Ποια λάθη χρεώνουν στο Τσίπρα! Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για κορυφαία στελέχη

Ποια λάθη χρεώνουν στο Τσίπρα! Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για κορυφαία στελέχη

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Η διαφορά των 9,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελιγμών στον Αλέξη Τσίπρα. Μοναδικός στόχος του τώρα είναι να καταφέρει στις εθνικές εκλογές να μειώσει την χαοτική διαφορά έστω και μια – δυο μονάδες. Ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης ουδείς γνωρίζει πως θα χειριστεί ο νυν Πρωθυπουργός προβεβλημένα στελέχη που μέχρι πρότινος επηρέαζαν όσο κανείς άλλος τις αποφάσεις του: Αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως λάθεψαν… Και κυρίως λάθεψε στους χειρισμούς του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που παρασύρθηκε σε αλαζονικές και διχαστικές συμπεριφορές. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των «προβεβλημένων» παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό ως και … «χαλκευμένες» δημοσκοπήσεις, προκειμένου να τον πείσουν να ακολουθήσει τις συστάσεις τους!!

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να στοχοποιούνται την επομένη της ήττας ημέρα είναι -μεταξύ άλλων- οι Φλαμπουράρης, Βερναδάκης και Τζανακόπουλος. Συζήτηση μεγάλη και για τον Παύλο Πολάκη -που ανέλαβε να κάνει την «βρώμικη» δουλειά- με αρκετούς «συντρόφους» του να εκτιμούν πως στηρίχθηκε από τον Πρωθυπουργό με… λάθος τρόπο!

Σε κάθε περίπτωση αυτή η ήττα ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ ένα «χαστούκι» πόσο μάλλον όταν είχε προηγηθεί η διανομή ενός άνευ προηγουμένου «πακέτου» παροχών: Έτσι, ο Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κρίση στους κόλπους του κόμματος διότι η εσωτερική αντιπολίτευση θα αναζητήσει ευθύνες για την βαριά ήττα. Αν και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα δρομολογήσει μια σειρά εσωκομματικών εξελίξεων.

Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να κληθεί να λογοδοτήσει για τις επιλογές του απέναντι σε κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης. Η ομάδα των 53 και το Πράττω του Νίκου Κοτζιά ειναι πολύ πιθανόν να ασκήσουν εντονότατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα διεκδικώντας περισσότερο «χώρο» στον «αρχηγοκεντρικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπαίνει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τις προσωπικές επιλογές του. Ο αρχηγός θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στα όργανα του κόμματος για τις επιλογές του σε πρόσωπα και στρατηγική. Η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσωπικές επιλογές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωψηφοδέλτιο όπως π.χ η Έλενα Κουντουρά και η χάραξη της προεκλογικής στρατηγικής από το Μαξίμου που απομονώθηκε από την πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Επίσης, έντονος προβληματισμός επικρατεί ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην επόμενη βουλή θα εκλεγούν ελάχιστοι βουλευτές. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναβαθμισμένη Φώφη Γεννηματά να προσελκύσει πολλά από τα παλιά της στελέχη εξαϋλώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε