Και ξαφνικά… σενάρια βουλευτικών εκλογών για τον Μάϊο

Και ξαφνικά… σενάρια βουλευτικών εκλογών για τον Μάϊο

Νέα τροφή σε εκλογικά σενάρια δίνει η εικόνα «πανστρατιάς» που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο το βράδυ, στο Γαλάτσι, καθώς η συγκέντρωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» όπλισε εκ νέου με αισιοδοξία αρκετά κομματικά στελέχη που είναι της άποψης ότι κάλπες δεν θα πρέπει να στηθούν μετά τις ευρωεκλογές, επιμένοντας στην εναλλακτική του Μαϊου.

Το μόνιμο αντεπιχείρημα, πέραν της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης, από αρκετά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα καταφέρει να επανασυσπειρώσει τις δυνάμεις του. 

Μετά την εκδήλωση, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό γρανάζι της προεκλογικής μηχανής του κόμματος, φέρεται ειπών προς των πρωθυπουργό «Πρόεδρε, και τώρα μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις», όταν αυτός τον ρώτησε πώς του φάνηκε η συγκέντρωση. Το σκεπτικό σαφές: ότι η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, άρα υπάρχει ακόμα «ρεύμα» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έσπευδε αμέσως μετά την εκδήλωση στο Γαλάτσι να διαρρέει ότι η προσέλευση έφτασε τους 8.000 πολίτες, νούμερο που δεν θεωρείται παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι η χωρητικότητα του γυμναστηρίου είναι 6.000 και υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι, στους διαδρόμους και στα διαζώματα.

Ακόμα και 7.000 να ήταν προσέλευση, ήταν, όπως και να έχει, μια από τις μαζικότερες πρόσφατες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «υπέφερε» το προηγούμενο διάστημα από πολύ χαμηλή προσέλευση στις κομματικές του εκδηλώσεις ανά την Επικράτεια, ακόμα και αν όταν μιλούσε κάποιο «πρωτοκλασσάτο» όνομα. Βεβαίως, η διαρροή της φράσης Σκουρλέτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.

Αυτό που με σαφήνεια δηλοί είναι ότι για μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η εναλλακτική δεν έχει φύγει από το τραπέζι και, σε κάθε περίπτωση, η συσπείρωση ψηφοφόρων δεν θα είναι το αποφασιστικό πρόβλημα.

Υπάρχουν, σημειωτέον, και αντεπιχειρήματα σε αυτή τη συλλογιστική, όπως για παράδειγμα ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλωθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης και προσέλκυσης πολιτών στο Γαλάτσι, αλλά και ότι δεν υπήρχαν τόσα «νέα» πρόσωπα (εκτός από στελέχη), παρά ήδη δεδηλωμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ Κατά τα άλλα, και στη ΝΔ, πάντως, δεν ξεγράφουν το σενάριο του Μαϊου, παρ’ ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι κινείται με εκλογικό ορίζοντα τον Οκτώβριο, ενώ, ούτως ή άλλως, ο εκλογικός μηχανισμός του κόμματος είναι σε εγρήγορση εδώ και πολύ καιρό.

Και, βεβαίως, υπάρχει πάντα ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της λύσης του Μαϊου: αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις ευρωεκλογές και μάλιστα καθαρά, τότε το παιχνίδι των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν ελάχιστους μήνες μετά, θα έχει χαθεί ήδη από τα αποδυτήρια.

Από την άλλη, επιτελείς του Μαξίμου δεν υιοθετούν αυτά τα σενάρια και εκτιμούν ότι η διαφορά από τη ΝΔ, αυτή τη στιγμή, είναι στις παρυφές του στατιστικού λάθους και, εξ αυτού, προκρίνεται ως χρόνος εξελίξεων ο Οκτώβριος, καθώς, εφόσον η ΝΔ δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, τότε το μπαλάκι της εσωστρέφειας θα περάσει σε αυτήν.

αναπαραγωγή από reader

Σχολιάστε