Τύμπανα πολέμου στην Μαύρη Θάλασσα: Η ρωσική αρκούδα «βρυχάται»

Τύμπανα πολέμου στην Μαύρη Θάλασσα: Η ρωσική αρκούδα «βρυχάται»

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μαύρη Θάλασσα με την Ουκρανία να ζητά την βοήθεια του ΝΑΤΟ για την επίλυση της νέας στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας.

Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το στενό Κερτς, στα ανοικτά της Κριμαίας, περιοχής που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, για τη ναυσιπλοΐα, μετά τη χθεσινή σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της εταιρείας των λιμένων της Κριμαίας, Αλεξέι Βολκόφ.

Τρεις ναύτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, έξι κατά το Κίεβο. Για την επίλυση της κρίσης η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ η Ε.Ε κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να ενεργήσουν με σύνεση για να εκτονωθεί η κρίση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια κι έθεσε  τον στρατό σε πλήρη ετοιμότητα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Kλίμκιν τονίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητα.

Η εντολή  να τεθούν οι ένοπλες αρχές της Ουκρανίας σε πλήρη ετοιμότητα δόθηκε σήμερα, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Εξαιτίας της κρίσης στο στενό του Κερτς, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την  ουκρανική επικράτεια για εξήντα ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.  Ωστόσο, την απόφαση πρέπει να επικυρώσει η «Βερχόβνα Ράντα», η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής,  Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το μέτρο στις 16:00 μ.μ.

ukran2
ukran1

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν Ρωσία και Ουκρανία. Το Κίεβο υποστήριξε από την πλευρά του ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη». Η Μόσχα ωστόσο, επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».

Δείτε στο βίντεο τη στιγμή που ένα πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής εμβόλισε το ουκρανικό ρυμουλκό:

Embedded video

 Στην χθεσινή αναμέτρηση τραυματίστηκαν τρεις Ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, τα ουκρανικά πλοία, «Berdyansk», «Yanu Kapu» και «Nikopol» κατασχέθηκαν από τους Ρώσους για μικρό διάστημα.Τραυματίστηκαν τρία άτομα του Ουκρανικού πληρώματος αλλά όλοι έλαβαν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, επισημαίνει το πρακτορείο.Για να σταματήσει η πορεία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι τα τρία πλοία της, δεν παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες και κατηγόρησαν τη ρωσική ακτοφυλακή για επιθετικότητα απέναντι στα πλοία της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να επιστρέψει τα πληρώματα των πλοίων. Στο στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες
Cargo ship blocks Kerch Strait as Ukrainian Navy breaches Russian border
Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.

“Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη” το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.

“Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις”, δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. “Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας.”

 

Αναπαραγωγή από ProtoThema και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε