Νέα τουρκική πρόκληση: «Χαρίσαμε 5 νησιά στην Ελλάδα»!

Νέα τουρκική πρόκληση: «Χαρίσαμε 5 νησιά στην Ελλάδα»!

Σε μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλίμ. Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sözcü, ο Γιαλίμ κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο του Υπουργείου Εξωτερικών», επισημαίνοντας ότι στα σύνορα, τα οποία αναφέρονται στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αφέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα 92.000 χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας, καθώς και πέντε νησιά που ανήκουν στην Τουρκία. 

«Με αυτήν την ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τις εργασίες της Αμερικανικής Exxon Mobil και της Katar Petroleum που πραγματοποιούν τις έρευνες. Στην επιστολή ως νότιο σύνορο της υφαλοκρηπίδας ορίζεται η μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο το νότιο σύνορο πρέπει να είναι και αυτή η γραμμή, αλλά και αυτή μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης», ανέφερε ο Γιαλίμ.

«Εκεί αναφέρεται ότι το δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο βρίσκεται 28 μοίρες ανατολικά, θα καθοριστεί με τα εμπλεκόμενα κράτη. Όμως, με τη ρητορική αυτή, αφήνεται στην Ελλάδα το δικαίωμα της υφαλοκρηπίδας στο γεωγραφικό μήκος των πέντε νησιών: Γαύδος, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι, Δία και Διονυσάδες», κατέληξε ο πρώην γγ του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το σημείο της τραγωδίας του ελικοπτέρου του ΠΝ που είχε συντριβεί στην Κίναρο. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν συγκεκριμένα πάνω από τα Μαύρα Κίναρου σε ύψος 26.000 ποδών. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Επιτελείου η υπέρπτηση έγινε στις 13:14 από δύο τουρκικά F-16. Σημειώνεται ότι πριν από 3 χρόνια και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2016 ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε στη νήσο Κίναρο ίδιου τύπου αυτού που είχε πέσει στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996 (ΠΝ 21) παρασύροντας στον θάνατο τους τρεις χειριστές του. Το ελικόπτερο απονηώθηκε από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που μετείχε στην Άσκηση «Αστραπή 2016».

Είχε δύο πιλότους και έναν μηχανικό και κανείς δεν επιβίωσε. Στην περιοχή έσπευσαν πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα συντρίμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν γύρω στις 07:30, πάνω στην Κίναρο.

από pronews

Σχολιάστε