Αξιολύπητε Έλληνα!

Αξιολύπητε Έλληνα!

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Νιώθω σαν να διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών.. Μια Ελλάδα ανήσυχη, που βράζει στο ζουμί της καθώς πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές και δεν ξέρει τι να ψηφίσει! Έχει, άλλωστε, τρία αστέρια ως επιλογές, τον Κούλη, τον Αλέξη και τη Φωφίτσα. Βασανίζεται ο έρμος ο λαός για το ποιος από τους τρεις αυτούς φωτεινούς ανθρώπους θα οδηγήσει τη ζωή του στο ξέφωτο, σε μια πιο λαμπρή και αισιόδοξη μέρα!

Η κατάσταση στη χώρα είναι απελπιστική, όσο και αν οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και οδεύουμε προς τις αγορές. Το θέμα είναι στην τσέπη του Έλληνα τι μένει στο τέλος του μήνα. Και δεν μένει, μιλώντας φυσικά για τη μεσαία τάξη και όχι για τους ευνοημένους του τόπου. Η Ελλάδα βογκάει, γονείς δεν έχουν να δώσουν ένα κολατσιό στα παιδιά τους στο σχολείο, συνταξιούχοι δεν έχουν να πληρώσoυν τα φάρμακά τους.. Ο κρατικός μηχανισμός γενικά είναι σε παράλυση. Νοσοκομεία, σχολεία, Δικαιοσύνη, όλοι οι θεσμοί ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί την ώρα, μάλιστα, που οι Τούρκοι πλησιάζουν στα σύνορά μας!

Η άρχουσα τάξη βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν ξέρει πως να «πουλήσει» τον Τσίπρα αφού πρώτα βέβαια τον έστυψε σαν εσπεριδοειδές και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο και με τον Κούλη. Και αφού τον χρησιμοποιήσει και αυτόν, θα έρθει και η δική του η σειρά να πεταχτεί σαν στημένη λεμονόκουπα. Την τρέχουσα εβδομάδα, ένας ολόκληρος λαός είναι στους δρόμους, σκέφτεται τι θα ψηφίσει την Κυριακή την ώρα που η υψηλή κοινωνία συλλογίζεται πως θα πλησιάσει σιγά-σιγά τη νέα γαλάζια αυλή που ετοιμάζεται.

Με πολλά θέματα να είναι στο επίκεντρο, κυρίως στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, και με «καυτή πατάτα» το θέμα των επενδύσεων που ψυχορραγούν, μια οικογένεια που ανήκει στους στυλοβάτες της άρχουσας τάξης και καθορίζει τις τύχες της χώρας, η οικογένεια Λάτση, ετοιμάζεται – προς μεγάλη χαρά όλων μας – να μετατρέψει το παραλιακό μέτωπο με ναυαρχίδα το Ελληνικό σε μια νέα Κούβα του Μπατίστα. Θα είναι μεγάλη μας χαρά, βεβαίως-βεβαίως, να γεμίσει πόρνες και ναρκωτικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως ήταν κάποτε η Κούβα!

Πρωτεργάτης, φυσικά, σε όλα αυτά τα σχέδια για το παραλιακό μέτωπο, ένα νεαρό παιδί που ανέλαβε και τη διαχείριση των καραβιών της οικογένειας Λάτση, οι φοβερές ιδέες του οποίου αντικατοπτρίζονται στα τατουάζ του και τη βαθιά του θέληση να κατακλύζει τις κοσμικές φυλλάδες περιοδικών με το βαθυστόχαστο πλέον ερώτημα «ποιός θα νικήσει, η μαμά ή ο γιος;». Διότι όπως γράφουν και τα sites, η μαμά Μαριάννα δεν θέλει τη φιλενάδα Τάμτα αλλά ο γιος την ποθεί τα μάλα! Και καθώς το ερωτοχτυπημένο ζευγαράκι λιάζεται στην παραλία του Πανά, σύσσωμη η χώρα αγωνιά για το τι θα γίνει!

Θα το πάρει το κορίτσι ή όχι; Με αυτόν τον καημό κοιμάται και ξυπνάει ο Έλληνας πολίτης γιατί όλα του τα άλλα προβλήματα επιβίωσης τα έχει λυμένα! Αυτή είναι η έγνοια μας πια, είμαστε να σκάσουμε κατακαλόκαιρο! Θα τη νυμφευτεί; Θα αποτελέσει η τραγουδίστρια της καρδιάς του Πάρη, μέλος των συλλογικών αποφάσεων της οικογένειας Λάτση ή μήπως όχι; Θα κάνει κουμάντο κι εκείνη στα πεπραγμένα της Αθηναϊκής Ριβιέρας ή να βάλουμε τον σκύλο μας να κλάψει; Θα εισηγηθεί να μειωθούν τα εισιτήρια στη λίμνη Βουλιαγμένης για τους φουκαριάρηδες Αθηναίους ή όχι;

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, βγάλτε μας από αυτή την αγωνία που ζούμε τελευταία και απαντήστε μας, θα το πάρει ο Πάρης το κορίτσι ή όχι;

Αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος λαός αγωνιά για το ποιος από τους τρεις πολιτικούς φωστήρες, τον Κούλη, τον Αλέξη και τη Φωφίτσα, σε συνδυασμό με τους φωστήρες του ελληνικού επιχειρείν, θα διοικήσει τη χώρα την επαύριο. Όποιος κι αν είναι, είναι φανερό τι μας περιμένει!

Θα ήθελα, λοιπόν, να αφιερώσω σε όλους αυτούς, μερικά από τα αποφθέγματα του Ινδού Μαχάτμα Γκάντι.
1. Η έννοια της Δημοκρατίας για μένα είναι ότι υπό αυτήν οι αδύναμοι πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους δυνατούς.
2. Θυμηθείτε το πρόσωπο του πιο φτωχού και απελπισμένου που έχετε δει και αναρωτηθείτε αν το επόμενο βήμα που θα κάνετε θα έχει κάποια χρησιμότητα γι’ αυτό το άτομο.
3. Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει αρκετά τις ανάγκες όλων των ανθρώπων αλλά όχι αρκετά για την πλεονεξία όλων των ανθρώπων.
4. Επτά είναι οι αμαρτίες σύμφωνα με τον Μαχάτμα Γκάντι:
Πλούτος δίχως μόχθο.
Απόλαυση δίχως συναίσθημα.
Γνώση δίχως χαρακτήρα.
Εμπόριο δίχως ήθος.
Επιστήμη δίχως ανθρωπιά.
Αγάπη δίχως θυσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΧΩΣ ΑΡΧΕΣ.

Αυτά τα αποφθέγματα τα αφιερώνω στους τρεις μεγάλους πολιτικούς μας, στον Πάρη Λάτση και τους ομοίους του, λέγοντάς τους – όπως είπε και ο ίδιος ο Γκάντι – ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ, ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ, ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΙΚΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.

Σας ευχαριστώ, ένας ευγνώμων Έλληνας.

Σχολιάστε