Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Πολάκης και ο… Βούδας

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Πολάκης και ο… Βούδας

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

“Δάσκαλε, γιατί κάθεσαι στο ποτάμι;”, ρώτησαν τον Βούδα, και απάντησε “περιμένω να περάσουν τα πτώματα των εχθρών μου”. Έτσι ως άλλος Βούδας και ο Γιάννης Στουρνάρας “κάθεται στο ποτάμι και περιμένει να περάσουν τα πτώματα των εχθρών του”. Και ήδη έχουν περάσει πολλά από μπροστά του, όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται σε υψηλές δημόσιες θέσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αντέδρασε ψύχραιμα και χωρίς κραυγές, έτσι όπως αρμόζει σε έναν δημόσιο άνδρα στα όσα συμβαίνουν τελευταία. Η ωμή παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο έργο της ανεξάρτητης Τράπεζας της Ελλάδος, δεν πτόησε τον κεντρικό τραπεζίτη.
Έχοντας μάθει να κολυμπάει στα βαθιά ο Γιάννης, αντέδρασε αστραπιαία ακολουθώντας την γραμμή του νόμου. Όπως θα απαντούσε κάθε σώφρων άνθρωπος αντί να κάθεται να αναλώνεται σε λαϊκίστικες τακτικές και σε δηλώσεις.
Αντίθετα, τράβηξε το χαλί στον Πολάκη και ως δυνατός παίκτης τον ανάγκασε να αναλωθεί σε απαντήσεις, ενώ ο ίδιος μίλησε μόνο μία φορά. Άλλωστε ο “αδύναμος, απαντά στον εχθρό”.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι στα δύσκολα παιχνίδια εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο πως βρέθηκε σε νευραλγικές θέσεις στις κυβερνήσεις Σημίτη και Σαμαρά.
Όπως δεν είναι τυχαίος και ο χρόνος της ωμής παρέμβαση Πολάκη, με το τηλεφώνημα στον Γιάννη Στουρνάρα. Έγινε την στιγμή που είχε γίνει γνωστό ότι η ΤτΕ θα εξέταζε σε σύσκεψη, παρουσία στελεχών της Τράπεζας Αττικής, τους όρους και τα κριτήρια υπό τα οποία χορηγήθηκε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ στον υφυπουργό υγείας.
Ενώ λοιπόν ο Πολάκης ξέφυγε για άλλη μία φορά, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν παρασύρθηκε σε καμία γελοιότητα. Δεν αναλώθηκε σε δηλώσεις για γελωτοποιούς και δεν παρασύρθηκε σε παιχνίδια παραπλάνησης.
Από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν το κόκκινο πανί.
Τον θεωρούσαν υπεύθυνο για όλα τα κακά της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να στηρίζονται σε επιχειρήματα καθώς και για υπονόμευση τους.
Ο Γιάννης και τότε δεν αντέδρασε γιατί απλά γνώριζε την ασχετοσύνη τους. Γνώριζε ότι αυτοί που είχαν την τύχη του λαού στα χέρια τους αγνοούσαν πως ως ανεξάρτητος κεντρικός τραπεζίτης, ο ρόλος του ήταν να δημοσιοποιήσει τις προειδοποιήσεις του και τις απειλές για την οικονομία.
Είναι πολλές οι φορές που το Μαξίμου και υπουργοί έχουν σύρει τα εξ αμάξης στον Γιάννη Στουρνάρα. Έτσι χωρίς σοβαρά επιχειρήματα γιατί απλά δεν μπορούν να αντέξουν ότι ο Γιάννης θα φύγει από το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας το 2020 και αυτοί από την εξουσία, νωρίτερα. Όσο ο Γιάννης θα είναι ακόμα επικεφαλής της ΤτΕ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα απίστευτα στελέχη του θα είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης ή στο σπίτι τους ή στην φυλακή.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κάνει θόρυβο, γνωρίζοντας ότι ο θόρυβος είναι το βήμα πριν από την ήττα. Και έχει αποδείξει ότι ξέρει να παίζει και να κερδίζει, φτιάχνοντας την νίκη του από τις κινήσεις του αντιπάλου. Και στην προκειμένη περίπτωση ο Πολάκης με την δημόσια στάση του έχει κουράσει και πέφτει σε λάθη τακτικής.
Το ύφος και η αμετροέπεια του Πολάκη δεν αξίζουν σε σύγκριση με την προσωπικότητα του Γιάννη Στουρνάρα. Άλλωστε ποτέ δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοιες περιπτώσεις.
Μπορεί η επιβίωση μέσα στην σκληρή σκακιέρα της πολιτικής και στις υψηλές δημόσιες θέσεις να εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες, αλλά οι νίκες εξαρτώνται από τις ενέργειες των άλλων. Κι αυτό είναι κάτι που αγνοεί ο ευέξαπτος λαϊκιστής Πολάκης, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ο τεχνοκράτης Γιάννης Στουρνάρας.
Οι Συριζαίοι, συνεχίζουν να αγνοούν προκλητικά ότι στον Γιάννη Στουρνάρα χρωστάνε στο ότι δεν έχει καταστραφεί η χώρα και δεν έχουμε γίνει Βενεζουέλα.
Οι Συριζαίοι, συνεχίζουν να αγνοούν προκλητικά στο ότι ψύχραιμα ο Γιάννης Στουρνάρας, έβαλε τα θεμέλια για να ορθοποδήσει η Ελλάδα, ενώ τον πυροβολούσατε και τον πυροβολείται. Γιατί απλά στην θέση του θέλετε ένα κομματόσκυλο που θα ελέγχετε και το οποίο θα μας είχε οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή. Όχι ότι τώρα δεν έχετε καταστρέψει την χώρα, αλλά τουλάχιστον ο Γιάννης Στουρνάρας είναι το ανάχωμα για μην πάμε παρακάτω.
Υ.Γ. Βρε γελοίες κότες του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ δεν υφίσταται για μένα) και της ΝΔ που είσαστε; Γιατί δεν βάζετε τα στήθη σας μπροστά για κάποιον που αγωνίζεται για την Ελλάδα; Αλλά ξέχασα, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ανήκει σε κανέναν κομματικό μηχανισμό.

κοιμησης1

Σχολιάστε