Αλωνίζει η τουρκική αρμάδα σε Μεσόγειο και Αιγαίο! Νέο γεωτρύπανο και… «τύμπανα» πολέμου

Αλωνίζει η τουρκική αρμάδα σε Μεσόγειο και Αιγαίο! Νέο γεωτρύπανο και… «τύμπανα» πολέμου

Νέα επίδειξη ισχύος επιχειρεί να κάνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο με τη γιγαντιαία άσκηση του πολεμικού ναυτικού «Θαλασσόλυκος», που ξεκινά σήμερα, 13 Μαΐου. Η πολεμική άσκηση της Τουρκίας -όπως συνέβη και με την πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»- θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα διαρκέσει 12 ημέρες, με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται στις 25 Μαΐου.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, πραγματοποιεί τη ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» (Deniz Kuzdu/Ντενίζ Κουζντού) κάθε δυο χρόνια, με τη συμμετοχή Ναυτικού, Πεζικού και Αεροπορίας.

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1127506866987261952

Η τεράστια αρμάδα της Τουρκίας που θα «παρελάσει» στο Αιγαίο

Φέτος, ωστόσο, με το «θερμόμετρο» στην κυπριακή ΑΟΖ να ανεβαίνει, η δύναμη που θα συμμετάσχει στην άσκηση «Θαλασσόλυκος» αναμένεται να είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, στην άσκηση θα λάβει μέρος μια αρμάδα 131 πολεμικών πλοίων, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα.  Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 25.900.

Πολεμικά πλοία της Τουρκίας σε παλαιότερη πολεμική άσκηση

Τα τουρκικά ΜΜΕ για «Θαλασσόλυκο» και «Γαλάζια Πατρίδα»

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης περιγράφουν την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019 » με διθυραμβικούς τίτλους. Όπως αναφέρει το SigmaLive, ο Τύπος της Τουρκίας σχολιάζει ότι «πολύ λίγα κράτη μπορούν μέσα σε δύο μήνες να πραγματοποιήσουν δεύτερη άσκηση, όπως εκείνη της Γαλάζιας Πατρίδας». Τα ίδια ΜΜΕ τονίζουν ότι «στόχος και της νέας άσκησης είναι η επίδειξη ισχύος και κυριαρχίας της Τουρκίας στις θάλασσες, ενώ αποτελεί απάντηση στις πολιτικές εξοστρακισμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Στέλνουν και νέο γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο οι Τούρκοι 

Την αποστολή νέου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Τουρκία δια στόματος του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, και έτσι μαζί με τον Πορθητή, θα στελεί τις προσεχείς ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Η αποστολή του Γιαβούζ αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση, καθώς η Αγκυρα απομονωμένη και χωρίς συμμάχους, δείχνει αποφασισμένη να αδιαφορήσει για τις πιέσεις που δέχεται από όλη την διεθνή κοινότητα και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Την αποστολή του Γιαβούζ ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος «δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός» και ότι καμία ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική.

Η αποστολή των ερευνητικών σκαφών γίνεται με την συνοδεία πολεμικών πλοίων και κανείς δεν είναι αυτήν την στιγμή σε θέση να εκτιμήσει ως πού θα το φθάσει η Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως «αν κοιτάξουμε στην δική μας γεωγραφική περιοχή, το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μπει σε μια διαδικασία αυξανόμενων ερευνών.»

«Η Τουρκία ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ξεκινήσαμε την δική μας διαδικασία γεωτρήσεων με δικά μας πλοία, δικούς μας μηχανικούς, δικούς μας ειδικούς, με ομάδα αποτελεσματικών ανθρώπων μας. Και η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός. Έχουμε χωρικά ύδατα εκεί. Έχει και η ‘τδβκ’ χωρικά ύδατα, υπάρχει ένα ‘κράτος’ εκεί. Η Τουρκία έχει επιδείξει ισχυρή βούληση για την βόρειο Κύπρο. Πρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα στα δικά μας χωρικά ύδατα μέχρι τέλους. Ο Πορθητής μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ. Βασιζόμενος στις επιστημονικές πραγματικότητες το λέω πολύ καθαρά, στην Τουρκία του 2020 θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά στις έρευνες σε θάλασσα και ξηρά. Θέλω αυτό να το γνωρίζουν τα 82 εκατομμύρια πολίτες μας. Η Τουρκία έκανε πολύ σωστά βήματα, γιατί ενοχλείστε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινότητας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας. Η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν υποδείξεις», ανέφερε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία θα έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τα τελευταία 17 χρόνια η Τουρκία ακολούθησε πολύ ανεξάρτητη πολιτική και είχε αυτή την επικοινωνία.

«Σήμερα στην διαδικασία της Μέσης Ανατολής εμείς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βρισκόμαστε σε μια κατάσταση win-win με όλους τους ενδιαφερόμενους. Καμιά ενεργειακή επένδυση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν είναι λειτουργική», ανέφερε.

 

Σχολιάστε