Όλα για τις νέες ρυθμίσεις χρεών σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δήμους

Όλα για τις νέες ρυθμίσεις χρεών σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Δήμους

Τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις οφειλών για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους-δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή σε χρόνο παράλληλο με την έναρξη του νέου κύκλου μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προωθεί όσον αφορά την ρύθμιση στην Εφορία:

1. Ρύθμιση χρεών πολλών ταχυτήτων. Το πλήθος των δόσεων κλιμακώνεται ανάλογα με το εάν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο (μάξιμουμ 120 δόσεις) ή νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα (μάξιμουμ 18 δόσεις για τακτικές οφειλές όπως ΕΝΦΙΑ ή φόρος εισοδήματος και 30 δόσεις για έκτακτες οφειλές όπως φόρος κληρονομιάς). Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι έως 120.

2. Κλιμάκωση δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα με βασικό κριτήριο το εισόδημα. Φορολογούμενοι με εισόδημα έως 10.000 ευρώ παίρνουν αυτόματα διαβατήριο για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα το μέγιστο πλήθος των δόσεων διαμορφώνεται σε συνάρτηση με την εφαρμογή προοδευτικών συντελεστών ικανότητας ετήσιας αποπληρωμής, με το ύψος του χρέους και τον αριθμό των τέκνων. Έτσι για παράδειγμα ένα φυσικό πρόσωπο με δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ και οφειλή 3.600 ευρώ δικαιούται το μάξιμουμ των δόσεων (120 δόσεις με 30 ευρώ) ενώ εάν ο ίδιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 13.000 ευρώ και χρέος 3.000 ευρώ το πλήθος των δόσεων περιορίζεται σε 100. Στα 30.000 ευρώ εισοδήματος με οφειλή 6.000 ευρώ, οι δόσεις είναι 51 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά ή 60 δόσεις εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί.

3. Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή και για «επαναρρύθμιση» όσων οφειλών εξοφλούνται ή έχουν ενταχθεί σε άλλες ενεργές ρυθμίσεις.

4. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ και εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, δεν επιβάλλονται προσαυξήσεις στη διάρκεια της νέας ρύθμισης.

5. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τις οφειλές τους κερδίζουν διαγραφή προσαυξήσεων (100%), ενώ διαγραφή προσαυξήσεων κλιμακωτά προβλέπεται και για όσους επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν στον οποίο θα τους κατατάσσει το ηλεκτρονικό σύστημα.

6. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων σχεδιάζεται να ανοίξει για τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και στις 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα (εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις εντός της εβδομάδας), οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 28 Ιουνίου 2019 .

7. Όσο τηρείται η ρύθμιση προβλέπεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

8. Η ρύθμιση αφορά 3.900.000 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και περίπου 104.000 νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει δηλώσεις.

9. Όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

10. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία 

Αύξηση εσόδων στον ΕΦΚΑ κατά 50 εκατ. ευρώ  το 2019 και σωρευτικά 160 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 αναμένει το υπουργείο Εργασίας από την επερχόμενη ρύθμιση οφειλών παρότι περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, «κούρεμα» και της αρχικής οφειλής.

Παράλληλα, στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων συνυπολογίζεται και η δυνατότητα συνταξιοδότησης που θα έχουν οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που βρίσκονται με το ένα πόδι πριν από τη συνταξιοδότηση αλλά λόγω οφειλών δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Με την ψήφιση των σχετικών διατάξεων και μετά, οι ασφαλισμένοι αυτοί θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση, τόσο για ρύθμιση όσο και για συνταξιοδότηση. Καθώς βέβαια, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης γίνεται με βάση τα εισοδήματα για τα οποία υποβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, η σύνταξη θα είναι σημαντικά μειωμένη. Άλλωστε, ο επανυπολογισμός είναι εθελοντικός. Εφόσον ο ασφαλισμένος δεν επιθυμεί μείωση της σύνταξης, μπορεί να επιλέξει τη λύση της μείωσης κατά 85% των προσαυξήσεων.

