Ιδού το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Τι ετοιμάζει ο Αλέξης

Ιδού το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Τι ετοιμάζει ο Αλέξης

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο να διαλύσει τη Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, όπως έχει γίνει γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, θα ζητήσει και επισήμως εκλογές στις 7 Ιουλίου για εθνικό λόγο. Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος θα γίνει είτε σήμερα το βράδυ είτε -το πιθανότερο- το πρωί της Τρίτης.

Αμέσως μετά, και πιο συγκεκριμένα στις 20:00, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνδιαμόρφωσαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δέσμευση για 500.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κεντρικοί άξονες του προγράμματος του κόμματος είναι «νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος, ανάπτυξη για όλους και ασφάλεια για την κοινωνία».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως ζητά την «ανανέωση της λαϊκής εντολής», ώστε η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο και να μην επιστρέψει σε πολιτικές λιτότητας.

Κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε υπό τη βαριά «σκιά» των μετατάξεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε επιγραμματικά τους τέσσερις άξονες του προγράμματος.

 1. Νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες
2. Κοινωνικό κράτος και ασφάλεια για τον πολίτη.
3. Δίκαιη φορολογία και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
4. Κλιματική αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος 

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα βασιστεί και τοδίλημμαπου θα θέσει ο πρωθυπουργός για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Και ποιο είναι αυτό; Θα συνεχίσει η χώρα να επουλώνει τις κοινωνικές τις πληγές ή θα κάνει βήματα προς τα πίσω και θα ξαναμπεί στον φαύλο κύκλο της λιτότητας;

Το αφήγημα αυτό ξεκίνησε ήδη να «ξεδιπλώνεται» από υπουργούς της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλέξης Χαρίτσης, που σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο σημείωσε πως το δίλημμα των εκλογών είναι εάν η χώρα θα κάνει αποφασιστικά βήματα για μια στιβαρή ανάπτυξη για όλους ή θα επιστρέψει στη λιτότητα.

«Αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε η χρεοκοπία της χώρας από το σύστημα ΝΔ ΠΑΣΟΚ ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της κοινωνικής αναλγησίας και του “πάρτι” με το δημόσιο χρήμα» είπε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως:

«Σε αυτό το δίλημμα ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των βαρών για τα μεσοστρώματα, νέες θέσεις εργασίας με αυξημένο μισθό και ουσιαστικά δικαιώματα και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πολιτικές δηλαδή που ήδη γίνονται πράξη και έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα. Αυτό το σχέδιο θα παρουσιάσουμε στους πολίτες και θα το αντιπαραβάλουμε με εκείνο της ΝΔ, το φανερό και το κρυφό. Γιατί μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται γενναίες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη -αν και στην πραγματικότητα αυτές αφορούν κυρίως τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα- χωρίς όμως να μας λέει ξεκάθαρα το πώς θα τις χρηματοδοτήσει».

Από CNN

Σχολιάστε