Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι… Πόσο ξέρετε την Αθήνα;

Κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι… Πόσο ξέρετε την Αθήνα;

Γράφει ο Αλέξης Κοιμήσης

Μία σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Αθηναίοι που δεν τολμάνε να περπατήσουν ούτε την ημέρα -καλά για την νύχτα δεν το συζητώ- την διαδρομή Σύνταγμα, Ιπποκράτους, Ομόνοια. Και εν όψει εκλογών θα μας σώσουν οι Γερουλάνος και Μπακογιάννης!

Αυτά τα παιδάκια των γνωστών οικογενειών -που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους- με τα in βραχιολάκια στο χέρι που το μόνο που κάνουν μέχρι στιγμής είναι να πιάνουν κουβέντα με τους οδηγούς των απορριμματοφόρων.
Τα γνωστά “τζάκια” και οι κληρονόμοι τους εν δράση. Τώρα τι δράση ο Θεός και η ψυχή τους γιατί από ότι έχω διαβάσει μέχρι στιγμής δεν είδα και καμία πρόταση ουσιαστική.
Καμία πρόταση επαναστατική. Καμία πρόταση να μπει «το μαχαίρι στο κόκκαλο», όταν κινδυνεύουμε από τα μαχαίρια των γκάνγκστερς.
Για την απογκετοποίηση περιοχών της Αθήνας σιωπή. Έχετε πάει μπούληδες που θέλετε να γίνεται και άρχοντες της πόλης νύχτα να δείτε τι γίνεται στα στενά της Ομόνοιας, έχετε δει το εμπόριο ναρκωτικών δίπλα στην Ακαδημία Αθηνών; Ξέρετε τι γίνεται πίσω ή δίπλα από το Αρχαιολογικό μουσείο; Έχετε δει τους άστεγους να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο του παλιού “Μινιόν”; Έχετε περπατήσει ποτέ νύχτα στην γειτονιά μου στην Φωκίωνος Νέγρη που κάποτε περπατούσες άφοβα;
Τι θα κάνετε για όλα αυτά;
Ποια είναι τα σχέδια σας για την εγκληματικότητα που παραμονεύει σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης;
Ποια είναι τα σχέδια σας για τους άστεγους ναρκομανείς, ιερόδουλες;
Ποια είναι τα σχέδια σας για την προστασία τους και την προστασία μας σε ελεγχόμενες περιοχές σε πιάτσες;
Μιλήσατε μαζί τους; Μάθατε για τα θέματα τους; Πήρατε την γνώμη τους; Ναι, η γνώμη τους μετράει. Μετράει η γνώμη του άστεγου, της ιερόδουλης. Αυτοί θα σας οδηγήσουν σε λύσεις.

Πολιτικός δεν είμαι, αλλά στην εξουσία χρειάζεται φαντασία. Που φαίνεται ότι κι αυτήν στερείστε.
Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν μετατραπεί σε γκέτο ναρκομανών και σεσημασμένων τι θα κάνετε;
Δεν είμαι πολιτικός αλλά αγαπάω την Αθήνα που γεννήθηκα. Και τολμώ μία επαναστατική πρόταση.
Απογκετοποιείστε αυτές τις περιοχές. Πως;

κοιμησης1
Κάνετε τες free zone. Ανοίξτε τα καταστήματα που έχουν λουκέτο. Πως; Δώστε αφορολόγητο σε επιχειρηματίες να τα ξανανοίξουν. Μην τους ζητάτε χρήματα για τίποτα. Αντιθέτως πληρώστε τους τα ενοίκια, τις εισφορές των εργαζομένων, τουλάχιστον για δύο ή τρία χρόνια.
Να ανοίξουν στην περιοχές αυτές μπαρ, εστιατόρια που θα λειτουργούν 24 ώρες. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναζωντανέψουν.
Να ξανανοίξουν τα μαγαζιά και να γεμίσουν κόσμο. Κόσμο που θα μπορεί να πίνει με ασφάλεια τον καφέ του, το ποτό του, να τρώει και να περπατάει με ασφάλεια.
Μην σκέφτεστε ότι το κράτος ή ο Δήμος θα χάσει χρήματα. Δεν θα χάσουν . Σε βάθος χρόνου θα κερδίσουν, αφού πια οι περιοχές αυτές θα έχουν μπει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη και θα γίνουν τα αγαπημένα σημεία και των Αθηναίων.

Πέρα από τις φωτογραφίες του Γερουλάνου πάνω στην σκουπιδιάρα με το βραχιολάκι του δεν είδα και δεν άκουσα τίποτα για τα καυτά προβλήματα που βασανίζουν την καθημερινότητα των Αθηναίων.
Δεν είδα και δεν άκουσα το πλάνο για τα σκουπίδια ή την καύση τους ή για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που είναι ένα θέμα που πονάει. Και πονάει ιδιαίτερα τις μονογονικές οικογένειες.
Δεν είδα κανένα πλάνο για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά και να κυκλοφορούν με ασφάλεια στις γειτονιές.
Δεν είδα κανένα πλάνο μπούληδες για να κυκλοφορούμε χωρίς φόβο ότι θα μας μαχαιρώσουν στην διαδρομή Σύνταγμα, Ιπποκράτους, Ομόνοια, στην Κυψέλη ή σε κάθε γειτονιά που υπάρχουν γκέτο.
Δεν είδα κανένα πλάνο για να ξεβρομίσει από τα σκουπίδια η Αθήνα ή να έχουν ένα δικό τους χώρο οι άστεγοι.
Χθες βρέθηκα στην Πλάκα και από τα σκουπίδια δεν είχες που να πατήσεις, που ειδικά αυτή η περιοχή θα έπρεπε να είναι στολίδι. Είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αυτό που βλέπουν όλοι οι τουρίστες.
Αλλά οι μπούληδες σιωπή για όλα αυτά. Ούτε μία ρεαλιστική πρόταση για την ζωή των Αθηναίων που κινδυνεύουν είτε να τους μαχαιρώσουν, είτε να κολλήσουν αρρώστιες.
Κληρονόμοι τι ένσημα έχετε; Αφήστε μας ήσυχους που θέλετε να μας περάσετε και την εικόνα ότι είστε λαϊκά παιδιά και φωτογραφίζεστε με τα βραχιολάκια σας με τους οδοκαθαριστές.
Αφήστε μας ήσυχους που θέλετε να μας πείσετε ότι θα μας σώσετε κι όλας.
Βγάλτε τα βραχιολάκια από το χέρι -που κι εγώ τα φοράω αλλά όχι για να δείξω ότι είμαι μοντέρνος- και κρεμάστε τα στον λαιμό σας…

Σχολιάστε