Μην ψηφίσετε ΚΙΝΑΛ, ψηφίστε ΠΑΣΟΚ!

Μην ψηφίσετε ΚΙΝΑΛ, ψηφίστε ΠΑΣΟΚ!

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Σήμερα, 30 Ιουνίου, κλείνουν 80 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Γεννηματά. Ενός μεγάλου κεφαλαίου, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικότερα της πολιτικής ζωής του τόπου. Ένας άνθρωπος, που όπως έχω ξαναγράψει, τον εκτιμούσα ανέκαθεν και πραγματικά λυπάμαι που δεν του έχει μοιάσει σε τίποτα η κόρη του η Φωφίτσα, καθώς τότε θα μιλάγαμε πραγματικά για αρχηγό κόμματος με μπέσα και στοιχεία που σήμερα δυστυχώς εκλείπουν.

Με αυτή την αφορμή, σήμερα, η ξανθομαλλούσα κόρη Γεννηματά, κάνει μια αναδρομή στις εκλογές του 1993, όπου σύσσωμη η οικογένεια βρέθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο και αναφέρει: “Η πλατεία ήταν κατάμεστη, με δυσκολία ανοίξαμε τις πόρτες του αυτοκινήτου και μόλις άρχισε να μιλάει, σείστηκε το Ηράκλειο. ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΑΣ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Έμελλε να είναι η τελευταία του ανοιχτή ομιλία. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε στις εκλογές τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, που παρέδιδε τότε μια Ελλάδα σε κρίση.”

Αυτές οι εικόνες μου είναι γνώριμες.. έρχονται και με ταρακουνάνε! Από τη μια μου προκαλούν χαρά καθώς έχω ζήσει δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, ιστορικές στιγμές.. Ξέρω πως είναι να σείεται η γη από την πολυκοσμία που συνέρρεε να ακούσει τον Ανδρέα Παπανδρέου να μιλά.. και από την άλλη θλίβομαι για τη σημερινή κατάντια αυτού του μορφώματος που ονομάζουν ΚΙΝΑΛ (kiss my ass) το λέω εγώ. Που δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ για το οποίο παλέψαμε και μπήκε στα σπίτια του ελληνικού λαού.

Φωφίτσα μου, αφού κι εσύ σαν κόρη του αείμνηστου Γεννηματά έχεις ανάλογες εικόνες σαν μνήμες, δεν ντρέπεσαι γι’ αυτό που κάνετε σήμερα; Δεν αισθάνεσαι μια εσωτερική ταπείνωση κάθε φορά που βγαίνεις να μιλήσεις και είναι από κάτω τρεις και ο κούκος; Βλέπω ανθρώπους στην ηλικία μου με διάθεση να στηρίξουν αυτό που κάποτε τους εξέφραζε και το αγάπησαν, τώρα να είναι μεν εκεί αλλά δίχως ψυχή, δίχως πραγματική πίστη σε αυτό που είστε, απλά με μια ακλόνητη πίστη στην ιδεολογία τους. Και βλέπω, απ’ την άλλη, κάποια νέα παιδιά που παλεύουν να εμψυχώσουν τον κόσμο κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα..

Αλλά είναι λίγοι.. ίσως είναι και βαλτοί για να δείξετε ότι κάτι κινείται! Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη! Όχι μόνο δεν κινείται προς θετική κατεύθυνση αλλά τα ποσοστά διαρκώς συρρικνώνονται! Τείνει προς αφανισμό πια το ΠΑΣΟΚ κι εμείς που είμαστε παλιές καραβάνες δεν μπορούμε να το βλέπουμε απλά να συμβαίνει. Αφού η Φωφίτσα δεν καταλαβαίνει τις προτροπές μας να παραδώσει τα ηνία σε κάποιον που να έχει την αύρα ηγέτη, που να εμπνέει τον κόσμο να συσπειρωθεί, μάλλον κάποια άλλη θα πρέπει να είναι η λύση..

Σκέφτομαι αυτές τις μέρες ποιο κόμμα να ψηφίσω. Το ξέρω ότι ακούγεται βαρύ από έναν παλιό Πασόκο να λέει κάτι τέτοιο αλλά ειλικρινά ακόμη δεν είμαι σίγουρος. Οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας όπως εκφραζόντουσαν από το παλιό, το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν πια. Από τον Μάρτιο του 2018 που ιδρύθηκε αυτό το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο. Ευαγγελίζονται – λένε – την αλλαγή. Αλλά η αλλαγή πρέπει να αφορά στις παλιές μας νοοτροπίες που οδήγησαν σε σφάλματα και όχι στο ξεκλήρισμα του βασικού μας κορμού, που χτίστηκε με αγώνες.

Οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς ψάχνονται προς τα που θα κινηθούν την ερχόμενη Κυριακή. Και είναι λογικό την ώρα που το μήνυμα που στέλνει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν είναι “πάμε να γίνουμε το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ και να νικήσουμε” αλλά “δώστε μας τη δύναμη να γίνουμε δεκανίκι της ΝΔ”. Αυτό το μόρφωμα που σκέφτεται έτσι πρέπει να το πολεμήσουμε. Να δείξουμε ότι δεν συμφωνούμε. Το ΠΑΣΟΚ, που άγγιζε κάποτε το 48%, δεν φτιάχτηκε για να γίνει βολικό συμπλήρωμα ούτε της δεξιάς ούτε κανενός.

