Γιατί είναι «κουτσουρεμένη» η 13η σύνταξη

Γιατί είναι «κουτσουρεμένη» η 13η σύνταξη

Σήμερα έβαλαν στον τραπεζικό μου λογαριασμό αυτό που αποκαλούν 13η σύνταξη: Παίρνω κύρια σύνταξη 480 ευρώ και επικουρική 170 στο «χέρι». Γιατί ως 13η σύνταξη είδα στον λογαριασμό μου μόλις 339 ευρώ;

Πρώτον θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για την λεγόμενη 13η σύνταξη δεν υπολογίζονται τα ποσά των επικουρικών, παρά μόνον οι κύριες συντάξεις. Δεύτερον, θα πρέπει να σας πούμε ότι ο υπολογισμός της 13ης σύνταξης γίνεται επί των μεικτών συντάξιμων αποδοχών. Άρα εφόσον στο χέρι παίρνετε 480 ευρώ, το μεικτό ποσό της σύνταξής σας ξεπερνά τα 500. Οπότε ως 13η σύνταξη δεν θα λάβετε ολόκληρο το ποσό της σύνταξης όπως ισχύει για μεικτές αποδοχές ως 500 ευρώ, αλλά το 70% αφού είσαστε στο κλιμάκιο μεικτών αποδοχών από 501 έως 600 ευρώ. Τρίτον, θα πρέπει να αφαιρέσετε και κρατήσεις 6% υπέρ Υγείας και έτσι θα καταλήξετε στα 339 ευρώ που σας καταβλήθηκαν. Να σημειώσω πως επειδή η λεγόμενη 13η σύνταξη δεν θεωρείται επίδομα, αλλά κανονική σύνταξη υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις φορολογικές και ασφαλιστικές.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας για θέματα οικονομικού περιεχομένου που σας απασχολούν στον Βαγγέλη Δουράκη και θα τις απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την ιστοσελίδα μας www.ignomisou.gr . Ο κ. Δουράκης εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην τηλεόραση του Alpha.

Σχολιάστε