Όλα… δεξιά για τον Αλέξη: Γιατί «στήθηκε» η ρήξη με Καμμένο!

Όλα… δεξιά για τον Αλέξη: Γιατί «στήθηκε» η ρήξη με Καμμένο!

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Η ρήξη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι γεγονός στην σκιά του Μακεδονικού.. Και η απόφαση του Πρωθυπουργού να προσφύγει άμεσα σε ψήφο εμπιστοσύνης, φαίνεται πως βάζει σε περιπέτειες την Κυβέρνηση που αν δεν εξασφαλίσει τους 151 θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες.

Όλα δείχνουν να είναι μια ζαριά του Αλέξη Τσίπρα που διακινδυνεύει πια ακόμη και την … πολύ πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Και ναι είναι μια ζαριά, αλλά όσο αδόκιμο και εάν ακούγεται -καθώς εμπεριέχει και ένα ρίσκο- το ρίσκο αυτό είναι αρκετά … ζυγιασμένο… έως «στημένο»!

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ μοιάζει να εξυπηρετεί και τα δύο σκέλη της μέχρι πρότινος συγκυβέρνησης: Τον Πάνο Καμμένο γιατί στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν αυτές γίνουν- θα πάει με δεδομένο ότι κράτησε τον λόγο του σε ότι αφορά στο κομμάτι «Μακεδονία» και από την άλλη τον Αλέξη Τσίπρα που αν εξασφαλίσει τους 151 θα καθορίσει εφεξής τις εξελίξεις…

Και όταν λέμε εξελίξεις ουσιαστικά μιλάμε για τρία πράγματα που εντέλει θα καθορίσουν και τον χρόνο των εκλογών: Πρώτον, την συμφωνία των Πρεσπών, δεύτερον την Συνταγματική Αναθεώρηση και τρίτον τις λογής παροχές (κατώτατος μισθός, προστασία α’ κατοικίας, επιδότηση ενοικίου, 120 δόσεις, κ.λπ.) που σηματοδοτούν και την περιβόητη έξοδο από τα Μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα!

Ξεκινώντας από αυτό το τελευταίο -τις παροχές- είναι το «τυράκι» που απαιτείται για να βρεθούν οι βουλευτές που θα στηρίξουν την Κυβέρνηση: Θα κληθούν δηλαδή να στηρίξουν το Κυβερνητικό σχήμα -και θα δοθεί έμφαση σε αυτό- ώστε να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και ουσιαστικά να επιτραπεί στο Μαξίμου να μοιράσει…  «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς!

Και εδώ υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα παράμετρος: Οι Ευρωπαίοι «ελεγκτές» μας, δύσκολα θα θέσουν σοβαρές ενστάσεις σε αυτό το πακέτο μέτρων υπέρ των … αδυνάμων, ειδικά στην περίπτωση που δεν διακυβεύεται η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2019.

Κάτι που μάλλον θα επιβεβαιώσει με την παρουσία του την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί…

Από εκεί και πέρα βεβαίως αυτοί οι 151 θα κληθούν να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών, μία συμφωνία που η Άγκελα Μέρκελ και οι Eυρωπαίοι συνολικά στηρίζουν και όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Αλέξης Τσίπρας την πιστεύει και θα την προωθήσει ακόμη και εάν χρειαστεί να επωμιστεί το σχετικό πολιτικό κόστος.

Άλλη μία παράμετρος είναι αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης: Είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τον Πρωθυπουργό και θέλει να την περάσει, αλλά αυτό δεν μπορεί να το κάνει αν δεν ξέρει ότι έχει τους 151.

Αυτοί λοιπόν οι 151 που θα σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων θεωρείται δεδομένο πως έχουν βρεθεί: Το θεωρεί δεδομένο άλλωστε και η ίδια την αντιπολίτευση…

Στοιχείο που δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πάει και τόσο στα «τυφλά» και πως τα πάντα είναι σχεδιασμένα, με το… απρόοπτο να μοιάζει σχεδόν απίθανο να συμβεί!

Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση και η εκλογική αναμέτρηση και ο χρόνος που αυτή θα καθοριστεί: Εφόσον εξασφαλίσει την στήριξη 151 βουλευτών, μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε την υλοποίηση μιας σειράς «φιλολαϊκών» μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η επιδότηση ενοικίου,  η προστασία της πρώτης κατοικίας με σχετικά υψηλά περιουσιακά όρια, 120 δόσεις, προσλήψεις στο Δημόσιο, επιχορηγήσεις σε άνεργους, μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, κλπ, κλπ.

Ο Πρωθυπουργός θα περιμένει λοιπόν τον Μάρτιο να δει τα αποτελέσματα των «κρυφών» δημοσκοπήσεων που «τρέχει» το Μέγαρο Μαξίμου και αναλόγως θα αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών.

Αν του το επιτρέψουν οι συνθήκες θα βάλει ως στόχο τον Οκτώβριο… Και όταν λέμε του το «επιτρέψουν οι συνθήκες» εννοούμε εάν έχει ξεμπερδέψει με τα θέματα των Σκοπίων και της Συνταγματικής Αναθεώρησης με τις πλάτες των 151…

Πόσο μάλλον αν ταυτόχρονα διαπιστώσει από τις σφυγμομετρήσεις ότι η «τσέπη» των πολιτών και το οικονομικό πακέτο μέτρων που θα υιοθετηθεί βαραίνουν περισσότερο στην πρόθεση ψήφου από ότι ένα καυτό ζήτημα όπως το Μακεδονικό…

Εφόσον λοιπόν ξεπεράσει τον όποιο σκόπελο βασιζόμενος στους 151 και εκτιμήσει πως μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να αναστραφεί το κλίμα τότε θα κλείσει οριστικά την πόρτα και στις.. μαγιάτικες εκλογές: Άλλωστε για τον ίδιο δεν συνιστά ρίσκο μια πιθανή καθίζηση του κόμματός του στις Ευρωεκλογές. Θα ήταν ρίσκο εάν αυτή ερχόταν με μια ελάχιστη -αναστρέψιμη- διαφορά που θα μπορούσε να μεγεθυνθεί στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν: Εδώ όμως μιλάμε για μια μεγάλη «ψαλίδα» την δεδομένη χρονική συγκυρία.

Μια «ψαλίδα»όμως που έχει δύο άκρα τα οποία -ως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις- μπορεί και να αλλάξουν: Από την μια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «μπετονιάσει» τα χαμηλότερα ποσοστά του, κάτω από τα οποία δεν πρόκειται να πέσει και από την άλλη μια Νέα Δημοκρατία που έχει χτυπήσει «οροφή» και είναι σχεδόν απίθανο να ανέβει άλλο!

Η ρήξη λοιπόν ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο την δεδομένη χρονική συγκυρία είναι όπως όλα δείχνουν εξαιρετικά βολική και για τους δύο πρώην Κυβερνητικούς εταίρους…

Σχολιάστε