Γι’ αυτό σας καλώ να εξετάσετε καλά πριν πάτε να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Θέλω να είμαι σαφής και να μην δημιουργήσω παρεξηγήσεις. Ψηφίστε με όλη σας την καρδιά ανθρώπους που πιστεύουν αυτό που λέγεται ΠΑΣΟΚ, που το έχουν τιμήσει ή ακόμη και νεότερους που σέβονται και τιμούν τους αγώνες όλων μας, τον πράσινο ήλιο, το δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι λίγα πια τα στελέχη αυτά, αλλά υπάρχουν.

Όσοι δεν τιμούν την ιστορία της παράταξής μας και δηλώνουν από παρθενογένεση ΚΙΝΑΛ, δεν αξίζουν την ψήφο μας. Δεν καταλαβαίνω καν τον λόγο που ονομάζεται ακόμη έτσι από τη στιγμή που σύσσωμη η βάση μας έχει ζητήσει να επιστρέψει στο όνομα ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι που θέλει ο κόσμος μας, αυτό τον συγκινεί, αυτό και θα τον κάνει να επιστρέψει. Ανανεώστε το ΠΑΣΟΚ, δεν λέω ότι δεν χρειάζεται, αλλά παραμείνετε σε αυτό, τιμήστε τους ήρωες του, τα καλά του και τα σφάλματά του και ξαναγράψτε τη νεότερη ιστορία του αλλά σαν ΠΑΣΟΚ και όχι σαν συνιστώσα ενός νεοφερμένου δίχως ιστορία Κινήματος.

Εφόσον το ΚΙΝΑΛ δεν έχει σχέση με όλα αυτά, μην το ψηφίσετε, αγνοήστε το. Ψηφίστε μόνο, επιλεκτικά, στελέχη που δείχνουν να τιμούν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και που δεν συμφωνούν  να μετατραπεί σε δεκανίκι για να διοικήσουν άλλοι. Όσοι προσέρχονται στις κάλπες με αυτή τη λογική, δεν τους ψηφίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανέλθει στο δοξασμένο κόμμα που ήταν κάποτε με τη Μερκούρη, τον Παπανδρέου, τον Μαγκάκη, τον Γεννηματά και πολλούς άλλους!

Δεν πρέπει να στηρίξουμε ανθρωπάκια χωρίς ιστορία ή χωρίς σεβασμό στην ιστορία μας. Και για να είμαι ξεκάθαρος, δεν εννοώ να δώσουμε δύναμη σε παλιά και όχι σε νέα στελέχη. Όχι, σε καμία περίπτωση. Εννοώ ότι κριτήριο μας πρέπει να είναι οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ, η πίστη σε αυτό και όχι η λογική “μπήκαμε κι εμείς στο ΚΙΝΑΛ για να επωφεληθούμε από την αίγλη του παλιού ΠΑΣΟΚ χωρίς να το πιστεύουμε”.

Μην το ψηφίσετε αν συμφωνείτε με αυτούς που το θέλουν δεκανίκι για να μεσουρανίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία.
Μην το ψηφίσετε εάν δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν άτομα που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Μην ψηφίσετε το ΚΙΝΑΛ της παρθενογένεσης, αλλά το πράσινο ΠΑΣΟΚ.
Ψηφίστε το αν πιστεύετε ότι μπορεί να τιμήσει την ιστορία μας.
Ψηφίστε το αν πιστεύετε ότι μπορεί να κυβερνήσει ξανά.. με πολλές αλλαγές, πλεύσης και νοοτροπίας.

Μην τους κάνετε τη χάρη να αποτελέσουν λύση στα σχέδια διακυβέρνησης υμετέρων.
Και επιτέλους, γυρίστε στο όνομα ΠΑΣΟΚ και αφήστε τα λουλούδια και τις χαριτομενιές. Δεν έχουν ιστορία, δεν πρόκειται να γράψουν και δεν μας συγκινούν. Γράψτε νέες σελίδες εκεί που τις αφήσαμε εμείς. Αν δεν μπορείτε, εξαφανιστείτε από τον πολιτικό χάρτη.

Υ.Γ. Χτες έλαβα δύο μηνύματα από υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με καλούσαν να παρευρεθώ στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις για να τους στηρίξω εν όψει της 7ης Ιουλίου. Ο ένας υπέγραφε στο τέλος ως “υποψήφιος ΚΙΝΑΛ” και ο άλλος ως “υποψήφιος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ”. Εσύ που ανέφερες μόνο το Κίνημα Αλλαγής ως κόμμα σου, δεν πρόκειται να σε ψηφίσω.. Αλλά εσύ, Μιχάλη Καρχιμάκη, που έγραψες και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο θα σε ψηφίσω αλλά θα κάνω και τα αδύνατα-δυνατά για να σε βοηθήσω να εκλεγείς, γιατί με αυτή σου την κίνηση δείχνεις ότι σέβεσαι αυτό από το οποίο προέρχεσαι.

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι Πασόκοι και Κιναλίτες είμαστε μια οικογένεια, αλλά δεν είναι έτσι. Οι μεν έχουμε ιστορία και πρόσωπο, οι δε είστε δίχως υπόβαθρο και οντότητα! Γι’ αυτό πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας γιατί εμείς οι παλιοπασόκοι είμαστε μια πολύ μεγάλη κοιμώμενη δύναμη και φυσικά αποτελούμε την πλειοψηφία του κόμματος.. η οποία δύναμη όταν ξυπνήσει από τον λήθαργο, τότε θα καταλάβετε όλοι σας την αξία και τη δύναμή της! Για την ώρα, ό,τι και να λέτε δεν είμαστε οικογένεια, δεν σας θέλουμε και δεν μας θέλετε. Εσάς το παλιό ΠΑΣΟΚ σας ενοχλεί και εμάς το όνομα ΚΙΝΑΛ μας προκαλεί αλλεργία!

Σχολιάστε