Με απάλλαξαν από εισφορές και τώρα θέλουν να τις πληρώσω!! Τι κάνω;;

Με απάλλαξαν από εισφορές και τώρα θέλουν να τις πληρώσω!! Τι κάνω;;

Από το 1986 είμαι ασφαλισμένος στο ταμείο μηχανικών. το 2010 έκανα μία εμπορική επιχείρηση και τότε πήρα απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ εγγράφως προσκομίζοντας τη βεβαίωση ότι πλήρωνα το ταμείο των μηχανικών. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια το ταμείο ΤΕΒΕ μου ζητάει να πληρώσω παράλληλα εισφορές για 5-6 χρόνια ενώ εγώ έχω ανελλιπώς πληρώσει μέχρι σήμερα το ταμείο των μηχανικών. Έχω προφανώς όλα τα απαραίτητα έγγραφα μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή πως να κινηθω; Είμαι 66 ετών και ετοιμάζομαι να καταθέσω τα χαρτιά μου για συνταξιοδοτηση. Σας ευχαριστώ 

Δυστυχώς, πρόσφατος νόμος του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου «αναβίωσε» τέτοιου τύπου υποθέσεις όπως η δική σας, δίνοντας στα Ταμεία την δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά την καταβολή παράλληλων εισφορών ακόμη και εάν είχαν εξαιρεθεί: Η λέξη «κλειδί» σε αυτή την περίπτωση είναι η «συνάφεια». Το ΤΕΒΕ προφανώς στην απόφασή του, που ενδεχομένως σας έχει κοινοποιηθεί, δεν θεωρεί πως η εμπορική σας δραστηριότητα είχε «συνάφεια» με το επάγγελμα που εξασκούσατε, αυτό του μηχανικού.

Ο συγκεκριμένος νόμος λοιπόν δίνει το δικαίωμα στο Ταμείο Εμπόρων να σας «θυμηθεί» -έπειτα από τόσα χρόνια και παρά την εξαίρεση που έχετε στα χέρια σας- και να διεκδικήσει εισφορές για λογαριασμό του. Αυτή την στιμή δύο είναι οι επιλογές σας: Είτε θα καταθέσετε ένσταση στο Ταμείο και θα κληθείτε νομικά να αποδείξετε ότι υπάρχει «συνάφεια» ανάμεσα στις δύο δραστηριότητές σας ή να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι «τρέχει» η ρύθμιση των 120 δόσεων και να κλείσετε ακόμη και με «κούρεμα» βασικής οφειλής την υπόθεσή σας.

Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση καλό θα ήταν όμως να συμβουλευτείτε και έναν Εργατολόγο.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας για θέματα οικονομικού περιεχομένου που σας απασχολούν στον Βαγγέλη Δουράκη και θα τις απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την ιστοσελίδα μας www.ignomisou.gr . Ο κ. Δουράκης εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην τηλεόραση του Alpha.

Σχολιάστε