Πόσα μας κοστίζουν οι κληρικοί

775x494

Στη συμφωνία δεκαπέντε σημείων για τη μισθοδοσία των κληρικών και την εκκλησιαστική περιουσία, η οποία ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναφέρεται το Reuters, λέγοντας ότι η καταβολή μισθών στους ιερείς, κοστίζει στο κράτος 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναφέρει το Reuters, το κράτος εφεξής θα καταβάλλει την ετήσια κρατική επιχορήγηση για τη μισθοδοσία σε ειδικό ταμείο.

Οι δανειστές της Ελλάδας πιέζουν την κυβέρνηση να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία και να μειώσει τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, σημειώνει το δημοσίευμα.  Το ετήσιο κόστος για τους μισθούς των κληρικών εκτιμάται ότι κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία της Τρίτης πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, από το κοινοβούλιο και την ιεραρχία, εξηγεί το Reuters, το οποίο επιπροσθέτως αναφέρεται και στις αντιδράσεις του κλήρου.

Πάντως, να ακυρώσουν στη συνεδρίαση της ιεραρχίας τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου ζητούν από τους μητροπολίτες, οι ιερείς, με ανακοίνωσή τους. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία».

«Ο ΙΣΚΕ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων. Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν», σημειώνεται.

«Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη. Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος. Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους τώρα θα μας βρουν μπροστά τους» προειδοποιούν οι κληρικοί.

Αφήστε μια απάντηση