Γνωρίζει ο κάθε τυχάρπαστος δημαγωγός τι εστί Εμφύλιος;

Γνωρίζει ο κάθε τυχάρπαστος δημαγωγός τι εστί Εμφύλιος;

Για όσους επιμένουν να λειτουργούν με διχαστικές λογικές και να καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα ακόμη και σήμερα, ένα έχω να πω: Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίζουν… Να γνωρίζουν κάθε πτυχή αυτής της «μαύρης» -κατ΄εμέ- περιόδου της ελληνικής ιστορίας, όχι για να συνεχίζεται ο διχασμός, αλλά το αντίθετο.

Για να μην επαναληφθεί αυτή η κτηνωδία που ακούει στο όνομα Εμφύλιος. Όσο υπάρχει ιστορική γνώση, τόσο λιγότερη η ισχύς της προπαγάνδας, του λαϊκισμού και των συμψηφισμών. Εάν ο κόσμος γνώριζε το τι έκαναν τόσο οι μεν όσο και οι δε, πόσο στοίχισε στο Έθνος το ότι έστρεψε το μαχαίρι ο αδελφός στον αδελφό, τότε δεν θα είμασταν έρμαιο του κάθε τυχάρπαστου δημαγωγού, που θα είχε για σημαία του ψεύτικα ηθικά πλεονεκτήματα και τους ψευτοπροοδευτισμούς.

Είναι άλλο πράγμα η εθνική συμφιλίωση κι άλλο η ιστορική λήθη. Αφορμή για τις σκέψεις μου αυτές ανάρτηση του φίλου Γιάννη Λάριου που θύμισε -σε όσους γνωρίζουν βεβαίως- τι συνέβη στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό (μοναστήρι που αποτυπώνεται στην εκπληκτική φωτογραφία του Γιάννη).

Θηριωδίες που εν προκειμένω διαπράχθηκαν από την μια πλευρά της εμφύλιας διαμάχης, αλλά ανάλογες είναι και οι ιστορίες από τους «απέναντι»… Καλό είναι να μην ξεχνάμε ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να οπλιστεί χέρι Έλληνα, απέναντι σε Έλληνα…

Ακολουθεί το εκπληκτικό κείμενο του Γιάννη Λάριου, για την αντιγραφή Β.Π.

«Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου, Φενεός

Αν η φωτογραφία είναι κρύα ή μελαγχολική έχει λόγο. Γιατί αποτυπώνει την ντροπή μου (κλικ για να τη δείτε σε μεγάλη διάσταση). Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1693. Είχε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της επανάστασης και μοναδική αρχιτεκτονική . Αλλά είχε όμως και κάτι ακόμη…

Αυτά τα όμορφα -όπως φαίνονται από ψηλά- κελιά των μοναχών, λειτούργησαν στο τέλος της κατοχής (και όσο ήταν ακόμη εδώ οι ναζί κατακτητές!) αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ως κολαστήρια βασανιστηρίων από τους κομμουνιστές και τον τοπικό πολιτικό υπεύθυνο του ΕΑΜ Θεόδωρο Ζέγκο. Ο Ζέγκος (ένας ταχυδρομικός υπάλληλος) με τα «πρωτοπαλίκαρά» του, έφεραν εδώ περισσότερους από 1600-2000 ανθρώπους από τα χωριά της περιοχής, κάθε ηλικίας, ακόμη και μητέρες με μωρά και μικρά παιδιά, και μετά τα φριχτά βασανιστήρια στα κελιά των μοναχών, τους έβαζαν δεμένους να περπατούν σε κοντινή πλαγιά και κατόπιν τους σφαγίαζαν κάθε βράδυ με μαχαίρι στο λαιμό, ρίχνοντάς τους δυο-δυο από ένα ψηλό βράχο, μια σχισμή-πηγάδι, και ενώ ακόμη ήταν ημιθανείς. Μέχρι που σχηματίζονταν σωροί ζωντανών-νεκρών, πισθάγκωνα δεμένων. Μια φριχτή ιστορία που μπορείτε να βρείτε με μια απλή αναζήτηση για τον Αγιο Γεώργιο Φενεού. Η φοβερή φρίκη που κρύφτηκε καλά στη σκιά της ιστορίας…

Κι εγώ ντράπηκα! Ντράπηκα πολύ. Γιατί 46 ετών και ενώ έχω διαβάσει δεκάδες ιστορίες και βιβλία κι από τις δύο μεριές για τον εμφύλιο, αυτή την ιστορία δεν την είχα ακούσει ποτέ! Μέχρι που έφτασα εδώ. Γιατί η ιστορία γράφτηκε μονόπλευρα. Γιατί οι δάφνες άξιζαν στη μια μόνο πλευρά. Γιατί ποτέ δεν μάθαμε την πλήρη αλήθεια με όλα τα δεδομένα, ούτε στο σχολείο, ούτε πουθενά… Για να μπορέσουμε να την αντικρίσουμε με αλήθεια και να την ξεπεράσουμε.

Έχοντας μόλις μάθει αυτά, έβγαλα αυτή τη φωτογραφία του Μοναστηριού με αυτό τον “βουβό” τρόπο. Και μετά αποφάσισα πως δεν θα μιλήσω στα παιδιά για τη φρίκη. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να χτίσουμε μια Ελλάδα που θα γνωρίζει καλά το παρελθόν, αλλά που δεν θα σταθεί για πάντα κολλημένη στις λάσπες του για να το μηρυκάζει πολιτικά. Γιατί εμείς θέλουμε να χτίσουμε το νέο και όχι -όπως άλλοι κενοί- να αναμασάμε εκδικητικά το παλιό, φέρνοντας ξανά στο παρόν εκείνο το καταστροφικό μίσος.

Αντί λοιπόν για τις λέξεις και τις φρικτές ιστορίες, κράτησα μια παγωμένη φωτογραφία του Μοναστηριού, για όλα όσα έμαθα για εκεί. Ένα ‘κλικ’ θα μεταφέρει τη μελαγχολία, τις οιμωγές που δεν ακούσαμε ποτέ, και το κρύο των κελιών. Για τα ονόματα που δεν μάθαμε. Για όλα όσα έγιναν.

Και αυτή τη φωτογραφία θα τους δείχνω μόνο για τον Αη Γιώργη του Φενεού, χωρίς να τους πω ποτέ “γιατί”.»..

Από ανάρτηση του Γιάννη Λάριου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Σχολιάστε