Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να σπάσεις αυγά για να φτιάξεις ομελέτα…

Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να σπάσεις αυγά για να φτιάξεις ομελέτα…

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Αν και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκε από πολλούς υψηλό, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει τόσο: Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πολύ καλά και πως λειτουργεί ο δικομματισμός, αλλά και ότι όσοι «βολεύονται» με μια θεσούλα στο Δημόσιο ή έχουν μάθει να ζουν από επιδόματα δεν θα άφηναν εύκολα αυτά τα «προνόμια».

Επίσης, η αντι-Μνημονιακή ρητορική μοιάζει να έχει ακόμη… πέραση εάν κρίνει βεβαίως κανείς και από το ότι βρέθηκε κόσμος να ψηφίσει και να βάλει στην Βουλή τον… Μπαρουφάκη!

Από την άλλη, θα έπρεπε να εκπλήσσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που άγγιξε το 40%! Γιατί και αυτό κάτι λέει: Ότι τελικά στην χώρα μας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και μια άλλη άποψη και στάση ζωής, που ελπίζει ότι μέσα από το κόμμα της Δεξιάς θα εκφραστεί και θα… δικαιωθεί.

Εκείνη που δεν κάνει αποδεκτή την υπεροψία της εξουσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στελέχη του κόμματός του, με αποκορύφωμα την αλαζονεία που επέδειξαν στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Αλλά και μια άποψη που -κυρίως- αρχίζει να κατανοεί απλά οικονομικά: Το να συνεχίζεις να «ξεζουμίζεις» διαρκώς όσους έχουν την τύχη να διατηρούν έναν αξιοπρεπή μισθό για να μοιράζεις «αμφιλεγόμενα» επιδόματα (υπό την έννοια ότι ποτέ δεν έχεις τσεκάρει εάν πράγματι είναι φτωχοί όσοι… δηλώνουν φτωχοί στην Ελλάδα) δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνον σε ανακύκλωση της μιζέριας και της φτώχειας.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η νέα Κυβέρνηση: Αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή του να σπάσει τον κύκλο της μιζέριας που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, αρχικά από την βίαια προσαρμογή που επέβαλλαν τα Μνημόνια και κατόπιν από την πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νέα Δημοκρατία έχει στηρίξει κάθε της ελπίδα στο πεδίο της οικονομίας και συγκεκριμένα στην προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή στα χρήματα που ελπίζει πως θα πέσουν στην χώρα και κατά συνέπεια θα φέρουν μια καλπάζουσα ανάπτυξη που εκτιμούν εκεί στην Πειραιώς πως θα αγγίξει πρωτόγνωρα επίπεδα!

Είναι χαρακτηριστικό πως για να δώσει ξανά 13η σύνταξη ο Κυριάκος, η ανάπτυξη θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό 4%, δηλαδή κάτι παραπάνω από τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε σήμερα!

Σε απλά ελληνικά θα πρέπει όχι μόνον να βρέξει χρήμα στην Ελλάδα, αλλά να μας προκύψει κατακλυσμός!

Στην θεωρία όλο αυτό ακούγεται πολύ ωραίο: Θα έρθει ο χ επενδυτής θα βάλει τα όμορφα λεφτάκια του γιατί… είμαστε εξαιρετικοί τύποι, θα ανοίξουν δουλειές, θα μας πληρώνουν ευπρεπείς μισθούς και επειδή θα μας περισσεύει χρήμα όλοι μας χαρούμενοι θα βγαίνουμε έξω και θα τα σπάμε που και που στα… μπουζούκια!

Άρα θα δουλέψει και η διασκέδαση, αλλά και η ένδυση – υπόδηση γιατί πως θα πας στην πίστα; Με «μπαλωμένα» σακάκια και φόρεμα που έκλεισε εξάμηνο; Θα χ@στουμε λοιπόν στο τάλιρο γιατί δεν θα προλαβαίνουμε τους επενδυτές που θα ρίχνουν τα φράγκα τους στην χώρα!

Στην πράξη όμως δεν είναι τόσο απλό το πράγμα: Και εδώ η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να σπάσει… αρκετά αυγά για να φτιάξει ομελέτα!

