Τετ α τετ Αλέξη και Ευκλείδη: «Κλείδωσε» νέο πακέτο παροχών! Ολόκληρη η λίστα

Τετ α τετ Αλέξη και Ευκλείδη: «Κλείδωσε» νέο πακέτο παροχών! Ολόκληρη η λίστα

Με όπλο πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ η Αθήνα σχεδιάζει έναν νέο κύκλο παροχών που θα ενεργοποιηθεί πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές και πριν τις εθνικές εκλογές: Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη με δήλωσή του στο Εθνος: «Εμείς μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα γιατί ήδη κερδίσαμε την αξιοπιστία μας». Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε τετ- α- τετ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να βάλουν κάτω το νέο πακέτο παροχών: Πέρα από τους σχεδιασμούς για μείωση φορο-συντελεστών και ΦΠΑ, η Κυβέρνηση σκέπτεται να επαναφέρει και την έκπτωση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους που εξοφλούν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία. Συζήτηση γίνεται και για νέες διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για την χορήγηση για μια χρονιά ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.

Σε αυτόν τον νέο γύρο παροχών που σχεδιάζει η Κυβέρνηση δεν λείπει το πακέτο μειώσεων φόρων, με ένα από τα σενάρια να  προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Η Αθήνα επιδιώκει και την μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 22% στο 20%, μέτρο το οποίο όμως έχει ήδη θεσμοθετηθεί, αλλά συνδέεται με την μείωση του αφορολογήτου. Στις σκέψεις είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής από το 24 στο 13%.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους αναδρομικά για την περίοδο Ιουλίου 2015 με Μαίου 2016, οπότε και ουσιαστικά υπήρξε ένα κενό πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Ενδεικτική δήλωσή της σύμφνα με την οποία, «αναφορικά με το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Δεν αποκλείεται αυτό το πακέτο των αναδρομικών -που δύσκολα δείχνει πως θα γλιτώσει να το επιστρέψει οποιαδήποτε Κυβέρνηση -καθώς τα δικαστήρια είναι και το πιο πιθανό για αυτό το χρονικό διάστημα να εκφραστούν θετικά για επιστροφή των περικοπών- ίσως το λανσάρει το Μαξίμου ως «13η σύνταξη» ή δεν αποκλείεται πέρα από αυτό το ποσό να διανείμει και το γνωστό κοινωνικό μέρισμα σε συνταξιούχους.

 

Σχολιάστε