Μην το χάσετε! Η Μάχη της Κρήτης με μια άλλη ματιά

Μην το χάσετε! Η Μάχη της Κρήτης με μια άλλη ματιά

Μια συγκλονιστική παράσταση που ανακαλεί μνήμες της Μάχης της Κρήτης, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και μοναδικό ύφος. Μια παράσταση, η οποία συνδυάζει χορό, τραγούδι, πρόζα, σωματικό θέατρο, ιδιαίτερη κινησιολογία, μοιρολόι, νανούρισμα, επιλεγμένες πρωτότυπες μουσικές και video προβολές.  Μια παράσταση που ανταποκρίνεται απόλυτα στο «να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»: Ο Γιάννης Μεγαλακάκης εμπνεύστηκε από τα γεγονότα της μάχης της Κρήτης και σκηνοθέτησε αυτή την πολύ ιδιαίτερη παράσταση έχοντας στο πλευρό του τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο και ακόμα 16 χορευτές. Και πσιτέψτε με αξίζει τον κόπο να την δείτε!

«Η ιστορία μας διδάσκει, μας καθοδηγεί αλλά παράλληλα γίνεται αφορμή καλλιτεχνικής έμπνευσης για εμάς. Μέσω της παράστασης βρήκα τον τρόπο να καταθέσω την άποψή μου για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κρήτη από το 1941 έως το 1945 και κυρίως να περάσω το μήνυμα της ειρήνης στους λαούς του κόσμου» λέει ο Γιάννης Μεγαλακάκης.

Γυναίκες ανάβουν κεριά

Μία παράσταση με μαρτυρίες για την Μάχη της Κρητης-ύμνος στην ειρήνη

Ο θεατής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους χορευτές οι οποίοι παρουσιάζουν 16 κρητικούς χορούς από ολόκληρη την Κρήτη στην αυθεντική τους μορφή αποφεύγοντας τουριστικές και φολκλορικές φόρμες τις οποίες βλέπουμε στην πλειοψηφία των χορευτικών παραδοσιακών ομάδων.

Βίντεο προβολές, ηχητικά ντοκουμέντα και χορός

Η κινησιολογία των χορευτών συνδυάζεται με τις  video προβολές της παράστασης όπως και με τα ηχητικά ντοκουμέντα – μαρτυρίες που ακούγονται εν ώρα παράστασης: Η μάχη της Κρήτης παρουσιάζεται για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο από Ομάδα Χορευτών με επικεφαλής τους αδελφούς Μεγαλακάκη. Η κινησιολογία των χορευτών συνδυάζεται με τις video προβολές της παράστασης όπως και με τα ηχητικά ντοκουμέντα – μαρτυρίες που ακούγονται εν ώρα παράστασης.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης παρουσιάζεται ένα συγκλονιστικό μοιρολόι και ένα υπέροχο νανούρισμα από τις γυναίκες της Oμάδας, ενώ ακούγονται ριζίτικα τραγούδια από τους Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη. Πρόζα και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί από τους αδελφούς Μεγαλακάκη
Επίσης η πρόζα ανταμώνει τους δύσκολους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι αποτελούν ένα από τα δυνατά καλλιτεχνικά στοιχεία της παράστασης.

Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης έμπνευσαν τον Γιάννη Μεγαλακάκη να σκηνοθετήσει μία πολύ ιδιαίτερη παράσταση έχοντας στο πλευρό του τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο και ακόμα 16 χορευτές.

Η μάχη της Κρήτης μέσα από 18 αληθινές ιστορίες

Ο θεατής παρακολουθεί μέσω μίας παράστασης 18 απίστευτες αληθινές ιστορίες Κρητών οι οποίες προέκυψαν μετά από πολύμηνη έρευνα και μελέτη. Η παράσταση θα περιοδεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και σχεδιάζεται να ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, μετά από τόσους εμφύλιους ανά τον κόσμο, μετά από τόσες γενοκτονίες και ξεριζωμούς, μετά από τόσους πρόσφυγες πολέμου πώς και πού εφαρμόζεται σήμερα η ειρήνη, η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός τους περιβάλλοντος, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά;

Μία ιδέα για την παράσταση στο παρακάτω βίντεο

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί – Έρευνα – Μουσικές επιλογές Γιάννης Μεγαλακάκη

Κρητικοί χοροί Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Μουσικός επί σκηνής Γιάννης Βλασταρίδης (νταούλι)
Επεξεργασία ήχου & εικόνας παράστασης – Video trailer Βασίλης Λίνας

Επί σκηνής: Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Έφη Χριστουλάκη, Βασίλης Λίνας, Νατάσσα Ξηρού, Νίκος Ζαχαράκης, Αθηνά Ρουσσάκη, Άγγελος Χουρσόγλου, Νικολέτα Τσαμτζή, Θοδωρής Μανέτας, Ανδρονίκη Ποταμιάνου, Μάνος Θεοδωράκης, Δήμητρα Κοκμοτού, Μιχάλης Νικολούδης, Κατερίνα Γκογεράκη, Στέλιος Πρεντάκης, Μαρία Ντινενή, Ελένη Οικονόμου και Εξαρμενία Παππά

Απομένουν δύο ακόμη παραστάσεις σήμερα και στις 31 Μαίου. Ώρα έναρξης 22:00  | Τιμή εισιτηρίου : 10 ευρω (γενική είσοδος) Διάρκεια παράστασης : 90 λεπτά

Θέατρο ΠΚ : Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος (στάση μετρό Ν.Κόσμος)

Από τον φίλο Ν.Τ.

Σχολιάστε