Τι είναι αυτό το… καρμίνιο στις καραμέλες;;;

Τι είναι αυτό το… καρμίνιο στις καραμέλες;;;

Γενικά έχω μια διαστροφή… Πριν καταναλώσω οτιδήποτε τυποποιημένο, να διαβάζω την ετικέτα της συσκευασίας μπας και καταλάβω τι μας ταΐζουν. Αυτή την φορά έπεσε στα χέρια μου μια αθώα συσκευασία από καραμέλες που μπορεί κανείς να βρει στο περίπτερο. Κοιτώντας τα συστατικά, το μάτι μου έμεινε σε μια άγνωστη για εμένα χρωστική με την ονομασία καρμίνιο. Τι ήταν άραγε αυτή η χρωστική που έπρεπε απαραιτήτως να εμπλουτίσει τις αθώες αυτές καραμέλες…
Ρώτησα λοιπόν τον φίλο μου τον Google μπας και με διαφωτίσει…
Το καρμίνιο που λέτε είναι μια χρωστική που χρησιμοποιείται ευρέως στην ζαχαροπλαστική ώστε να χαρίσει το πορφυρό του χρώμα. Το θέμα όμως είναι που βρίσκουμε αυτό το καρμίνιο…
Με έντονο πια ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη δόση αηδίας ανακαλύπτω πως είναι μια χρωστική που παράγεται από το αποξηραμένο σώμα άπτερων θηλυκών εντόμων (σκαθαριών) του είδους κοχινίλη, το οποίο ζει πάνω σε διάφορους κάκτους. Λαμβάνεται λοιπόν από τα έντομα ύστερα από κατεργασία με καυτό νερό και οξικό οξύ (από 150-175 έντομα εξάγεται 1 γρ. κ.) Και ρωτάω εγώ τώρα γιατί κανείς δεν με ενημερώνει πως οι υπέροχες κόκκινες καραμέλες μου, περιέχουν το ζουμάκι από εκατοντάδες ψόφια σκαθάρια;
Μα το αναφέρει ξεκάθαρα η συσκευασία, άλλο αν εσύ δεν μπαίνεις ποτέ στον κόπο να διαβάσεις τα συστατικά ενός προϊόντος που καταναλώνεις, λεω με θυμό στον εαυτό μου. Είναι μάλιστα καθόλα νόμιμη η χρήση του και μπορεί να το συναντήσεις στα γλυκά, στις γρανίτες, στα ζαμπόν, στα κόκκινα ποτά, στα κόκκινα κραγιόν, στα σαμπουάν… Μάλιστα η πρόχειρη διαδικτυακή μου έρευνα, έδειξε πως μέχρι πριν κάποια χρόνια, το καρμίνιο αναφερόταν στις ετικέτες σαν πρόσθετο χρώμα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες…
Όμως, από τις 5 Ιανουαρίου 2011 η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποχρεώνει τις εταιρείες που χρησιμοποιούν σκόνη σκαθαριού στα προϊόντα τους να αναγράφουν καθαρά τη λέξη «καρμίνιο». Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα για την επισήμανση της προέλευσης της χρωστικής ουσίας… Άλλωστε ποιός θα αγόραζε τα προϊόντα αν έλεγαν καθαρά πως περιέχουν αυτό το “υπέροχο” χρωμοχυμό;
Έτσι το σκαθαρόζουμο θα συνεχίσει να καταλήγει ανώνυμο στο στομάχι ή το δέρμα των καταναλωτών. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν τους επιτρέπει η θρησκεία τους να τρώνε ζωικά προϊόντα (και δη έντομα); Αυτοί, μαζί με όλους τους καταναλωτές, στερούνται το δικαίωμα γνώσης, άρα, και επιλογής. Το χειρότερο δε από όλα είναι πως το καρμίνιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία, σύμφωνα με αλλά διαδικτυακά δημοσιεύματα.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα δοκιμάσεις έστω και μια απλή καραμέλα, διάβασε από τι σκατά είναι φτιαγμένη και ας συνεχίσουν εμένα οι φίλοι μου να με λένε “περίεργο” στο φαγητό…

Από τον τοίχο του φίλου Νίκου Μισίρη

Σχολιάστε