«Χαστούκι» Κομισιόν στα μέτρα Τσίπρα – Στην αντεπίθεση ο Τσακαλώτος

«Χαστούκι» Κομισιόν στα μέτρα Τσίπρα – Στην αντεπίθεση ο Τσακαλώτος

Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος της παροχολογίας Τσίπρα τη 2ετία 2019 – 2020 εκτιμά η Κομισιόν, αποκαλύπτοντας σε ειδικό πίνακα το μεγάλο “χάσμα” στις θέσεις κυβέρνησης και Βρυξελλών. Στις  εκθέσεις της για την Ελλάδα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ το κόστος της παροχολογίας μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ το κόστος για το 2020. Και τούτο όταν η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι θα στοιχίσουν μόνο 0,6% του ΑΕΠ ετησίως.

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες αναλύει μία προς μία: από την αργή μείωση των κόκκινων δανείων, έως τον “εκτροχιασμό” στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς ιδιώτες.

«H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες” αναφέρει η Επιτροπή στην 3η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επισημαίνει επίσης ότι “η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι εξασφαλισμένη και έτσι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους».

Η “λίστα” με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και αυτές που βρίσκονται “μπροστά”, περιλαμβάνεται στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν: Έχει τοποθετηθεί μόνο ο ένας από τους 69 Γενικούς Γραμματείς και πλέον θεωρείται ανέφικτο να ολοκληρωθεί εντός του έτους η διαδικασία. Καθυστερούν νευραλγικές ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 1 ευρώ το υπόλοιπο των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες μέσα στο 2019, ενώ εκκρεμούν σημαντικές παρεμβάσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ο λόγος για κάποια από τα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου και πλέον αυτό φαντάζει ανέφικτο, αλλά και για τις 7 εκκρεμότητες της προηγούμενης αξιολόγησης που “ξεχειλώνει”. Αφού δηλαδή η κυβέρνηση πήρε τις “δόσεις” των 973 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις στο χρέος), υποσχόμενη να ολοκληρώσει ό,τι ήταν ακόμη στον… δρόμο, μετά αδράνησε ή οπισθοχώρησε.

Η ελληνική πλευρά πέρασε πάντως στην αντεπίθεση με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών να εμμένουν στην πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί.

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, προσέθεσαν οι συγκεκριμένοι παράγοντες του υπουργείου, ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.

Σχολιάστε