Κοράκια μακριά από το ελληνικό… «Ελληνικό»!

Κοράκια μακριά από το ελληνικό… «Ελληνικό»!

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Αγαπητέ Κυριάκο, δεν πρόλαβες καλά- καλά να ορκιστείς πρωθυπουργός και έχουν πέσει όλοι καταπάνω σου να σε πείσουν να επισπεύσεις τις διαδικασίες για να προχωρήσει η τάχα μου πολυαναμενόμενη επένδυση στο Ελληνικό.

Σαν καρακάξες σκούζουν για να επιταχυνθεί πάση θυσία το σχέδιο τους και να φωνάζουν μετά “ήρθε ο μεγάλος αναμορφωτής που έφερε τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα”. Σ’ έχουν βάλει να τρέχεις σαν τρελός – μέσα σε όλα – να ασχολείσαι με το ζήτημα αυτό σάμπως και η Ελλαδίτσα μας δεν έχει άλλη έγνοια να κοιτάξει πρώτα-πρώτα!

Καινούριε πρωθυπουργέ, σε χρησιμοποιούν. Μην κάνεις ακόμη καμία ενέργεια αν δεν βάλεις πρώτα σοβαρούς ανθρώπους να μελετήσουν την υπόθεση. Ενέργησε μόνο όταν έχεις ασφαλή συμπεράσματα και όχι κάτω από πίεση. Και μην υπολογίζεις τον πανικό που σπέρνουν, δίνοντας εκατομμύρια, ότι αν δεν γίνει η επένδυση από τη Lamda, η Ελλάδα τελείωσε.

Όπως ζήσαμε τόσα χρόνια χωρίς αυτό το έργο, μπορούμε να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα ώστε να κάνεις σωστή αξιολόγηση και μετά να προβείς στις αντίστοιχες κινήσεις.

Και φυσικά αυτό που λέω, αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι ο νέος πλέον Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με το που ανέλαβε καθήκοντα, έσπευσε να συναντηθεί με άνθρωπο της Lamda Development.. Έχουν γεμίσει τις τελευταίες μέρες όλες οι φυλλάδες περιοδικών, εφημερίδων αλλά και ιντερνετικά μέσα, με τα παπαγαλάκια να φωνάζουν να γίνει γρήγορα η επένδυση λες και η χώρα αυτή δεν μπορεί χωρίς το Λατσέικο και τις φιλοδοξίες του. Εγώ θα σου πω, όμως, τη δική μου γνώμη για όλο αυτό το καλοστημένο πανηγυράκι!

Γενικότερα η Αθηναϊκή Ριβιέρα, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού, αποτελούν την αρχή των σχεδίων του Λατσέικου, που προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε μια νέα Κούβα του Μπατίστα. Συγκεκριμένα το Ελληνικό, επειδή πιστεύω ότι παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την οικονομία της Ελλάδας όσο και για τον τουρισμό της, θεωρώ ότι πρέπει να εξεταστεί από την αρχή. Και εξηγώ. Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να γίνει άμεσα ένας καινούριος διαγωνισμός γιατί ο προηγούμενος μπάζει από παντού. Ακολουθήθηκε μια διαδικασία που δεν ήταν διαφανής, το τίμημα για την αξία του Ελληνικού ήταν απαράδεκτο και όλα αυτά δεν αρμόζουν σε μια τόσο σπουδαία επένδυση. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια αδιαφανή ανάθεση.

Και ερωτώ: Ποια είναι η εταιρεία που ανέλαβε αυτό το έργο έστω με αυτήν την αδιαφανή ανάθεση; Ποια είναι η Lamda Development; Απ’ όσο γνωρίζω, καθώς έχει δημοσιευτεί στον Τύπο, η εν λόγω εταιρεία κατασκεύασε ένα κτίριο 75.000 τ.μ, στο Μαρούσι, το σημερινό “The Mall”, η ανέγερση του οποίου κρίθηκε παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, το συγκεκριμένο έργο από αυθαίρετο χαρακτηρίστηκε “μεγάλη επένδυση” και εντάχθηκε μάλιστα στις fast track επενδύσεις. Και φυσικά χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο η ιδιοκτήτρια εταιρεία συμφερόντων Λάτση.

Αυτή, λοιπόν, είναι η Lamda Development που έχει στο ιστορικό της ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο των επενδύσεων, τη στιγμή που ο κάθε φουκαράς Έλληνας που θέλει να νομιμοποιήσει έστω 100 τ.μ. δεν μπορεί να το κάνει εάν δεν πληρώσει κάμποσα χιλιάρικα ευρώ. Φανταστείτε, λοιπόν, τι κέρδη αποκόμισε από αυτό η εταιρεία και κάντε εικόνα, σκεπτόμενοι φυσικά αυτές τις πρακτικές της εταιρείας με το ζωντανό παράδειγμα του Mall, τι πρόκειται να γίνει στο πάρκο του Ελληνικού όπου θέλουν να αλωνίσουν χωρίς έλεγχο.

