Το έγκλημα του να είσαι γόνος εύπορης οικογένειας…

Το έγκλημα του να είσαι γόνος εύπορης οικογένειας…

Κάποιος κύριος τον οποίο δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω την τύχη να γνωρίζω -αλλά προφανώς για κάποιο λόγο η δημόσια άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία- σχολίασε την πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου για δωρεάν ενέργεια στα ευπαθή νοικοκυριά… Είπε λοιπόν τα εξής: «Ας πει κάποιος στο πριγκηπόπουλο που θέλει να κάνει τον καλό με τα λεφτά των άλλων (σ.σ.: αυτό το «να κάνει τον καλό με τα λεφτά των άλλων» τι το θες φίλε μου και το λες μία ημέρα μετά την εξαγγελία του πακέτου Τσίπρα και κάνουμε διάφορους συνειρμούς;;;) ότι εκτός από καημό έχει και τεράστια περιουσία. Ας την προσφέρει για τα “ευπαθή νοικοκυριά” και ας αφήσει τις ιδέες που αυξάνουν τους φόρους των υπολοίπων. Αι στο διάολο πια με το κάθε τζάμπα ψώνιο»…

Αυτά είπε ο κ. Βουλαρίνος -αν λέω σωστά το όνομά του- αλλά εκείνο που ακολούθησε ήταν μάλλον αναπάντεχο, γιατί η κριτική καλό είναι να εστιάζεται σε πολιτικές προτάσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Ο Παύλος Γερουλάνος λοιπόν απάντησε σε αυτόν τον κύριο… Και την απάντησή του -που θεωρώ πως είναι αποστομωτική- καλό θα ήταν να την διαβάσετε όχι κατ΄ανάγκη για να συμπαθήσετε τον υποψήφιο Δήμαρχο ή να υιοθετήσετε αυτά που λέει, αλλά για να συνειδητοποιήσετε πως ενίοτε τα «τσιτάτα» (τύπου Βουλαρίνου) που συνηθίζουμε να εκτοξεύουμε εδώ στην πατρίδα είτε ως πολιτικοί, είτε ως δημοσιογράφοι, είτε ως απλοί θαμώνες ενός καφενείου, δεν λένε πάντα ολόκληρη την αλήθεια… Και καλό είναι να ψάχνουμε το κάθε τι, λίγο παραπάνω πριν εκφέρουμε οποιαδήποτε άποψη… Η απάντηση του κ. Γερουλάνου σε αυτό το πλαίσιο θαρρώ πως έχει την αξία της:

«Αφού ο κ. Βουλαρίνος αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογένειά μου και την περιουσία της με αυτόν τον τρόπο, ίσως θα ήταν καλό να του θυμίσω ότι συνέβαλε να δημιουργηθούν και να στηριχτούν, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

Η κλινική Γερουλάνου, το Μουσείο Μπενάκη, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Μουσείο Χατζηκυριάκου Γκίκα, το Μουσείο Παιχνιδιών, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Κολλέγιο Αθηνών, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος. Φορείς που έχουν συμβάλει καθοριστικά στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό αυτής της πόλης για δεκαετίες. Για να μη θυμηθώ το Μπενάκειο Κοινωνικό Συσσίτιο (1908) και το Μπενάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων το 1909 ή την οικονομική ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα. Επίσης, προχώρησε εδώ και 40 χρόνια σε μία επένδυση που δίνει δουλειά σε 100 οικογένειες στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα παντού στο εξωτερικό.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τι έχει κάνει η οικογένειά μου με την περιουσία της, το οποίο είναι δημοσίως γνωστό. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα υπερβούμε αγκυλώσεις κι εμμονές για να μπορέσουμε να επενδύσουμε σωστά τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχει ο Δήμος. Για να τον οδηγήσουμε σε απεξάρτηση από παραδοσιακές πηγές ενέργειας, να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για όλους, να προσφέρουμε ρεύμα που περισσεύει σε ευπαθή νοικοκυριά, να συμβάλλουμε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Από τον φίλο Ν.Γ.

 

Σχολιάστε