Ο ΣΥΡΙΖΑ… αντεπιτίθεται! «Χουνέρι» στον Μητσοτάκη ετοιμάζει ο Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ… αντεπιτίθεται! «Χουνέρι» στον Μητσοτάκη ετοιμάζει ο Τσίπρας

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων 

Μεγάλο «χουνέρι» αυτό που σκαρώνει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη: Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του δημοψηφίσματος, της Κυβέρνησης που με Βαρουφάκη στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού, της Κυβέρνησης που «χειρίστηκε» καταστροφές όπως η πυρκαγιά στο Μάτι και οι πλημμύρες στην Μάνδρα, της Κυβέρνησης των δικών μας παιδιών Καρανίκα, Πετσίτη και Σια, της Κυβέρνησης που «έκλεισε» το deal με τα Σκόπια…

Ο Πρωθυπουργός αυτής της Κυβέρνησης ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο του χαρτί ενόψει πια των εθνικών εκλογών με άσο στο μανίκι του… τι; Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο ο άσος στο μανίκι του Τσίπρα είναι… η οικονομία!!!!

«Ποντάροντας» βεβαίως στην διάθεση του νεοέλληνα να την βγάζει εύκολα και ει δυνατόν να ζει από κρατικά επιδόματα και ταυτόχρονα να του σβήνουν τα χρέη που έχει απέναντι σε αυτό το Κράτος (…τώρα ποιος θα το τροφοδοτεί αυτό το έρμο το Κράτος και για πόσο είναι μια άλλη κουβέντα), ο Τσίπρας ετοιμάζει «κόλπο γκρόσο» που ακυρώνει σχεδόν όλες τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στο οικονομικό πεδίο! 

Τι ακριβώς σκαρώνει;;; Ας ξεκινήσουμε από αυτά που θα γίνουν άμεσα και λίγο πριν την δίδυμη εκλογική αναμέτρηση για ευρωβουλή και δήμους: Νομοθετούνται μέσα σε αυτή την εβδομάδα 120 δόσεις για χρέη σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους! Θα προβλέπεται ακόμη και κούρεμα του χρέους και μάλιστα για οφειλές που έχουν γεννηθεί από το 2002!!!

«Διασώζονται» οι συντάξεις χηρείας, ανεξάρτητα από το εάν ο ίδιος ο Κατρούγκαλος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την περικοπή τους! Θα υποχρεωθούν οι εργοδότες να δίνουν στους μεταφορείς – διανομείς (ή πιο γνωστούς ως ντελιβεράδες) που απασχολούν ένα μηνιαίο επίδομα (που θα αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% του βασικού μισθού) για την συντήρηση του δικύκλου τους, εφόσον βεβαίως χρησιμοποιούν το δικό τους. Θα νομοθετήσει ακόμη την δυνατότητα διεκδίκησης επιπλέον αποζημίωσης από πλευράς εργαζομένου εφόσον αυτός απολυθεί χωρίς να έχει τεκμηριωθεί ο λόγος της απόλυσής του.

Αυτά για… ορεκτικό: Το κυρίως πιάτο είναι αυτό που θα αφοπλίσει από … υποσχέσεις στο πεδίο της οικονομίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ξεδιπλωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Υπολογίζεται ότι το ύψος των παροχών που θα σχεδιαστούν θα αγγίζει τα 6 δισ. € (!!) και θα εκτείνονται με ορίζοντα το 2023!! Με άλλα λόγια θα «καλύπτουν» και την επόμενη Κυβέρνηση!!!

Χωρίζονται σε δύο ομάδες: Τα μόνιμα μέτρα και αυτά που θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα. 

 Ποια θα είναι τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα; 

  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το επίπεδο του 24% (πιθανόν 22%) και 13% (πιθανόν 12%) που είναι σήμερα
  • Μετάταξη κάποιων υπηρεσιών και αγαθών από το υψηλό συντελεστή στον χαμηλό συντελεστή
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
  • Επίσπευση της μείωσης του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας
  • Πιθανή αύξηση αφορολογήτου στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης 

Ποια μέτρα θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα;

  • Καταβολή ενός 15θημέρου σε Δημόσιο, συνταξιούχους ή διανομή κοινωνικού μερίσματος 
  • Καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016

Από αυτό το «μπουκέτο» επιλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα δομήσει ένα πακέτο παρεμβάσεων που σίγουρα θα αποδυναμώσει την ρητορική Μητσοτάκη (τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο) σε αυτή την κούρσα προς την εθνική εκλογική αναμέτρηση.. Αν μη τι άλλο ο Τσίπρας αποδεικνύει ότι κατέχει πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι κάτι που αποτυπώνεται στις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα…

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε το πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστεί και η μείωση του αφορολογήτου που η ίδια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε!

Τώρα μένει να δούμε τι θα «μετρήσει» για το εκλογικό σώμα… Η… τσέπη; Το Μάτι; Η Βόρεια Μακεδονία; Ο… Μπαρουφάκης; Ο Καρανίκας και ο Πετσίτης; Η Novartis; Η Siemens; Ο Γεωργιάδης; Ή απλά η έλλειψη μιας σοβαρής εναλλακτικής απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση και αντιπολίτευση;; 

Σχολιάστε