Και συνεχίζω, αναρωτώμενος: Μας έχει αποδείξει ποτέ η οικογένεια Λάτση ότι ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό; Σε τί; Οι Νιάρχοι, για παράδειγμα, έφτιαξαν ολόκληρο στολίδι στο Φάληρο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έναν πολυχώρο-όαση για μικρούς και μεγάλους.

Η οικογένεια Ωνάση έφτιαξε το Ωνάσειο, η Βαρδινογιάννη έφτιαξε τον Σύλλογο “Ελπίδα”, οι Λατσέοι ας μας πουν, τι έχουν κάνει για όλους εμάς στην Ελλάδα; Δεν έχουν προσφέρει ποτέ και τίποτα. Και είμαι σίγουρος ότι αν κάναμε ένα γκάλοπ στη χώρα για το ποια οικογένεια ολιγαρχών είναι πιο αντιπαθής, θα κέρδιζε με διαφορά η οικογένεια Λάτση. Όπως και αν ρωτάγαμε, ποιος πιστεύετε ότι στις επενδύσεις που κάνει σκέφτεται μόνο την τσέπη του και όχι το συμφέρον της χώρας, πάλι θα κέρδιζε η ίδια οικογένεια.

Ποιοι είναι αυτοί που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αυτήν την τόσο σπουδαία επένδυση; Ας βγει κάποιος μπροστά να μας πει. Μήπως είναι ο Πάρης Λάτσης, η μεγάλη συνέχεια που θα αναλάβει τα ηνία; Απ’ όσο βλέπω, ο συγκεκριμένος νεαρός το μόνο που έχει να μας δείξει είναι τα τατουάζ του και η Τάμτα. Αυτός θα πάρει την τύχη μας στα χέρια του; Γιατί το Ελληνικό είναι η τύχη όλων των Ελλήνων. Σκεφτείτε, λοιπόν, και μην αποκλείετε την ιδέα που σας δίνω να δημιουργηθεί ένα fund όπου όσοι Έλληνες θέλουν θα έχουν μετοχές και θα αποκομίσουν κέρδη. Δεν μπορώ πια με το Λατσέικο, δεν έχω δει να κάνουν κάτι και να πω μπράβο, μόνο ότι συμφέρει την τσέπη τους!

Φωνάζουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Ελληνικό και γενικότερα την Αθηναϊκή Ριβιέρα χωρίς κανένα σχέδιο, οίκτο και όραμα για τον τόπο. Γιατί στο τέλος θα καταλήξουμε, όπως γίνεται ήδη με το Καζίνο, να το εκμισθώσουμε σε διάφορες εταιρείες άγνωστες, για τις οποίες οι πολίτες δεν θα έχουν ιδέα και κάπως έτσι θε γεμίσουμε με.. νέους Μπατίστες. Εκεί θα καταλήξει η Ριβιέρα, να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία αξιοκρατία και απλά οι μαέστροι να δίνουν τον τόνο και τα όργανα να υπακούουν!

Ναι, την θέλουμε την επένδυση, πιστεύουμε ότι είναι μια επένδυση που θα ωφελήσει τον λαό και τη χώρα μας γενικώς. Αλλά όπως έχει δρομολογηθεί, όχι μόνο δεν θα είναι μια επιτυχής επένδυση αλλά θα είναι μια καταστροφή που σε μερικά χρόνια θα ονομαστεί “το σκάνδαλο της Αθηναϊκής Ριβιέρας”! Ναι θέλουμε την επένδυση αλλα με έναν κανονικό διαφανέστατο διαγωνισμό στον οποίο θα μπορεί να λάβει μέρος όποιος επιθυμεί. Με ξεκάθαρες όλες τις διαδικασίες, οι οποίες θα δώσουν και κέρδος στον επενδυτή αλλά και πλήρη κάλυψη στους νόμους, στη χώρα, στο περιβάλλον, στην ευρύτερη περιοχή και τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Και το ξαναλέω, να συζητηθεί η πρότασή μας για το fund με λαϊκή βάση. Και για να μην θεωρήσετε ότι θέλουμε να καθυστερήσει η επένδυση, όχι, ας γίνουν όλα σε ενα χρονικό περιθώριο το πολύ έξι μηνών, αλλά με αξιοκρατία. Τέλος, προτείνω επικεφαλής όλων των διαδικασιών να είναι η Τράπεζα της Ελλάδος με τον διοικητή της ως προϊστάμενο όλου του έργου. Για να μην μπορεί ούτε η κυβέρνηση αλλά ούτε και κανείς άλλος να παρεμβαίνει. Τότε μόνο, αγαπητέ Κυριάκο, θα αφήσεις εποχή. Γιατί τώρα πάνε να σε φέρουν προ τετελεσμένων και στο τέλος μαζί με το Ελληνικό θα καείς κι εσύ. Γιατί το Ελληνικό ή θα είναι η πέτρα που θα σε πλακώσει ή η πραγματική σου δόξα που θα σε κάνει να βγαίνεις πρωθυπουργός για πολλές τετραετίες ακόμα.

Σχολιάστε