Ο νέος υπουργός Άμυνας δεν… «μασάει»: Πως πήρε την θέση ο ναύαρχος

Ο νέος υπουργός Άμυνας δεν… «μασάει»: Πως πήρε την θέση ο ναύαρχος

Η ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Αποστολάκη δεν ήταν σίγουρα κεραυνός εν αιθρία. Και δεν είναι μόνο οι διοικητικές και στρατιωτικές ικανότητες του πρώην, πλέον, αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που είναι αναμφισβήτητες.

Ούτε η θετική εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, σε μια φάση που η Άγκυρα έχει γίνει απρόβλεπτη λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, που επίσης του πιστώνεται. Ούτε για το γεγονός ότι διατηρεί επαφές με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, πρώην στρατηγό, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, έναν δίαυλο επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα που το Μαξίμου αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντικό…

Η ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον ναύαρχο Αποστολάκη με πρόταση του Πάνου Καμμένου δεν ήταν έκπληξη… γιατί είχε ήδη ανακοινωθεί.

Και είχε διαρρεύσει στον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο. Άλλη μια ένδειξη ότι το διαζύγιο του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα και η παραίτησή του ήταν μια σκηνοθετημένη εδώ και αρκετό καιρό ιστορία.

Ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου όταν ο ναύαρχος Αποστολάκης έκανε τη δήλωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι καταλάβουν βραχονησίδα «θα την ισοπεδώσουμε».

Πολλοί ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει τη δήλωση εκείνη. Ήταν ένα μήνυμα προς την άλλη πλευρά; Γιατί δεν επέλεξε άλλον δίαυλο επικοινωνίας με τους ομολόγους του; Μήπως ήταν μια πολιτική δήλωση;

Πάντως ήδη από εκείνη την εποχή το σενάριο της ανάληψης του υπουργείου Άμυνας από τον ναύαρχο Αποστολάκη ήταν το ισχυρότερο. Μάλιστα, στα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσε και μία άλλη ιστορία, που ποτέ δεν διαψεύστηκε.

Ότι, δηλαδή, ισχυρός επιχειρηματίας, με στενές σχέσεις με το Πολεμικό Ναυτικό λόγω προϊστορίας, είχε παραθέσει δείπνο στις 18 Δεκεμβρίου στην Εκάλη στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στον Πάνο Καμμένο. Εκεί φαίνεται να υπήρξε συμφωνία, ή τουλάχιστον συζήτηση, για την ανάληψη του υπουργείου από τον ναύαρχο Αποστολάκη, μόλις θα ερχόταν η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, στα παράδοξα της ανάληψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνεται και το ότι δεν έχει γίνει προηγουμένως ΚΥΣΕΑ, αφού το «νορμάλ» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να προηγείται η αποστρατεία της ανάληψης πολιτικής θέσης. Επίσης, στο Πεντάγωνο συζητείται ευρέως το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ναύαρχος Αποστολάκης σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μια προοπτική που εκπλήσσει πολλούς, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα ντεσού της ιστορίας.

Πέρα όμως από αυτά και το παρασκήνιο που ενδεχομένως κρύβει η τοποθέτησή του ως νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, το βιογραφικό του σκιαγραφεί έναν στρατιωτικό που δεν… «μασάει»: Ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και, από το Σεπτέμβριο του 2015 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Από τον Μάρτιο του 2013 ως τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ).

Γεννήθηκε το 1957 στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει:

• από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
• από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)
• από όλα τα σταδιοδρομικά Σχολεία εσωτερικού
• από το Amphibious Warfare School (ΗΠΑ)
• από το Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο)
• από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου

Από το 1998 ως το 2001 ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επίσης έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β’ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Σε εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 1 αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013 παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Ένα εξ αυτών είναι ο τηλεοπτικός σεφ και διαγωνιζόμενος στο Master Chef, Γιάννης Αποστολάκης.

Με πληροφορίες από iefimerida

Σχολιάστε