Όλη η αλήθεια για τους Ρομά… του Αλέξη!

Όλη η αλήθεια για τους Ρομά… του Αλέξη!

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Πολύ κουβέντα γίνεται για τους «περιφερόμενους» Ρομά στις συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα: Πολύ «κουβέντα» για το φαίνεσθαι και όχι για την ουσία. Και ποια είναι η ουσία; Πως έτσι που είναι δομημένο το ελληνικό Κράτος -βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις- αυτά τα «φαινόμενα» που ανακαλύπτουν κάποιοι εσχάτως τα βλέπαμε, τα βλέπουμε και θα τα βλέπουμε.

Οι Ρομά στον Αλέξη Τσίπρα βλέπουν έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα προβλήματά τους: Δημιουργήθηκε Ειδική Γραμματεία για αυτούς στο υπουργείο Εργασίας. Εξασφαλίστηκε ευρωπαϊκή χρημαδότηση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Έχουν χαρτογραφηθεί οι οικισμοί και έχουν καταταγεί με βάση την κατάστασή τους. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, δημιουργούνται τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και δίνεται κίνητρο για την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων όσων παίρνουν το ΚΕΑ.

Και εδώ ας φτάσουμε σιγά- σιγά στην ουσία: Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης υπολογίζεται πως το εισπράττουν σχεδόν το 95% των Ρομά με τον όρο βέβαια για να είναι κάποιος δικαιούχος, να στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο. Και φυσικά οι Ρομά είναι δικαιούχοι σχεδόν όλων των επιδομάτων και του Κοινωνικού Μερίσματος.

Φτάνοντας λοιπόν στο θέμα των επιδομάτων και του ΚΕΑ, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν φτωχοί άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο θα πρέπει αρχικά να σκεφτούμε αν θα υπήρχε ανάλογη αντίδραση -με αυτή που προέκυψε στα ΜΜΕ και τα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης για τις εικόνες των Ρομά στις συγκεντρώσεις του Τσίπρα- εάν την θέση τους στην πλατεία την είχαν -για παράδειγμα- χιλιάδες γιαγιάδες και παππούδες που μόλις πήραν την 13η σύνταξη.

Ή δεκάδες ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών που μόλις πριν καμιά δεκαριά ημέρες με σχετική τροπολογία, πήραν «ελεγκτική αποζημίωση ύψους 50 ευρώ ανά ημέρα και έως 300 ευρώ το μήνα, που μάλιστα προσαυξάνεται κατά 20% όταν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού έχουν και την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου.

Θα υπήρχε λοιπόν η ίδια «έκπληξη» με αυτή που ένοιωσαν όλοι βλέποντας Ρομά στις συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα, εάν στην θέση τους βρίσκονταν συνταξιούχοι ή ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομίας που και αυτοί «ευεργετήθηκαν» από την Κυβέρνηση; Αν ίσως πήγαιναν στις συγκεντρώσεις χιλιάδες άνθρωποι που επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα μπήκαν από την «πίσω πόρτα» στο Δημόσιο;

Για να μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάχτυλό μας ΟΧΙ… Δεν θα ένοιωθε κανείς έκπληξη εάν αυτοί που δήλωναν το παρών σε προεκλογική συγκέντρωση οποιουδήποτε κόμματος ήταν απλά δικαιούχοι επιδομάτων, δημόσιοι υπαλλήλοι που είδαν αυξήσεις στους μισθούς τους ή εκείνοι που επί ΣΥΡΙΖΑ «βολεύτηκαν» στο Δημόσιο.

Αυτή όμως την «έκπληξη» την ένοιωσαν κάποιοι με την παρουσία των Ρομά στην συγκέντρωση του Τσίπρα: Μια στάση  εξόχως υποκριτική από όλους μας. Γιατί όταν φτάνει η κουβέντα στο εάν είναι αξιόπιστος ο τρόπος που μοιράζονται επιδόματα, εάν αυτός που τα βάζει στην τσέπη τελικά δικαιούται να τα πάρει ή κρύβει τα πραγματικά του εισοδήματα από την Εφορία, τότε όλοι κωφεύουν..

Όταν πάει η κουβέντα στο εάν θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση στο να ανοίξουν δουλειές, να αφήσουμε λίγο στην άκρη το Δημόσιο και ιδιώτες ξένοι ή έλληνες να φέρουν χρήμα για να επενδύσουν σε υποδομές που «αραχνιάζουν», τότε και πάλι όλοι κωφεύουν…

Όταν φτάνει η κουβέντα στο εάν ο έλληνας πολίτης αξίζει τις υπηρεσίες και τις παροχές που αυτή την στιγμή του προσφέρει το Δημόσιο με βάση αυτά που πληρώνει, τότε όλοι κωφεύουν… Και ψάχνουν να βρουν κάποιον γνωστό που έχουν σε κάποια υπηρεσία για να τους λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει: Γιατί ως γνωστόν… χωρίς «βύσμα» δεν την «παλεύεις» με το Κράτος, ακόμη και στα πιο απλά…

Και ναι … Οι Ρομά είχαν λόγους να πάνε να χειροκροτήσουν τον Τσίπρα… Εμείς έχουμε λόγους να επιτρέπουμε να διαιωνίζεται μια θολή κατάσταση που ξεκινά από την φορολόγηση, απλώνεται σε ολόκληρο το Δημόσιο και τις παροχές του στον πολίτη και οδηγεί στην άγρα ψήφων -κάθε φορά που γίνονται εκλογές- με μικροπολιτικές πρακτικές και… πελατάκια;

Σχολιάστε