«31 χρόνια πολιτικής δημιουργίας»

«31 χρόνια πολιτικής δημιουργίας»

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Αυτή την εβδομάδα “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” κυκλοφορούν με ένα ιστορικό και σημαντικό βιβλίο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ο πρώτος τόμος του “31 χρόνια πολιτικής δημιουργίας”.

Πρόκειται για μία ιστορική προσφορά, αφού ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο παρουσιάζει τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, μέσα από κείμενα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Κείμενα που αφορούν μία περίοδο που σφραγίστηκε από μια σειρά σημαντικών πολιτικών επιλογών.
Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και αφορά σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Ένα βιβλίου που θα μας φέρει πιο κοντά στον ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου και στην ελληνική ιστορία.
Πιο κοντά στις απόψεις και τις ιδέες της πολιτικής αυτής προσωπικότητας, που σφράγισε τον 20ό αιώνα.
Στον ηγέτη που ο ελληνικός λαός είχε στηρίξει τις ελπίδες του για μια άλλη πορεία. Στον ηγέτη που διέλυσε τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, έκλεισε πληγές και αποκατέστησε αδικίες.
Ήττα στον εμφύλιο, ξερονήσια, Καραμανλισμός και ανάκτορα, δικτατορία και ξανά εξορίες και Καραμανλισμός.
Το σκηνικό ίδιο, μέχρι να πάρει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά η Αριστερά απέκτησε πολιτική υπόσταση στην Ελλάδα με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς. Αλλά ακόμα και οι πολέμιοι του συμφωνούν ότι δίχως την χαρισματική προσωπικότητα και τις ηγετικές ικανότητες του, το ΠΑΣΟΚ θα δεν είχε πετύχει αυτή την θεαματική πορεία στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Γιατί η δική του χαρισματική προσωπικότητα συσπείρωνε ποσοστά άνω του 50% στις εργατικές περιοχές της Ελλάδας όταν τα γνήσια αριστερά κόμματα έπαιρναν ψίχουλα.
Μήπως κ. Μαρινάκη, θα έπρεπε η τιμή του να είναι ίση με της απλής έκδοσης για να μην λείψει από κανένα σπίτι αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο;

Γιατί αυτό αυτό το βιβλίο κ. Μαρινάκη, δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Για να θυμόμαστε εμείς οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι νέοι.

κοιμησης1

Σχολιάστε