απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάτι που είμαι σίγουρος ότι σε άλλη χώρα δεν θα γινόταν. Στο Λονδίνο δεν έφτασαν καν σε σημείο να διαμαρτυρηθούν κάτοικοι από τη στιγμή που το ζήτημα λύθηκε άμεσα από τις διοικούσες αρχές. Και μιλάμε για μια πόλη η οποία έχεις πόσους ουρανοξύστες, δεν θα της ήταν και τεράστιο πρόβλημα άλλος ένας. Ενώ η Αθήνα που δεν έχει κανέναν και της προορίζουν να την χαραμίσουν υψώντας πέντε μαζεμένους, ψανταστείτε πόσο θα αλλάξει. Αλλά ποιος νοιάζεται; Ποιος νοιάζεται που θα αλλάξει η φυσιογνωμία της πόλης, που θα εξαφανιστεί ο γαλάζιος ουρανός και θα αποκοπεί ο ορίζοντας, που θα καταπατηθεί το περιβάλλον και θα μολυνθεί περαιτέρω η ατμόσφαιρα; Κανείς τους..

Καμία υπόσχεση για τάχα μου τουριστική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δεν δέχεται ο δήμαρχος του Λονδίνου μπροστά στο καλό της πόλης του. Ενώ εμείς εδώ, ούτε καν δισεκατομμυριούχοι αλλά κάποιοι μεγάλοι επενδυτές που λέγονται Λάτσηδες και που ποτέ τους δεν έχουν κάνεια κάτι καλό για την πατρίδα τους, τώρα τους έπιασε ο πόνος και θέλουν λένε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και υπόσχονται καζίνο, μια απέραντη μπανανία και μια νέα Κούβα του Μπατίστα στην πραγματικότητα. Τάζουν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες και δεν βρίσκεται ΕΝΑΣ άνθρωπος να υψώσει ανάστημα και να τους πει “όχι κύριοι αυτή η επένδυση, με τους όρους που θέλετε δεν γίνεται, θα βλάψει τον τόπο μας”.

Υπόσχεται εδώ ξαφνικά το ψυχοπονιάρικο Λατσέικο 40 χιλιάδες τάχα μου νέες θέσεις εργασίες.. αν τις δείτε ποτέ εσείς, εγώ θα γίνω Κινέζος και θα κάνω κωλοτούμπες στον αέρα. Κόβω το χέρι μου ότι στην πραγματικότητα θα είναι πολύ λιγότερες καθώς η αλήθεια φαίνεται ποια θα είναι. Πάνε να κάνουν ένα ειδικό καθεστώς, σαν αυτό που έχουν οι εργαζόμενοι στα πλοία όπου όλες οι εθνικότητες θα παίρνουν άδεια εργασίας. Πακιστανοί, Φιλιππινέζοι, Έλληνες και λοιποί θα δουλεύουν σε συνθήκες καταγωγιού για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό είναι που υπόσχονται οι μεγαλοεπενδυτές μας, την ώρα που εκείνοι λιάζονται στις θαλαμηγούς τους.

Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα, με ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου, με τον αττικό ουρανό να φέγγει και να φαίνεται από κάθε γωνιά και θέλουν να μας κάνουν Χονγκ Κονγκ όπου οι κάτοικοι ψάχνουν από χαραμάδες να δουν λίγο ουρανό λόγω των τόσων ουρανοξυστών που υπάρχουν. Και αντί να τα σκεφτούν όλα αυτά εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις, αρνούνται να δουν πόση ζημιά θα γίνει στη φύση, στον τουρισμό, στον τόπο και πάνε ολοταχώς προς την καταστροφή. Τσίμπησαν το δόλωμα των Λατσέων για νέες θέσεις εργασίας λες και δεν καταλαβαίνουν ότι ούτε 5 χιλιάδες Έλληνες, απ’ όσους λένε, δεν θα πιάσουν δουλειά σε αυτό το πρότζεκτ ενώ η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη.

Κύριοι, δείτε πόσα παραδείγματα έξυπνων ανθρώπων υπάρχουν, που διοικούν πόλεις ευρωπαϊκές που έχουν να επιδείξουν πληθώρα θετικών στοιχείων και μη συνηγορήσετε σε μια καταστροφή για τον τόπο που δεν θα έχει γυρισμό. Να γίνουν επενδύσεις αλλά όχι δίχως όρους, αξιοκρατία και σεβασμό στον τόπο και τον άνθρωπο.

Σχολιάστε