Ξεκινάς από το απλό: Τι επενδύσεις θέλεις να γίνουν στην Ελλάδα.

Θα επενδύσεις σε υποδομές και τον παραγωγικό ιστό της χώρας που θα σου αφήσει και κάτι την επόμενη ημέρα;

Με άλλα λόγια, θα ζητήσεις για παράδειγμα να έρθουν να επενδύσουν οι ξένοι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον αέρα και την θάλασσα που έχεις, ώστε να παράξουν φθηνότερο ρεύμα; Θα τους καλέσεις -ας πούμε- να στήσουν υποδομές που θα διευκολύνουν την εξαγωγή προϊόντων που παράγει αυτή την στιγμή η χώρα μας;

Ή θα επιδιώξεις να σου αγοράσουν για παράδειγμα «σκοτωμένα» από πλειστηριασμούς σπίτια για να βάλουν κάποια χρήματα στα ταμεία οι Τράπεζες ώστε να μπορούν εκείνες με την σειρά τους να δίνουν κουτσά- στραβά κάποια… διακοποδάνεια να περνάμε καλά; Θα πουλήσεις πτωχευμένες εταιρείες να τις «αναστήσουν» και κατόπιν να στις ξαναπασάρουν ακριβότερα;

Και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε επενδυτής θα έρθει στην χώρα για να βγάλει κέρδος…

Όλα είναι λοιπόν θέμα επιλογών, όσον αφορά στην ποιότητα της ανάπτυξης που ζητάς και κατά πόσο έχεις στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον: Ότι και να επιλέξεις όμως η ουσία είναι μία. Πρέπει να σπάσεις αυγά.

Πως θα σπάσεις την γραφειοκρατία που κυριαρχεί γύρω από κάθε μικρή και μεγάλη επένδυση; Πως περιμένεις ας πούμε να σου έρθει ο μεγάλος ενεργειακός παίχτης να σου επενδύσει όταν απαιτούνται κάμποσα χρόνια και πάνω από 200 υπογραφές (!!!) για να στηθεί ένα πάρκο ανεμογεννήτριες; Πόσο ελπίζεις να περιμένει κάποιος επενδυτής να καταλήξει το ΚΑΣ για το τι θα εγκρίνει ή δεν θα εγκρίνει;

Και ταυτόχρονα πως θα διασφαλίσεις τα συμφέροντά σου ως Κράτος;

Το να προσελκύσεις λοιπόν έναν επενδυτή απαιτεί τεράστιες ανατροπές στην δομή της δημόσιας διοίκησης, την γραφειοκρατία, ενδεχομένως την Δικαιοσύνη, ίσως ακόμη και την λειτουργία του ίδιου του Κοινοβουλίου!

Μπορείς αυτά να τα κάνεις γρήγορα ναι… πρόχειρα όχι; Μπορείς να σπάσεις αυγά, απομακρύνοντας αυτό το κομμάτι του Δημοσίου που έχει μάθει να λειτουργεί με άλλα κριτήρια;

Αν είσαι διατεθειμένος να επωμιστείς πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα αποδειχτείς ικανός να χαρτογραφήσεις τα δυνατά παραγωγικά- οικονομικά «χαρτιά» της χώρας -που θα τραβήξεις για λογαριασμό τους χρήμα ώστε να χτίσεις μια βιώσιμη ανάπτυξη- τότε ναι  μπορείς να πετύχεις..

Διαφορετικά κ. Μητσοτάκη με τις ίδιες παλιές δοκιμασμένες μικροπολιτικές «συνταγές», το πολύ πολύ να πετύχετε κάτι πρόσκαιρο και εξαιρετικά βραχύβιο…

Και κάτι ακόμη κ. Μητσοτάκη: Εάν επιτρέψετε σε κάποιους επιχειρηματίες να αρχίσουν να ασελγούν και πάλι πάνω στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με μειώσεις μισθών, απολύσεις και άλλες «ομορφιές», να είστε σίγουρος ότι δεν θα αντέξετε πάνω από μια διετία στο Μέγαρο Μαξίμου!

Γιατί όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, ο «ξεζουμισμένος» μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ήταν εκείνος που έφερε την ανατροπή στην εξουσία…

Σχολιάστε