Πρέπει και να … φαίνεται τίμια

Πρέπει και να … φαίνεται τίμια

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», λέει η παροιμία. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, μία υπουργό πολυπροβεβλημένη στο εξωτερικό που εκπροσωπεί όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό που κατηγορείται για απάτη, για αστρονομικό ποσό. Μία υπουργό που τσαλακώνεται η εικόνα της σε επίπεδο lobbying πέρα από τα σύνορα και μαζί και η εικόνα της χώρας.

Η Eurobank κατηγορεί την υπουργό Τουρισμού για εικονική μεταβίβαση προσωπικών περιουσιακών της στοιχείων στους δύο γιους της προκειμένου να γλιτώσει χρέος 854.775 ευρώ, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο που είχε πάρει το 2004, σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Η αγωγή της τράπεζας στρέφεται εναντίον της υπουργού Τουρισμού, αλλά και των δύο γιων της, στους οποίους, σύμφωνα με την τράπεζα, μεταβίβασε τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το δάνειο που είχε πάρει η εκδοτική εταιρεία Σίγμα Αλφα Μι Επικοινωνίες, που ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της Σαράντη Παπαχριστόπουλο.
Το τι συμβαίνει θα το μάθουμε στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά πολλοί οι ηθικοί προβληματισμοί για τέτοιες συμπεριφορές δημοσίων προσώπων.

Η Έλενα Κουντουρά ηγείται του πιο κρίσιμου τομέα της χώρας. Ένας τομέας με ραχοκοκαλιά χιλιάδες μικρομεσαίους έντιμους επιχειρηματίες του τουρισμού. Αυτούς που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα δόντια των ξένων funds και συμφερόντων που τους άρπαξαν τις περιουσίες τους. Ένας τομέας που βρέθηκε στην δίνη της κρίσης και των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών από την πρώτη στιγμή.
Ναι, είχαν κι αυτοί οι επιχειρηματίες «κόκκινα» δάνεια σαν την Έλενα Κουντουρά. Χιλιάδες ξενοδόχοι έχασαν τις οικογενειακές επιχειρήσεις τους λόγω της κρίσης και βρέθηκαν εν μία νυκτί στους δρόμους.

κοιμησης1

Η κ. Κουντουρά, αντίθετα δεν βρέθηκε στους δρόμους. Ίσα ίσα βρέθηκε στα ψηλά της πολιτικής και σε θέση εξουσίας του πιο νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Κάθε μήνα εισπράττει ένα γενναίο μισθό από το ελληνικό δημόσιο που φυσικά της προσφέρει μεγάλη άνεση να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Αντ’ αυτού για λόγους που η ίδια γνωρίζει και θα πρέπει να επικαλεστεί στην ελληνική δικαιοσύνη πια, δεν πληρώνει.
Αλλά για λόγους ηθικής θα είναι πάντα υπόλογη σε όλους αυτούς τους μεροκαματιάρηδες μικρούς ξενοδόχους που βρέθηκαν στον δρόμο γιατί η ίδια απλά δεν έκανε τίποτα για να χάσουν την περιουσία τους.
Κι αυτοί Έλενα δεν ήθελαν να κλέψουν. Δεν είχαν παχυλούς μισθούς και δεν πλήρωναν τα «κόκκινα» δάνεια και προφανώς δεν είχαν και την πολυτέλεια να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα υποθηκευμένα ακίνητα τους ή την όποια περιουσία τους.
Δεν είχαν παχυλούς μισθούς, ατέλειες και φοροαπαλλαγές όπως όλοι εσείς οι 300 της Βουλής.

Και μπορεί η κ. Κουντουρά να απαντά με καυστικό τρόπο στις σχετικές αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την προσωπική και επαγγελματική της ζωή, αλλά έχει ξεχάσει ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και κρίνεται για όλα.
Και επίσης έχει ξεχάσει ότι η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού δεν είναι προσωπική της υπόθεση. Είναι υπόθεση συγκυριών και τώρα θα δούμε πόσα «απίδια πιάνει ο σάκος» με την ολική και δυναμική επαναφορά των προορισμών σε Αίγυπτο, Τουρκία και Τυνησία. Είναι επίσης υπόθεση και των προηγουμένων υπουργών που έβαλαν ένα λιθαράκι για να χτίσει σήμερα επιτυχίες η Έλενα Κουντουρά.
Μα πάνω από όλα είναι υπόθεση των επιχειρηματιών του τουρισμού με πρώτους τους ξενοδόχους. Αυτούς που ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αρμέγει ως παχιές αγελάδες. Συνεχίζει να υπερφορολογεί, να μην τους δίνει αναπτυξιακά κίνητρα και πάνω από όλα να τους έχει αφήσει στο έλεος των αρπακτικών funds και συναινεί να πεταχτούν στον δρόμο.
Κι αυτούς Έλενα Κουντουρά, δεν μπορείς πια να τους κοιτάξεις στα μάτια, μέχρι την δίκη με την Eurobank. Μέχρι να αποδείξεις ότι δεν είχες πρόθεση.
Και ήθελα να ήξερα μέχρι τότε: Με τι μούτρα θα στείλει η κυβέρνηση στου ΣΥΡΙΖΑ την πολυπροβεβλημένη υπουργό της να διαπραγματευτεί και να κάνει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο εξωτερικό, μετά από αυτές τις αποκαλύψεις;

Σχολιάστε