Προκαλεί ο Ακάρ: Κουνά το δάχτυλο στην Αθήνα!

Προκαλεί ο Ακάρ: Κουνά το δάχτυλο στην Αθήνα!

Παρότι η Αγκυρα ανεβάζει καθημερινά τους τόνους, με προκλητικές δηλώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά αλλά και τον εναέριο χώρο, τώρα ο Χουλουσί Ακάρ κουνά το δάχτυλο στην Αθήνα, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις και οι ανεύθυνες δηλώσεις δεν βοηθούν. «Είναι ειλικρινής προσδοκία μας ότι δεν θα επιτραπούν οι προκλητικές ενέργειες και οι ανεύθυνες δηλώσεις, που δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» της Αγκυρας.

Ακάρ: Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο

«Η επιθυμία μας και η προσδοκία μας είναι ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας- που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο- και της ΤΔΒΚ θα γίνουν σεβαστά. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν αυτά τα θέματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας», τόνισε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Αγκυρα πάντα επιζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. «Η Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, εκφράζει τη στήριξή της για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και αναμένει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο και για τις συζητήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τη συμφωνία επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. «Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο μέλλον και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Οι προκλήσεις του Ακάρ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Χουλουσί Ακάρ, που τώρα ζητά να μην γίνονται ανεύθυνες δηλώσεις, δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί την Αθήνα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, τα λεγόμενά του αυτή την εβδομάδα, όταν αμφισβήτησε ευθέως το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου. «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι», είπε μεταξύ άλλων για το ζήτημα.

Αλλά και πριν από αυτό, επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, καλώντας την Αθήνα να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Και βέβαια, σχεδόν σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, ο Χουλουσί Ακάρ μιλά για δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων στην κυπριακή ΑΟΖ.

από iefimerida

Σχολιάστε