Η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο είναι ξεκάθαρη. Ο επανυπολογισμός είναι εθελοντικός και αφορά οφειλές μη μισθωτών, του πρώην ΟΑΕΕ και πρώην ΕΤΑΑ, που δημιουργήθηκαν την περίοδο  2002 -2016. Βάσει του νέου υπολογισμού είναι ο κατώτατος μισθός του 2018, ήτοι τα  586,08 ευρώ. Συνεπώς για το διάστημα που οι οφειλές επανυπολογίζονται, το μηνιαίο χρέος δεν θα ξεπερνά τα  157 ευρώ  για ασφαλισμένο του πρώην ΟΑΕΕ, 222 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για δικηγόρους και μηχανικούς και 181 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για γιατρούς.

Από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι το «κούρεμα» της συνολικής οφειλής (αρχικής συν πρόστιμα-προσαυξήσεις)  μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 65%. Το υπόλοιπο 35% θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως 120 δόσεις.

Μάλιστα, στο νέο αυτό σχήμα θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα  νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, από το εάν έχουν προχωρήσει στη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους ή στην  αλλαγή ιδιότητας, ενώ εντάσσονται κάθε είδους οφειλές, όπως χρέη από  αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ρύθμιση για τους περίπου 80.000 μη μισθωτούς που είναι άνω των 62 ετών, έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν όμως να βγουν στη σύνταξη εξαιτίας οφειλών. Σήμερα, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότοσης για όσους έχουν χρέη έως 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ στο πρώην ΕΤΑΑ και 4.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται μάλιστα, ότι για τους αγρότες, το όριο της οφειλής που επιτρέπει την συνταξιοδότηση με παρακράτηση από τη σύνταξη, αυξάνεται στα 6.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 30.000 αγρότες είναι αυτοί που έχουν εγκλωβιστεί στα χρέη και πλέον θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη. Προσοχή. Για τους αγρότες δεν προβλέπεται δυνατότητα επανυπολογισμού. Όμως, προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων ήτοι «κούρεμα» 100%.

Παραδείγματα επανυπολογισμού

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οφειλή Ελεύθερου Επαγγελματία που σήμερα ανέρχεται σε 24.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση των προσαυξήσεων μειώνεται κατά 66% και πέφτει στα 8.150 ευρώ, και ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 68  ευρώ μηνιαία δόση, για 10 χρόνια.

Αρχική οφειλή της τάξης των 33.600 ευρώ μειώνεται 67,1% και μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα των προστίμων περιορίζεται σε 11.050 που αντιστοιχεί σε 120 δόσεις των 92 ευρώ.

Γιατρός με χρέη προς το πρώην ΕΤΑΑ, με παλαιά οφειλή της τάξης των 35.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό και τη ρύθμιση, καλείται να διακανονίσει ποσό της τάξης των 11.300 ευρώ, μειωμένο κατά 66,6% σε σχέση με το αρχικό. Η δόση ορίζεται σε 94,16 ευρώ το μήνα, για 120 μήνες.

Μηχανικός με οφειλές 63.400 ευρώ, μετά τον επανυπολογισμό της αρχικής οφειλής και μείωση των προσαυξήσεων, καλείται να πληρώσει 19.600 ευρώ(-69,1%) με δόσεις της τάξης των 163,3 ευρώ το μήνα για 10 χρόνια.

Τέλος, αγρότης,  με οφειλή της τάξης των 3.500 ευρώ που αντιστοιχεί σε 24 μήνες μη καταβαλλόμενων εισφορών, θα έχει κούρεμα των προσαυξήσεων που υπολογίζονται σε 521 ευρώ, κατά 100%. Συνεπώς, η νέα του οφειλή θα είναι της τάξης των 30 ευρώ το μήνα, για 100 μήνες.

Πίνακες υπουργείου Εργασίας

Τα χρέη στους ΟΤΑ

Χρέη 2,7 δισ. ευρώ προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περίπου 300 εκατ. ευρώ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν επίσης να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει σε διάστημα 4 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου και επίσης προβλέπονται διαγραφές προσαυξήσεων σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων.

Σε αντιδιαστολή με τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών την οποία παρουσίασε ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να ενταχθούν και οφειλές προς Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα βεβαιωθούν εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σχολιάστε